Naturalne sposoby na opryszczkę
Porady , Zdrowie / Listopad 12, 2018

Co może pomóc na nawracające opryszczki i jak sobie poradzić gdy już pojawią się małe pęcherzyki wypełnione płynem surowiczym? Opryszczka wargową, nazywaną tez zimnem, powoduje przeważnie wirus opryszczki Herpes simplex typu 1. Wirus ten u niektórych pojawia się często a u innych pozostaje uśpiony przez lata i czeka na odpowiedni moment (stres, osłabienie organizmu) aby się uaktywnić. Osoba, która zaraziła się tym wirusem, pozostaje nim zarażona na całe życie. Można znaleźć informacje, że aż ok. 80 proc. populacji jest nim zarażona, ale tylko u około połowy zarażonych wirus się uaktywnia w formie pęcherzyków. Czytałam, że wirusa opryszczki nie można się pozbyć z organizmu, czyli nie ma możliwości zupełnego wyleczenia. Opryszczka występuje nie tylko na ustach. Może także zaatakować inne miejsca na twarzy takie jak policzki czy broda a także nos i dziurki w nosie. Doświadczyłam tego osobiście. Brrr….   Co powoduje uaktywnienie się opryszczki? – choroba, w tym osłabiona odporność – przemęczenie – stres – przebywanie na wietrze lub przemarznięcie – przebywanie na silnym słońcu – niedobór lizyny   Domowe sposoby na opryszczkę: Olejek z drzewa herbacianego nakładany punktowo ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także ściągające. Ponadto koi ból związany z pojawieniem się pęcherzyków. Zastosowanie olejku herbacianego odpowiednio wcześnie…

Jak prosto i szybko zrobić przecier pomidorowy?
Porady , Przepisy / Wrzesień 9, 2018

Jak prosto i szybko zrobić pyszny przecier pomidorowy: Produkty: 6 kg pomidorów bazylia oregano kurkuma kminek mielony pieprz czarny sól (najlepiej kłodawska) ewentualnie cukier Wykonanie: I wersja – Całe pomidory wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem (najlepiej podzielić na dwie, trzy porcje, bo nie wszystkie mogą się zmieścić J), po sparzeniu jeszcze ciepłe pomidorki obieramy ze skórki i wycinamy twarde, zielone części od łodygi. Potem wystarczy zblendować i przetrzeć przez gęste sito. II wersja – Pomidory pokroić na ćwiartki i gotować aż do miękkości nie przykrywając, często mieszać. Jeśli będą bardzo miękkie należy wystudzić i przetrzeć przez gęste sito lub przecierak do warzyw. III wersja – Całe pomidory przetrzeć przez wyciskarkę do soków. Już gotowy przecier wlewamy do dużego garnka i gotując dodajemy: – pół łyżeczki bazylii i oregano – płaską łyżeczkę kurkumy – płaską łyżeczkę drobno zmielonego kminku – łyżeczkę pieprzu (do smaku – lepiej płaską) – 25 gram soli – można cukier, ale my nie używamy (kiedy nie musimy) tego dobrodziejstwa Długość gotowania zależy od tego jaką chcemy mieć konsystencję. My gotujemy ok. godzinę, czasem dłużej. Płynny przecier jest pysznym soczkiem na zimę, doskonały też do pomidorówki, czy bigosu. Po odpowiednio długim gotowaniu gorący przecier wlewamy do czystych…

Co to jest tauryna? Co warto wiedzieć o tym aminokwasie.
Porady , Zdrowie / Wrzesień 6, 2018

Co to jest tauryna? Tauryna to ważny aminokwas, który jest składnikiem naszego ciała, zaangażowanym w wiele procesów życiowych. U ludzi, najwyższe stężenie tego aminokwasu występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie tauryna jest magazynowana. W mniejszej ilości tauryna występuje w wątrobie, płucach, siatkówce oka, krwi, mleku, nadnerczach i w jelicie cienkim.   Tauryna jest częściowo produkowana przez nasz organizm, ale również pobieramy ją z pożywienia. Ten aminokwas znajduje się także w dużych ilościach w mięsie i rybach, w o wiele mniejszych w serwatce, grochu, soczewicy. Komu zalecana jest tauryna? Tauryna szczególnie niezbędna jest u osób z:  chorobą alkoholową, ADHD, autyzmem, chorobą serca, cukrzycą, zapaleniem wątroby, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu, uszkodzeniem siatkówki, padaczką, chorobami nerek, chorobami wątroby oraz cukrzycą, ponieważ ich organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tauryny, nadwagą, a także: osobom prowadzącym intensywny tryb życia (np. sportowcy), wegetarianom oraz weganom, ze względu na dietę, którą może przyczyniać się do niedoboru tauryny. seniorom oraz osobom po pięćdziesiątym roku życia, ze względu na zmniejszoną ilość wytwarzania tauryny w skutek starzenia się organizmu, borykającym się z nadmiernym wypadaniem włosów (znajduje się w składzie suplementów wzmacniających włosy), przy wadach oraz opóźnieniach rozwojowych (zespół Downa, upośledzenie umysłowe)….

Co na ból zęba w awaryjnych sytuacjach? Jak sobie pomóc gdy nie ma możliwości natychmiast udać się do dentysty?
Porady , Zdrowie , Zioła / Wrzesień 6, 2018

Jak pomóc sobie gdy nagle w nocy rozboli ząb lub jesteśmy na przykład na wyjeździe i  nie ma możliwości udać się natychmiast do dentysty? Czym się ratować jeśli nie chcemy lub nie możemy brać środków przeciwbólowych? Czy są jakieś naturalne środki przeciwbólowe?   Kora dębu   Surowcem leczniczym, który jest pozyskiwany z dębu jest kora. W medycynie ludowej jest ceniona od wieków. Korę dębu zbiera się z młodych pni i gałązek, najlepiej pod koniec marca lub w kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści. Suszy się w temperaturze ok. 35 stopni. Wysuszoną korę dębu można też nabyć w sklepach zielarskich. Jest ona skarbnicą garbników, które wykazują silne działanie bakteriobójcze i łagodzące stany zapalne.   W przypadku bólu zęba można płukać jamę ustną naparem, który przygotowuje się z 1 łyżki kory dębu zalanej szklanką wody i ogrzewanej na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut (nie należy dopuścić do wrzenia). Do płukania stosuje się ciepłą miksturę (nie gorącą).   Nie pamiętam gdzie, ale szukając pomocy na ból zęba znalazłam kiedyś taki wpis w sieci: „Odkąd pamiętam, moja świętej pamięci Babcia nigdy nie uskarżała się na bolące zęby. Jednak dla tych, którzy mieli z tym problem miała bardzo skuteczny i prosty sposób. Należało…

Jak przyśpieszyć gojenie ran?
Porady / Sierpień 21, 2018

Jak sobie radzić z ranami, otarciami i nie tylko u dzieci? Choć to właśnie u małych pociech najczęściej zdarzają się zadrapania czy skaleczenia, to jednak i my dorośli czasami mamy do czynienia z ranami. Bywają też rany, które nie chcą się szybko lub wcale zagoić. Medycyna głównego nurtu odradza stosowanie wody utlenionej, jodyny, rivanolu, czy spirytusu salicylowego, a nachalnie wręcz poleca środek jakim jest Octenisept. Zainteresował mnie skład tego „cudownego” środka. Znalazłam (na stronie https://www.leki-informacje.pl/content/octenisept) takie oto informacje: 100 g płynu zawiera: • substancje czynne: dichlorowodorek octenidyny 0,10 g , alkohol fenoksyetylowy 2,00 g. • substancje pomocnicze: kokamidopropylobetaina, – roztwór 30%, sodu D-glukonian, glicerol 85%, sodu wodorotlenek, sodu chlorek, woda oczyszczona. No to szukam dalej. Co to jest octenidyna i fenoksyetanol? Wcale tak bardzo się nie zdziwiłam kiedy przeczytałam…. „Octenidyna ogranicza powstawanie tzw. ziarniny i tym samy znacznie wydłuża i utrudnia gojenie się ran” https://www.wykop.pl/wpis/31355697/medycyna-kiciochpyta-przed-momentem-ktos-wyslal-mi/ W szpitalach zaleca się przemywanie pępka u noworodków właśnie octeniseptem, a na stronie https://mamotoja.pl/pediatra-ostrzega-octenisept-opoznia-odpadniecie-kikuta-pepka,pielegnacja-i-opieka-artykul,22368,r1p1.html, można znaleźć informację „Ten antyseptyczny, odkażający preparat owszem, zapobiega powstawaniu stanu zapalnego, ale też likwiduje florę fizjologiczną wokół skóry pępka. Przez to gojenie się ranki jest zaburzone […..]”. Czyli odkaża i likwiduje florę fizjologiczną przez co utrudnia gojenie?……. jaki może być…

Naturalne sposoby na zaparcia
Porady , Warzywa / Czerwiec 20, 2017

Burak czerwony Burak – reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia wytrzymałość organizmu, doskonały zamiast kawy. Buraki zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz mnóstwo niezbędnych pierwiastków: żelazo, potas (tylko 2 buraki to ok. 528mg potasu), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. W ich składzie są także bioflawonoidy, karoten, betanina i mnóstwo kwasu foliowego. Buraki pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej, a dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest niezbędny w zapobieganiu a nawet leczeniu nadciśnienia. Ponadto buraki wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek. Są bezcenne w leczeniu anemii. To nie koniec właściwości buraka. Jego spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga nas w walce z zaparciami. Kolejną jego zaletą jest wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek a dzięki temu organizm łatwiej wydala toksyny. Buraki, a szczególnie te, które nie są traktowane środkami ochrony roślin są doskonałym źródłem boru. Picie surowego soku z buraków jest naturalnym wsparciem organizmu dla wszystkich, ponieważ burak ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Buraki są niezwykle pomocne przy złej przemianie materii i zaparciach.   Przepisy z buraków na zaparcia: Pić dwa razy dziennie…

Eliksir zdrowia, wspaniały środek na wzmocnienie odporności, który możesz przygotować w domu
Porady / Czerwiec 19, 2017

Szukamy różnych sposobów na wzmocnienie odporności. A jeśli zdarzy się, że zachorujemy często leczymy się chemicznymi specyfikami przepisanymi przez lekarza. Aby uniknąć przewlekłych chorób, a zapewnić sobie przewlekłe zdrowie najlepiej przestać koncentrować się na zwalczaniu chorób, a zacząć koncentrować się na budowaniu zdrowia. Wzmacniajmy nasz układ immunologiczny, a organizm ma doskonałe możliwości samoleczenia. Należy tylko dostarczyć mu tego, czego potrzebuje. Wszystko co wkładamy do ust może budować naszą odporność lub jej szkodzić.   Jakie korzyści możemy mieć z picia soków przygotowanych w domu?   Trudno zjeść nawet w ciągu całego dnia na przykład 3 duże surowe marchewki, buraka, jabłko, kilka liści jarmużu i pęczek natki pietruszki. A nawet jak nam się to uda, to dodatkowo można wypić eliksir zdrowia, jakim jest własnoręcznie wyciśnięty świeży soczek warzywny.   Dlaczego warto pić soki warzywne?   Świeżo wyciśnięty sok to natychmiastowy rodzaj transportu dla witamin, wspaniale alkalizuje organizm. Witaminy dostarczane w sokach są błyskawicznie przyswajane, gdyż pomijany jest proces trawienia. Najlepiej jeśli warzywa pochodzą z upraw, gdzie nie stosuje się pestycydów. Świeży sok z takich warzyw to potężny zastrzyk ogromnej ilości nie tylko witamin, ale i minerałów, pierwiastków śladowych i enzymów. Kupujmy warzywa i owoce u osób, które wiemy, że nie stosują środków…

Domowa nalewka z kwiatów mniszka lekarskiego
Porady , Przepisy , Zioła / Czerwiec 17, 2017

Kwiat mniszka lekarskiego Kwiaty mniszka lekarskiego pobudzają czynności wątroby, stosowane są przy jej schorzeniach, a w szczególności przy uszkodzeniach spowodowanych substancjami toksycznymi. Kwiaty mniszka ułatwiają trawienie, maja właściwości moczopędne i stąd ich działanie oczyszczające organizm. Działają także krwiotwórczo i wzmacniająco. Szczególnie syrop z kwiatów mniszka ma właściwości łagodzące, przeciwzapalne i ułatwiające odkrztuszanie. Stosowany jest na wzmocnienie systemu odpornościowego. Taki syrop zrobiony ze świeżych kwiatów mniszka, nazywany również miodem, to doskonały środek profilaktyczny i leczniczy.   Przepis na nalewkę z kwiatów mniszka Nalewka z kwiatów mniszka lekarskiego: 0.5 litra spirytusu 0.5 litra wody kwiat świeżo zebranego mniszka lekarskiego (ok. półtora litra kwiatów) cytryna 100 gram miodu   Kwiaty mniszka (najlepiej w dużym słoju) przekładamy plasterkami cytryny. Rozpuszczamy miód w letniej wodzie. Syrop miodowy wlewamy do kwiatów mniszka i zalewamy spirytusem. Należy lekko wstrząsnąć słojem i odstawić na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek. Opcjonalnie po zlaniu w pół litrowe butelki można dodać do każdej z butelek po 2 łyżki „miodku” syropu z kwiatów mniszka.       Źródła: http://ecoblik.pl/kwiat-mniszka/kwiat-mniszka/ Na blogu dzielimy się swoimi radami czerpanymi z przeczytanych książek, artykułów i własnych doświadczeń. Większość przekazywanych informacji przetestowaliśmy na sobie i rodzinie. Artykuły na naszym blogu mają…

Opalanie się i odżywiona skóra – naturalny balsam do ciała na bazie masła shea i masła kakaowego
Kosmetyki , Porady / Czerwiec 17, 2017

Balsam do opalania Ogromną zaletą przebywania na słońcu jest witamina D, słońce jest najważniejszym źródłem tej witaminy. Zdaniem Doktora Richarda Wellera z Uniwersytetu w Edynburgu, unikanie słońca jest tak samo szkodliwe dla zdrowia, jak nadmierne opalanie. W naszym klimacie, w związku z położeniem geograficznym Polski nie mamy nadmiaru, a raczej cierpimy na brak wystarczającej ilości słońca. A więc złotym środkiem jest bezpieczne opalanie ok. 20 – 30 minut w samo południe. Nie dłużej aby nie dopuścić do oparzeń słonecznych. Można stosować kremy z filtrami, ale blokują one wytwarzanie się witaminy D.   Co to jest SPF?   SPF (ang. Sun Protection Factor) to współczynnik ochrony przeciwsłonecznej. SPF mówi nam o tym jakie filtry zostały zastosowane w danym kosmetyku. Określa nam bezpieczny czas opalania (inaczej ekspozycji na słońce), w jakim stopniu/ przez jaki czas nasza skóra chroniona jest przed promieniowaniem UVB. Jest to czynnik  odpowiedzialny za opóźnienie czasu wystąpienia oparzeń w czasie opalania. Na przykład krem z SPF 20 wydłuża czas ekspozycji na słońce 20-krotnie.  Jeżeli możemy przebywać na słońcu 30 minut bez żadnej ochrony, to po zastosowaniu produktu z filtrem SPF 4 czas ten się wydłuża do ok. dwóch godzin   Stopnie ochrony przed oparzeniem słonecznym: słaba (SPF 2-6), średnia (SPF…

Osteoporoza, stawy, próchnica, łuszczyca, problemy z sercem i wzrokiem, a niedoceniany pierwiastek bor
Minerały , Porady , Zdrowie / Czerwiec 16, 2017

Bor jest pierwiastkiem chemicznym, którego bogatym źródłem są świeże warzywa i owoce. Niedobór tego pierwiastka w diecie powoduje utratę wapnia i demineralizację kości. Wapń bez boru i magnezu nie będzie przenoszony do kości tylko stopniowo odkłada się w tkankach miękkich. Nawet w Wikipedii jeszcze można znaleźć informację „Bor ma również wpływ na organizm człowieka, przede wszystkim na jego kościec. Przypuszcza się, iż jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost, rozwój tkanki kostnej. Jego niedobór powoduje utratę wapnia i demineralizację kości.” Prawidłowo zbilansowana dieta może dostarczyć 2-5 mg boru dziennie. W rzeczywistości poziom ten to 1-2 mg boru na dobę, a nawet 0,25 mg przy spożywaniu wysoko przetworzonej żywności.   Wielu z nas ciągle wierzy propagandzie medycznej. Reklamuje się i sprzedaje nam preparaty wapnia, który przy powszechnych niedoborach boru odkłada się stopniowo w tkankach miękkich i powoduje ich wapnienie. Wapń aby był właściwie wykorzystany przez organizm powinien być zażywany „w towarzystwie” magnezu i boru, gdyż nadmiar wapnia uszkadza błony komórkowe i utrudnia składnikom odżywczym wnikanie do komórek, także utrudnia odpadom opuszczanie komórek. W następstwie zbyt dużego poziomu wewnątrzkomórkowego wapnia, komórka umiera. Przy braku boru do komórek dostaje się zbyt dużo wapnia,…