Tarczyca bajkalska (Bajkalina, Scutellaria baicalensis) – właściwości
Zdrowie , Zioła / Kwiecień 22, 2019

Tarczyca bajkalska, naczej Bajkalina, Scutellaria baicalensis (Scutella w jęz. łacińskim dosłownie oznacza tarczę) występuje na terenach wschodniej Rosji (w okolicach jeziora Bajkał), w Mongolii, Chinach, Korei i Japonii. Pierwsza wzmianka o jej właściwościach leczniczych pojawiła się już w chińskim tekście medycznym sprzed 2000 lat. Scutellaria baicalensis była też stosowana przez Mongołów i szamanów zamieszkujących okolicę jeziora Bajkał, co prawdopodobnie miało wpływ na jej nazwę. Zdrowotne właściwości bajkaliny były chętnie wykorzystywane w tradycyjnej naturalnej medycynie Dalekiego Wchodu. Pod względem zdrowotnym, za najbardziej wartościową częścią rośliny uważany jest jej korzeń. Badania nad związkami czynnymi korzenia tarczycy bajkalskiej mają swój początek na początku XX wieku. Zidentyfikowano dotychczas ponad 40 substancji flawonoidowych. Korzeń tarczycy bajkalskiej stosowany był w medycynie chińskiej w chorobach wirusowego zapalenia wątroby i innych chorobach o podłożu wirusowym (np. grypa, przeziębienie) oraz jako lek przyjmowany na astmę i alergie . Bajkalinie przypisuje się właściwości zapobiegania miażdżycy i zakrzepom (flawonoidy, które zawiera chronią komórki śródbłonka naczyń krwionośnych przed powstawaniem blaszek miażdżycowych), dzięki temu że obniża poziom cukru w surowicy krwi może być pomocna w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Znalazłam też informacje, że potwierdzono skuteczność wyciągów z korzenia tarczycy bajkalski w ochronie neuronów, co daje możliwości wspomagania leczenia niektórych chorób, m.in. choroby Alzheimera…

Bambus, skrzyp polny i biotyna na poprawę wyglądu skóry, włosów, paznokci i nie tylko
Witaminy , Zdrowie , Zioła / Kwiecień 13, 2019

Bambus zwyczajny (Bambusa vulgaris) należy do rodziny traw. Naturalnie występuje głównie w Azji Południowo-Wschodniej i w Chinach. Uważa się go za jeden z najcenniejszych skarbów, jakie zaserwowała nam natura. Bambusy należą do najszybciej rosnących roślin na świecie. Różnicę w wysokości pędu można zauważyć nawet w ciągu jednego dnia, gdyż łodyga, bez żadnych nawozów sztucznych, potrafi urosnąć około 1 metr w ciągu doby. Ich liście mają wiele właściwości leczniczych. W Chinach mówi się, że człowiek może nie jeść mięsa, ale nie może obejść się bez bambusa. Uważają bambus za symbol długowieczności i szczęścia. Bambus potrafi przetrwać i odrodzić się w najgorszych warunkach. Liście bambusa doskonale przechowują światło słoneczne. Zawierają aż 520 substancji czynnych (jest to wiele więcej, niż znajdziemy w żeń-szeniu czy czosnku). Bambus uważany jest za lecznicze ziele. Liście bambusa oraz jego łodyga zawierają olbrzymią ilość minerałów, głównie krzemu (zawartość tego pierwiastka określa się aż około 75 %), a także żelazo, wapń, jod, potas i witaminy (głównie witaminę D i C). Ze względu na ogromną ilość krzemu bambus ma doskonały wpływ na elastyczność i ruchomość stawów regenerując maź stawową. Dzięki temu bambus pomocny jest w schorzeniach takich jak artretyzm i osteoporoza. Z bambusa płynie odprężenie i ukojenie dla nerwów. Krzem…

Witaminy i minerały wzmacniające odporność. Czy suplementy nam są potrzebne?
Minerały , Porady , Witaminy , Zdrowie / Luty 23, 2019

Dbanie o odporność Dbanie o odporność to nie tylko dostarczanie pokarmu do organizmu, ale dbanie o dobrze zbilansowaną dietę, która dostarczy niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów. Wysoko przetworzone pożywienie, które serwuje się nam obecnie, niestety nie zaspokaja potrzeb organizmu. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.  A im krótsza droga pożywienia z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Procesy przemysłowe takie jak oddzielanie mechaniczne, suszenie rozpyłowe, sterylizacja, liofilizacja, pakowanie próżniowe, poddawanie żywności promieniowaniu, obróbka podczerwienią, termizacja czy faszerowanie jedzenia substancjami dodatkowymi, powoduje że w efekcie końcowym otrzymujemy ładnie wyglądający, ale bezwartościowy dla naszego zdrowia produkt.   Co to jest odporność? Wg Wikipedii (nie jest to dla mnie jakieś istotne źródło wiedzy, ale definicja jest bardzo czytelna) „Odporność – niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów, mikroorganizmów chorobotwórczych.”   Co wzmacnia odporność? Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli…

Srebro koloidalne
Porady , Zdrowie / Luty 14, 2019

Srebro koloidalne  „Ten niezwykły naturalny antybiotyk znany jest ludzkości od 4500 lat i przez ten czas wielokrotnie udowodnił swoją uniwersalność, bezpieczeństwo i niezwykłą skuteczność w walce z powszechnymi chorobami. Srebro koloidalne stanowi częstą alternatywę dla współcześnie stosowanych coraz mniej skutecznych antybiotyków – zwłaszcza w banalnych przeziębieniach – stanach zdrowia niezagrażających bezpośrednio pacjentowi […] Tak jak antybiotyki nagle wyzwoliły nas od wielu groźnych chorób, które kończyły się dla wielu ludzkich istnień śmiercią, te same antybiotyki wzmocniły bakterie i przestały być wystarczającym narzędziem do walki z nimi.” napisał  lekarz medycyny Wojciech Gziut w książce „Srebro koloidalne. Naturalny antybiotyk”.   Srebro koloidalne odciąża układ odpornościowy. Uważane jest za naturalny antybiotyk, który nie powoduje skutków ubocznych i w przeciwieństwie do antybiotyków nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Jego zaletą jest wysoki stopień rozdrobnienia oraz to, że ma bardzo szerokie działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze oraz zabija wszystkie bakterie natychmiast. Znalazłam informacje, że kiedy antybiotyki niszczą około 6-7 bakterii natomiast srebro koloidalne aż 650 wirusów, grzybów, pleśni i bakterii. W dzisiejszych czasach antybiotyki stają się nie skuteczne w leczeniu nowych odmian bakterii, natomiast srebro w przeciwieństwie do większości syntetycznych leków posiada bardzo silny ładunek dodatni dzięki temu wyszukuje i niszczy zarazki i bakterie w organizmie. Beztlenowe bakterie i wirusy są następnie utleniane (spalane).  W…

Napięcie, huśtawki nastrojów, zaburzenia snu, przejadanie się, a tryptofan
Aminokwasy , Zdrowie / Styczeń 30, 2019

Tryptofan jest aminokwasem nieodzownym do produkcji serotoniny w mózgu, natomiast serotonina jest związkiem chemicznym, który ma wpływ na nasze poczucie bezpieczeństwa, spokoju i zaufania. Jej niedobór może doprowadzić do uczucia lęku, zaburzeń snu, depresji i skłonności do przejadania się, w szczególności węglowodanami i słodyczami, jak i skłonności do uzależnień.  Tryptofan zmniejsza huśtawki nastroju, napięcie i drażliwość u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Organizm nie jest w stanie sam wyprodukować nieodzownych aminokwasów takich jak tryptofan więc należy je dostarczać w pożywieniu. W naszym pożywieniu tryptofan jest najmniej licznym aminokwasem ze wszystkich. Typowa dieta dostarcza niewielkie jego ilości od 1 000 do 1 500 mg/dzień, ale w organizmie toczy się regularna rywalizacja o jego ograniczone ilości. Rozkład enzymatyczny tryptofanu w organizmie wzrasta wraz z wiekiem i wówczas pochodzący z pokarmów aminokwas, w sposób niewielki przekłada się na rzeczywisty jego stan w mózgu. Nawet zjadanie pożywienia zawierającego ten aminokwas, nie zawsze dostarcza jego dostateczną ilość. Jedną z przyczyn jest to, że starzejący się ludzie tworzą enzymy, które szybko niszczą tryptofan w organizmie. Osoby cierpiące na niepożądane efekty niskich poziomów serotoniny, dzięki suplementacji L-tryptofanu, mogą przywrócić odzyskać dobre samopoczucie, prawidłowy sen, dobry nastrój i mieć kontrolę nad zaspakajaniem głodu. Rezultatem jest wewnętrzny…

Co wzmacnia odporność? Sposoby na odporność.
Porady , Witaminy , Zdrowie / Styczeń 30, 2019

Co wzmacnia odporność?   Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli z pożywienia, gdyż w tej postaci są najlepiej przyswajalne. Jednak w dzisiejszych czasach przy spożywaniu wysoko przetworzonych produktów trudno zastosować na co dzień dobrze zbilansowaną dietę, która powinna dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów.   Kiszonki to żywność zawierającą naturalne probiotyki i jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit a tym samym… wzmocnienie odporności. „By móc cieszyć się zdrowym układem odpornościowym, musimy wpierw zadbać o zdrowie jelit” napisała dr. Amy Myers w książce „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne”. Jeśli nie możemy lub nie mamy dostępu do naturalnych kiszonek, a szczególnie w trakcie i po kuracji antybiotykowej należy przyjmować je w formie kapsułek. Doustny probiotyk najlepiej stosować w 2-3 godzinnym odstępie czasowym od antybiotyku.   Czosnek pomimo swojego zapachu i ostrego smaku, którego często nie lubimy, jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Przede wszystkim czosnek polski,…

Naturalne sposoby na opryszczkę
Porady , Zdrowie / Listopad 12, 2018

Co może pomóc na nawracające opryszczki i jak sobie poradzić gdy już pojawią się małe pęcherzyki wypełnione płynem surowiczym? Opryszczka wargową, nazywaną tez zimnem, powoduje przeważnie wirus opryszczki Herpes simplex typu 1. Wirus ten u niektórych pojawia się często a u innych pozostaje uśpiony przez lata i czeka na odpowiedni moment (stres, osłabienie organizmu) aby się uaktywnić. Osoba, która zaraziła się tym wirusem, pozostaje nim zarażona na całe życie. Można znaleźć informacje, że aż ok. 80 proc. populacji jest nim zarażona, ale tylko u około połowy zarażonych wirus się uaktywnia w formie pęcherzyków. Czytałam, że wirusa opryszczki nie można się pozbyć z organizmu, czyli nie ma możliwości zupełnego wyleczenia. Opryszczka występuje nie tylko na ustach. Może także zaatakować inne miejsca na twarzy takie jak policzki czy broda a także nos i dziurki w nosie. Doświadczyłam tego osobiście. Brrr….   Co powoduje uaktywnienie się opryszczki? – choroba, w tym osłabiona odporność – przemęczenie – stres – przebywanie na wietrze lub przemarznięcie – przebywanie na silnym słońcu – niedobór lizyny   Domowe sposoby na opryszczkę: Olejek z drzewa herbacianego nakładany punktowo ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także ściągające. Ponadto koi ból związany z pojawieniem się pęcherzyków. Zastosowanie olejku herbacianego odpowiednio wcześnie…

Witamina B po co jest nam potrzebna? … i właściwości witamin z grupy B
Witaminy , Zdrowie / Wrzesień 11, 2018

Czym są witaminy? Witaminy to substancje niezastąpione dla zachowania zdrowia i prawidłowego działania organizmu człowieka. Są to związki organiczne, które występują w organizmach żywych jako naturalne składniki regulujące (biokatalizatory). Brak lub niedobór poszczególnych witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne: utrata homeostazy – brak równowagi w organizmie, awitaminoza – brak witaminy w organizmie, hipowitaminoza – niedobór witaminy w organizmie. Witaminy dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E i K. Pozostałe, w tym witaminy z grupy B, są rozpuszczalne w wodzie. Znaczy to między innymi, że suplementując się witaminami A, D, E czy K należy je przyjmować w towarzystwie tłuszczów, natomiast przy przyjmowaniu witamin z grupy B nie ma takiej konieczności. Jeżeli nasze jelita prawidłowo funkcjonują, są oczyszczone i zawierają mikroflorę jelitową – to mają za zadanie wytwarzać między innymi witaminy z grupy B, jeśli mamy problemy jelitowe, to zazwyczaj występuje brak tych witamin w naszych organizmie. Aby nasz system odpornościowy działał właściwie należy zadbać o właściwy skład flory bakteryjnej w jelitach, gdyż właśnie tam znajduje się 70-80% komórek układu immunologicznego naszego organizmu. Nasze jelita są narażone, nie tylko na glifosat (stosowany w takich produktach jak Roundup firmy Monsanto), ale także…

Co to jest tauryna? Co warto wiedzieć o tym aminokwasie.
Porady , Zdrowie / Wrzesień 6, 2018

Co to jest tauryna? Tauryna to ważny aminokwas, który jest składnikiem naszego ciała, zaangażowanym w wiele procesów życiowych. U ludzi, najwyższe stężenie tego aminokwasu występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie tauryna jest magazynowana. W mniejszej ilości tauryna występuje w wątrobie, płucach, siatkówce oka, krwi, mleku, nadnerczach i w jelicie cienkim.   Tauryna jest częściowo produkowana przez nasz organizm, ale również pobieramy ją z pożywienia. Ten aminokwas znajduje się także w dużych ilościach w mięsie i rybach, w o wiele mniejszych w serwatce, grochu, soczewicy. Komu zalecana jest tauryna? Tauryna szczególnie niezbędna jest u osób z:  chorobą alkoholową, ADHD, autyzmem, chorobą serca, cukrzycą, zapaleniem wątroby, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu, uszkodzeniem siatkówki, padaczką, chorobami nerek, chorobami wątroby oraz cukrzycą, ponieważ ich organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tauryny, nadwagą, a także: osobom prowadzącym intensywny tryb życia (np. sportowcy), wegetarianom oraz weganom, ze względu na dietę, którą może przyczyniać się do niedoboru tauryny. seniorom oraz osobom po pięćdziesiątym roku życia, ze względu na zmniejszoną ilość wytwarzania tauryny w skutek starzenia się organizmu, borykającym się z nadmiernym wypadaniem włosów (znajduje się w składzie suplementów wzmacniających włosy), przy wadach oraz opóźnieniach rozwojowych (zespół Downa, upośledzenie umysłowe)….

Co na ból zęba w awaryjnych sytuacjach? Jak sobie pomóc gdy nie ma możliwości natychmiast udać się do dentysty?
Porady , Zdrowie , Zioła / Wrzesień 6, 2018

Jak pomóc sobie gdy nagle w nocy rozboli ząb lub jesteśmy na przykład na wyjeździe i  nie ma możliwości udać się natychmiast do dentysty? Czym się ratować jeśli nie chcemy lub nie możemy brać środków przeciwbólowych? Czy są jakieś naturalne środki przeciwbólowe?   Kora dębu   Surowcem leczniczym, który jest pozyskiwany z dębu jest kora. W medycynie ludowej jest ceniona od wieków. Korę dębu zbiera się z młodych pni i gałązek, najlepiej pod koniec marca lub w kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści. Suszy się w temperaturze ok. 35 stopni. Wysuszoną korę dębu można też nabyć w sklepach zielarskich. Jest ona skarbnicą garbników, które wykazują silne działanie bakteriobójcze i łagodzące stany zapalne.   W przypadku bólu zęba można płukać jamę ustną naparem, który przygotowuje się z 1 łyżki kory dębu zalanej szklanką wody i ogrzewanej na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut (nie należy dopuścić do wrzenia). Do płukania stosuje się ciepłą miksturę (nie gorącą).   Nie pamiętam gdzie, ale szukając pomocy na ból zęba znalazłam kiedyś taki wpis w sieci: „Odkąd pamiętam, moja świętej pamięci Babcia nigdy nie uskarżała się na bolące zęby. Jednak dla tych, którzy mieli z tym problem miała bardzo skuteczny i prosty sposób. Należało…