Płyn do mycia naczyń czyli co pływa w szklance
Porady , Zdrowie / Wrzesień 8, 2019

Płyn do mycia naczyń jest w naszej kuchni niezbędny, ale czy ważne jest dla naszego zdrowia jakiego płynu używamy? Ważne z prostej przyczyny, gdyż zjadamy składniki płynów do mycia naczyń, które nie zostały dokładnie wypłukane z naczyń. Niektóre płyny silnie przywierają do naczyń, nawet po ich dokładnym wypłukaniu. Następnie te substancje chemiczne przedostają się do naszego organizmu wraz z pożywieniem. A co jest w płynie? Często głównym składnikiem płynów są środki powierzchniowo czynne, którym towarzyszą surfaktanty anionowe, regulatory twardości wody (krzemiany, fosforany, cytryniany), chlorek sodu, substancje konserwujące, barwiące i zapachowe. Takie dodatki mają drażniący i toksyczny wpływ, nie tylko na nasze dłonie, na to że niedokładnie wypłukane pozostają na naczyniach, ale i na nasze środowisko – nie ulegają one biodegradacji, stopniowo coraz bardziej zatruwając przyrodę. Ponadto, prawo nie wymaga obecnie, podawania dokładnego składu płynu do zmywania naczyń na opakowaniu. Zgodnie z Rozporządzenie (WE) NR 648/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r w sprawie detergentów, na opakowaniu obowiązkowo mają być umieszczone tylko niektóre składniki. Więc dokładnie nie wiemy co jest w szklance. Alternatywne rozwiązania? Najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie własnego płynu do naczyń. Potrzebne nam będzie: 2 szklanki przegotowanej, gorącej wody (aby rozpuściły się w niej mydlane płatki)…

Biszofit jest pomocny, nie tylko na bóle mięśni i stawów.
Minerały , Porady , Zdrowie / Wrzesień 7, 2019

Co to jest biszofit? Biszofit jest naturalnym koncentratem minerałów. Zaczął się tworzyć już ponad dwieście milionów lat temu, kiedy Morze Prehistoryczne (czyste ekologicznie) zaczęło parować i pozostała po nim warstwa minerałów, która znajduje się teraz ok.2 km pod powierzchnią ziemi. Biszofit jest dzięki temu nieskazitelnie czysty i nieskażony zanieczyszczeniami ze środowiska zewnętrznego. Wydobywany jest szybami wiertniczymi za pomocą rozcieńczenia wodą. Dlatego sól biszofitu, w przeciwieństwie do soli Morza Martwego otrzymywanej z solanki jezior powierzchniowych, jest absolutnie ekologicznie czysta, ponieważ od momentu utworzenia się przebywa w formie „zakonserwowanej” i nie jest narażona na działanie środowiska zewnętrznego. Biszofit głównie składa się z chlorku magnezu (wzór chemiczny biszofitu to MgCl26H2O). Poza naturalnym magnezem, który poprawia gęstość tkanki kostnej, wspomaga regulację poziomu wapnia w kościach, biszofit zawiera jeszcze ok. 70 pierwiastków: potas, sód, brom, bor, wapń, krzem, molibden, srebro, cynk, miedź, siarkę, żelazo i wiele innych mikroelementów, które są zupełnie wolne od różnego rodzaju zanieczyszczeń. Stosowany jest jako środek na wiele dolegliwości Biszofit uznany został jako środek przeciwzapalny i znalazł zastosowanie jako składnik preparatów przeciwzapalnych do stosowania zewnętrznego. Początkowo stosowano go przy schorzeniach aparatu ruchu i układu nerwowego. Żel z biszofitem wciera się w bolące miejsca, by w ten sposób złagodzić stan zapalny oraz…

Cytryniec Chiński (Schisandra) czy tylko na odporność?
Zdrowie , Zioła / Sierpień 18, 2019

Cytryniec chiński (Schizandra chinensis) nie tylko wspomaga prawidłową odporność organizmu i wspiera poziom sił witalnych. Co to jest? Roślina jest pnączem, wywodzi się z obszarów północnych Chin, półwyspu Koreańskiego i terenów Rosji. Inna jego nazwa to Wu Wei Zi używana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, co znaczy owoc o pięciu smakach, gdyż skórka owocu ma smak słodki, miąższ smak kwaśny, nasiona są cierpkie i gorzkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku. W medycynie chińskiej, która postrzega człowieka holistycznie uważa się, że 5 smaków ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie poszczególnych pięciu organów: nerek, wątroby, serca, płuc i śledziony. Właściwości Lecznicze właściwości cytryńca wykorzystywano w chińskiej medycynie już od ponad 2000 lat p.n.e. Szczególnie ceniony za dobroczynne wpływ na poprawę pamięci, zdolności uczenia się i pobudzanie do aktywności życiowej, ponieważ znosi stany depresji i znużenia. Z tego powodu nie należy zażywać preparatów z cytryńca przy nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, nadciśnieniu i chorobach serca, a według niektórych źródeł przeciwwskazaniem do zażywania cytryńca może być również ciąża. Cytryniec chiński to nie tylko środek poprawiający odporność i wzmacniający organizm (stosowany w celu zapobiegania grypie i przeziębieniom). Wywiera także wpływ przeciwmiażdżycowy i hamuje zmiany zanikowe w układzie nerwowym. W medycynie Dalekiego Wschodu stosowany był w leczeniu chorób…

Tarczyca bajkalska (Bajkalina, Scutellaria baicalensis) – właściwości
Zdrowie , Zioła / Kwiecień 22, 2019

Tarczyca bajkalska, naczej Bajkalina, Scutellaria baicalensis (Scutella w jęz. łacińskim dosłownie oznacza tarczę) występuje na terenach wschodniej Rosji (w okolicach jeziora Bajkał), w Mongolii, Chinach, Korei i Japonii. Pierwsza wzmianka o jej właściwościach leczniczych pojawiła się już w chińskim tekście medycznym sprzed 2000 lat. Scutellaria baicalensis była też stosowana przez Mongołów i szamanów zamieszkujących okolicę jeziora Bajkał, co prawdopodobnie miało wpływ na jej nazwę. Zdrowotne właściwości bajkaliny były chętnie wykorzystywane w tradycyjnej naturalnej medycynie Dalekiego Wchodu. Pod względem zdrowotnym, za najbardziej wartościową częścią rośliny uważany jest jej korzeń. Badania nad związkami czynnymi korzenia tarczycy bajkalskiej mają swój początek na początku XX wieku. Zidentyfikowano dotychczas ponad 40 substancji flawonoidowych. Korzeń tarczycy bajkalskiej stosowany był w medycynie chińskiej w chorobach wirusowego zapalenia wątroby i innych chorobach o podłożu wirusowym (np. grypa, przeziębienie) oraz jako lek przyjmowany na astmę i alergie . Bajkalinie przypisuje się właściwości zapobiegania miażdżycy i zakrzepom (flawonoidy, które zawiera chronią komórki śródbłonka naczyń krwionośnych przed powstawaniem blaszek miażdżycowych), dzięki temu że obniża poziom cukru w surowicy krwi może być pomocna w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Znalazłam też informacje, że potwierdzono skuteczność wyciągów z korzenia tarczycy bajkalski w ochronie neuronów, co daje możliwości wspomagania leczenia niektórych chorób, m.in. choroby Alzheimera…

Bambus, skrzyp polny i biotyna na poprawę wyglądu skóry, włosów, paznokci i nie tylko
Witaminy , Zdrowie , Zioła / Kwiecień 13, 2019

Bambus zwyczajny (Bambusa vulgaris) należy do rodziny traw. Naturalnie występuje głównie w Azji Południowo-Wschodniej i w Chinach. Uważa się go za jeden z najcenniejszych skarbów, jakie zaserwowała nam natura. Bambusy należą do najszybciej rosnących roślin na świecie. Różnicę w wysokości pędu można zauważyć nawet w ciągu jednego dnia, gdyż łodyga, bez żadnych nawozów sztucznych, potrafi urosnąć około 1 metr w ciągu doby. Ich liście mają wiele właściwości leczniczych. W Chinach mówi się, że człowiek może nie jeść mięsa, ale nie może obejść się bez bambusa. Uważają bambus za symbol długowieczności i szczęścia. Bambus potrafi przetrwać i odrodzić się w najgorszych warunkach. Liście bambusa doskonale przechowują światło słoneczne. Zawierają aż 520 substancji czynnych (jest to wiele więcej, niż znajdziemy w żeń-szeniu czy czosnku). Bambus uważany jest za lecznicze ziele. Liście bambusa oraz jego łodyga zawierają olbrzymią ilość minerałów, głównie krzemu (zawartość tego pierwiastka określa się aż około 75 %), a także żelazo, wapń, jod, potas i witaminy (głównie witaminę D i C). Ze względu na ogromną ilość krzemu bambus ma doskonały wpływ na elastyczność i ruchomość stawów regenerując maź stawową. Dzięki temu bambus pomocny jest w schorzeniach takich jak artretyzm i osteoporoza. Z bambusa płynie odprężenie i ukojenie dla nerwów. Krzem…

Witaminy i minerały wzmacniające odporność. Czy suplementy nam są potrzebne?
Minerały , Porady , Witaminy , Zdrowie / Luty 23, 2019

Dbanie o odporność Dbanie o odporność to nie tylko dostarczanie pokarmu do organizmu, ale dbanie o dobrze zbilansowaną dietę, która dostarczy niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów. Wysoko przetworzone pożywienie, które serwuje się nam obecnie, niestety nie zaspokaja potrzeb organizmu. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.  A im krótsza droga pożywienia z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Procesy przemysłowe takie jak oddzielanie mechaniczne, suszenie rozpyłowe, sterylizacja, liofilizacja, pakowanie próżniowe, poddawanie żywności promieniowaniu, obróbka podczerwienią, termizacja czy faszerowanie jedzenia substancjami dodatkowymi, powoduje że w efekcie końcowym otrzymujemy ładnie wyglądający, ale bezwartościowy dla naszego zdrowia produkt.   Co to jest odporność? Wg Wikipedii (nie jest to dla mnie jakieś istotne źródło wiedzy, ale definicja jest bardzo czytelna) „Odporność – niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów, mikroorganizmów chorobotwórczych.”   Co wzmacnia odporność? Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli…

Srebro koloidalne
Porady , Zdrowie / Luty 14, 2019

Srebro koloidalne  „Ten niezwykły naturalny antybiotyk znany jest ludzkości od 4500 lat i przez ten czas wielokrotnie udowodnił swoją uniwersalność, bezpieczeństwo i niezwykłą skuteczność w walce z powszechnymi chorobami. Srebro koloidalne stanowi częstą alternatywę dla współcześnie stosowanych coraz mniej skutecznych antybiotyków – zwłaszcza w banalnych przeziębieniach – stanach zdrowia niezagrażających bezpośrednio pacjentowi […] Tak jak antybiotyki nagle wyzwoliły nas od wielu groźnych chorób, które kończyły się dla wielu ludzkich istnień śmiercią, te same antybiotyki wzmocniły bakterie i przestały być wystarczającym narzędziem do walki z nimi.” napisał  lekarz medycyny Wojciech Gziut w książce „Srebro koloidalne. Naturalny antybiotyk”.   Srebro koloidalne odciąża układ odpornościowy. Uważane jest za naturalny antybiotyk, który nie powoduje skutków ubocznych i w przeciwieństwie do antybiotyków nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Jego zaletą jest wysoki stopień rozdrobnienia oraz to, że ma bardzo szerokie działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze oraz zabija wszystkie bakterie natychmiast. Znalazłam informacje, że kiedy antybiotyki niszczą około 6-7 bakterii natomiast srebro koloidalne aż 650 wirusów, grzybów, pleśni i bakterii. W dzisiejszych czasach antybiotyki stają się nie skuteczne w leczeniu nowych odmian bakterii, natomiast srebro w przeciwieństwie do większości syntetycznych leków posiada bardzo silny ładunek dodatni dzięki temu wyszukuje i niszczy zarazki i bakterie w organizmie. Beztlenowe bakterie i wirusy są następnie utleniane (spalane).  W…

Napięcie, huśtawki nastrojów, zaburzenia snu, przejadanie się, a tryptofan
Aminokwasy , Zdrowie / Styczeń 30, 2019

Tryptofan jest aminokwasem nieodzownym do produkcji serotoniny w mózgu, natomiast serotonina jest związkiem chemicznym, który ma wpływ na nasze poczucie bezpieczeństwa, spokoju i zaufania. Jej niedobór może doprowadzić do uczucia lęku, zaburzeń snu, depresji i skłonności do przejadania się, w szczególności węglowodanami i słodyczami, jak i skłonności do uzależnień.  Tryptofan zmniejsza huśtawki nastroju, napięcie i drażliwość u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Organizm nie jest w stanie sam wyprodukować nieodzownych aminokwasów takich jak tryptofan więc należy je dostarczać w pożywieniu. W naszym pożywieniu tryptofan jest najmniej licznym aminokwasem ze wszystkich. Typowa dieta dostarcza niewielkie jego ilości od 1 000 do 1 500 mg/dzień, ale w organizmie toczy się regularna rywalizacja o jego ograniczone ilości. Rozkład enzymatyczny tryptofanu w organizmie wzrasta wraz z wiekiem i wówczas pochodzący z pokarmów aminokwas, w sposób niewielki przekłada się na rzeczywisty jego stan w mózgu. Nawet zjadanie pożywienia zawierającego ten aminokwas, nie zawsze dostarcza jego dostateczną ilość. Jedną z przyczyn jest to, że starzejący się ludzie tworzą enzymy, które szybko niszczą tryptofan w organizmie. Osoby cierpiące na niepożądane efekty niskich poziomów serotoniny, dzięki suplementacji L-tryptofanu, mogą przywrócić odzyskać dobre samopoczucie, prawidłowy sen, dobry nastrój i mieć kontrolę nad zaspakajaniem głodu. Rezultatem jest wewnętrzny…

Co wzmacnia odporność? Sposoby na odporność.
Porady , Witaminy , Zdrowie / Styczeń 30, 2019

Co wzmacnia odporność?   Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli z pożywienia, gdyż w tej postaci są najlepiej przyswajalne. Jednak w dzisiejszych czasach przy spożywaniu wysoko przetworzonych produktów trudno zastosować na co dzień dobrze zbilansowaną dietę, która powinna dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów.   Kiszonki to żywność zawierającą naturalne probiotyki i jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit a tym samym… wzmocnienie odporności. „By móc cieszyć się zdrowym układem odpornościowym, musimy wpierw zadbać o zdrowie jelit” napisała dr. Amy Myers w książce „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne”. Jeśli nie możemy lub nie mamy dostępu do naturalnych kiszonek, a szczególnie w trakcie i po kuracji antybiotykowej należy przyjmować je w formie kapsułek. Doustny probiotyk najlepiej stosować w 2-3 godzinnym odstępie czasowym od antybiotyku.   Czosnek pomimo swojego zapachu i ostrego smaku, którego często nie lubimy, jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Przede wszystkim czosnek polski,…

Naturalne sposoby na opryszczkę
Porady , Zdrowie / Listopad 12, 2018

Co może pomóc na nawracające opryszczki i jak sobie poradzić gdy już pojawią się małe pęcherzyki wypełnione płynem surowiczym? Opryszczka wargową, nazywaną tez zimnem, powoduje przeważnie wirus opryszczki Herpes simplex typu 1. Wirus ten u niektórych pojawia się często a u innych pozostaje uśpiony przez lata i czeka na odpowiedni moment (stres, osłabienie organizmu) aby się uaktywnić. Osoba, która zaraziła się tym wirusem, pozostaje nim zarażona na całe życie. Można znaleźć informacje, że aż ok. 80 proc. populacji jest nim zarażona, ale tylko u około połowy zarażonych wirus się uaktywnia w formie pęcherzyków. Czytałam, że wirusa opryszczki nie można się pozbyć z organizmu, czyli nie ma możliwości zupełnego wyleczenia. Opryszczka występuje nie tylko na ustach. Może także zaatakować inne miejsca na twarzy takie jak policzki czy broda a także nos i dziurki w nosie. Doświadczyłam tego osobiście. Brrr….   Co powoduje uaktywnienie się opryszczki? – choroba, w tym osłabiona odporność – przemęczenie – stres – przebywanie na wietrze lub przemarznięcie – przebywanie na silnym słońcu – niedobór lizyny   Domowe sposoby na opryszczkę: Olejek z drzewa herbacianego nakładany punktowo ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także ściągające. Ponadto koi ból związany z pojawieniem się pęcherzyków. Zastosowanie olejku herbacianego odpowiednio wcześnie…