Śluz ślimaka w kosmetykach i jego właściwości
Porady / Kwiecień 26, 2019

Kosmetyki ze śluzem ślimaka są znane i cenione już od wielu lat. Śluz ślimaka już w starożytnej Grecji wykorzystywano do pielęgnacji jak i leczenia chorób skóry. Potem został zapomniany, a jego popularność wzrosła niesamowicie na początku lat 80 za sprawą syna właściciela hodowli ślimaków, który pomagając ojcu w pracy na farmie zauważył, że stare blizny na jego dłoniach po kontakcie ze śluzem zaczęły stopniowo zanikać a rany zabliźniać. Już 10 lat później rozpoczęto produkcję śluzu na dużą skalę, ponieważ badania wykazały, że produkt działa skutecznie. W roku 2006 standaryzowany ekstrakt ze śluzu ślimaka wpisano do rejestrów International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (INCI) pod nazwą „snail secretion filtrate”. Dzisiaj kosmetyki ze śluzem ślimaka cieszą się ogromną popularnością, którą zawdzięczają właśnie niezwykłym atrybutom tego składnika. Śluz ślimaka ma przede wszystkim właściwości, które wspomagają gojenie się ran, zmian trądzikowych czy innych podrażnień. Idealnie wygładza i ujędrnia skórę, również skórę z widocznymi oznakami jej starzenia. Pozyskiwanie śluzu ze ślimaków jest dla nich całkowicie bezpieczne. Naturalny ekstrakt pozyskiwany z wydzieliny kryptozynowej odnóży ślimaków hodowlanych. Ślimaki zamieszkują parki hodowlane, żywiąc się roślinami. Sam proces pozyskania śluzu trwa kilka dni, kiedy to ślimaki poddawane są procesowi oczyszczania, a następnie bardzo delikatnej stymulacji, podczas której wydzielają kryptozynę. Może…

Witaminy i minerały wzmacniające odporność. Czy suplementy nam są potrzebne?
Minerały , Porady , Witaminy , Zdrowie / Luty 23, 2019

Dbanie o odporność Dbanie o odporność to nie tylko dostarczanie pokarmu do organizmu, ale dbanie o dobrze zbilansowaną dietę, która dostarczy niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów. Wysoko przetworzone pożywienie, które serwuje się nam obecnie, niestety nie zaspokaja potrzeb organizmu. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.  A im krótsza droga pożywienia z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Procesy przemysłowe takie jak oddzielanie mechaniczne, suszenie rozpyłowe, sterylizacja, liofilizacja, pakowanie próżniowe, poddawanie żywności promieniowaniu, obróbka podczerwienią, termizacja czy faszerowanie jedzenia substancjami dodatkowymi, powoduje że w efekcie końcowym otrzymujemy ładnie wyglądający, ale bezwartościowy dla naszego zdrowia produkt.   Co to jest odporność? Wg Wikipedii (nie jest to dla mnie jakieś istotne źródło wiedzy, ale definicja jest bardzo czytelna) „Odporność – niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów, mikroorganizmów chorobotwórczych.”   Co wzmacnia odporność? Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli…

Srebro koloidalne
Porady , Zdrowie / Luty 14, 2019

Srebro koloidalne  „Ten niezwykły naturalny antybiotyk znany jest ludzkości od 4500 lat i przez ten czas wielokrotnie udowodnił swoją uniwersalność, bezpieczeństwo i niezwykłą skuteczność w walce z powszechnymi chorobami. Srebro koloidalne stanowi częstą alternatywę dla współcześnie stosowanych coraz mniej skutecznych antybiotyków – zwłaszcza w banalnych przeziębieniach – stanach zdrowia niezagrażających bezpośrednio pacjentowi […] Tak jak antybiotyki nagle wyzwoliły nas od wielu groźnych chorób, które kończyły się dla wielu ludzkich istnień śmiercią, te same antybiotyki wzmocniły bakterie i przestały być wystarczającym narzędziem do walki z nimi.” napisał  lekarz medycyny Wojciech Gziut w książce „Srebro koloidalne. Naturalny antybiotyk”.   Srebro koloidalne odciąża układ odpornościowy. Uważane jest za naturalny antybiotyk, który nie powoduje skutków ubocznych i w przeciwieństwie do antybiotyków nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Jego zaletą jest wysoki stopień rozdrobnienia oraz to, że ma bardzo szerokie działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze oraz zabija wszystkie bakterie natychmiast. Znalazłam informacje, że kiedy antybiotyki niszczą około 6-7 bakterii natomiast srebro koloidalne aż 650 wirusów, grzybów, pleśni i bakterii. W dzisiejszych czasach antybiotyki stają się nie skuteczne w leczeniu nowych odmian bakterii, natomiast srebro w przeciwieństwie do większości syntetycznych leków posiada bardzo silny ładunek dodatni dzięki temu wyszukuje i niszczy zarazki i bakterie w organizmie. Beztlenowe bakterie i wirusy są następnie utleniane (spalane).  W…

Co wzmacnia odporność? Sposoby na odporność.
Porady , Witaminy , Zdrowie / Styczeń 30, 2019

Co wzmacnia odporność?   Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli z pożywienia, gdyż w tej postaci są najlepiej przyswajalne. Jednak w dzisiejszych czasach przy spożywaniu wysoko przetworzonych produktów trudno zastosować na co dzień dobrze zbilansowaną dietę, która powinna dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów.   Kiszonki to żywność zawierającą naturalne probiotyki i jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit a tym samym… wzmocnienie odporności. „By móc cieszyć się zdrowym układem odpornościowym, musimy wpierw zadbać o zdrowie jelit” napisała dr. Amy Myers w książce „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne”. Jeśli nie możemy lub nie mamy dostępu do naturalnych kiszonek, a szczególnie w trakcie i po kuracji antybiotykowej należy przyjmować je w formie kapsułek. Doustny probiotyk najlepiej stosować w 2-3 godzinnym odstępie czasowym od antybiotyku.   Czosnek pomimo swojego zapachu i ostrego smaku, którego często nie lubimy, jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Przede wszystkim czosnek polski,…

Naturalne sposoby na opryszczkę
Porady , Zdrowie / Listopad 12, 2018

Co może pomóc na nawracające opryszczki i jak sobie poradzić gdy już pojawią się małe pęcherzyki wypełnione płynem surowiczym? Opryszczka wargową, nazywaną tez zimnem, powoduje przeważnie wirus opryszczki Herpes simplex typu 1. Wirus ten u niektórych pojawia się często a u innych pozostaje uśpiony przez lata i czeka na odpowiedni moment (stres, osłabienie organizmu) aby się uaktywnić. Osoba, która zaraziła się tym wirusem, pozostaje nim zarażona na całe życie. Można znaleźć informacje, że aż ok. 80 proc. populacji jest nim zarażona, ale tylko u około połowy zarażonych wirus się uaktywnia w formie pęcherzyków. Czytałam, że wirusa opryszczki nie można się pozbyć z organizmu, czyli nie ma możliwości zupełnego wyleczenia. Opryszczka występuje nie tylko na ustach. Może także zaatakować inne miejsca na twarzy takie jak policzki czy broda a także nos i dziurki w nosie. Doświadczyłam tego osobiście. Brrr….   Co powoduje uaktywnienie się opryszczki? – choroba, w tym osłabiona odporność – przemęczenie – stres – przebywanie na wietrze lub przemarznięcie – przebywanie na silnym słońcu – niedobór lizyny   Domowe sposoby na opryszczkę: Olejek z drzewa herbacianego nakładany punktowo ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także ściągające. Ponadto koi ból związany z pojawieniem się pęcherzyków. Zastosowanie olejku herbacianego odpowiednio wcześnie…

Jak prosto i szybko zrobić przecier pomidorowy?
Porady , Przepisy / Wrzesień 9, 2018

Jak prosto i szybko zrobić pyszny przecier pomidorowy: Produkty: 6 kg pomidorów bazylia oregano kurkuma kminek mielony pieprz czarny sól (najlepiej kłodawska) ewentualnie cukier Wykonanie: I wersja – Całe pomidory wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem (najlepiej podzielić na dwie, trzy porcje, bo nie wszystkie mogą się zmieścić J), po sparzeniu jeszcze ciepłe pomidorki obieramy ze skórki i wycinamy twarde, zielone części od łodygi. Potem wystarczy zblendować i przetrzeć przez gęste sito. II wersja – Pomidory pokroić na ćwiartki i gotować aż do miękkości nie przykrywając, często mieszać. Jeśli będą bardzo miękkie należy wystudzić i przetrzeć przez gęste sito lub przecierak do warzyw. III wersja – Całe pomidory przetrzeć przez wyciskarkę do soków. Już gotowy przecier wlewamy do dużego garnka i gotując dodajemy: – pół łyżeczki bazylii i oregano – płaską łyżeczkę kurkumy – płaską łyżeczkę drobno zmielonego kminku – łyżeczkę pieprzu (do smaku – lepiej płaską) – 25 gram soli – można cukier, ale my nie używamy (kiedy nie musimy) tego dobrodziejstwa Długość gotowania zależy od tego jaką chcemy mieć konsystencję. My gotujemy ok. godzinę, czasem dłużej. Płynny przecier jest pysznym soczkiem na zimę, doskonały też do pomidorówki, czy bigosu. Po odpowiednio długim gotowaniu gorący przecier wlewamy do czystych…

Co to jest tauryna? Co warto wiedzieć o tym aminokwasie.
Porady , Zdrowie / Wrzesień 6, 2018

Co to jest tauryna? Tauryna to ważny aminokwas, który jest składnikiem naszego ciała, zaangażowanym w wiele procesów życiowych. U ludzi, najwyższe stężenie tego aminokwasu występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie tauryna jest magazynowana. W mniejszej ilości tauryna występuje w wątrobie, płucach, siatkówce oka, krwi, mleku, nadnerczach i w jelicie cienkim.   Tauryna jest częściowo produkowana przez nasz organizm, ale również pobieramy ją z pożywienia. Ten aminokwas znajduje się także w dużych ilościach w mięsie i rybach, w o wiele mniejszych w serwatce, grochu, soczewicy. Komu zalecana jest tauryna? Tauryna szczególnie niezbędna jest u osób z:  chorobą alkoholową, ADHD, autyzmem, chorobą serca, cukrzycą, zapaleniem wątroby, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu, uszkodzeniem siatkówki, padaczką, chorobami nerek, chorobami wątroby oraz cukrzycą, ponieważ ich organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tauryny, nadwagą, a także: osobom prowadzącym intensywny tryb życia (np. sportowcy), wegetarianom oraz weganom, ze względu na dietę, którą może przyczyniać się do niedoboru tauryny. seniorom oraz osobom po pięćdziesiątym roku życia, ze względu na zmniejszoną ilość wytwarzania tauryny w skutek starzenia się organizmu, borykającym się z nadmiernym wypadaniem włosów (znajduje się w składzie suplementów wzmacniających włosy), przy wadach oraz opóźnieniach rozwojowych (zespół Downa, upośledzenie umysłowe)….

Co na ból zęba w awaryjnych sytuacjach? Jak sobie pomóc gdy nie ma możliwości natychmiast udać się do dentysty?
Porady , Zdrowie , Zioła / Wrzesień 6, 2018

Jak pomóc sobie gdy nagle w nocy rozboli ząb lub jesteśmy na przykład na wyjeździe i  nie ma możliwości udać się natychmiast do dentysty? Czym się ratować jeśli nie chcemy lub nie możemy brać środków przeciwbólowych? Czy są jakieś naturalne środki przeciwbólowe?   Kora dębu   Surowcem leczniczym, który jest pozyskiwany z dębu jest kora. W medycynie ludowej jest ceniona od wieków. Korę dębu zbiera się z młodych pni i gałązek, najlepiej pod koniec marca lub w kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści. Suszy się w temperaturze ok. 35 stopni. Wysuszoną korę dębu można też nabyć w sklepach zielarskich. Jest ona skarbnicą garbników, które wykazują silne działanie bakteriobójcze i łagodzące stany zapalne.   W przypadku bólu zęba można płukać jamę ustną naparem, który przygotowuje się z 1 łyżki kory dębu zalanej szklanką wody i ogrzewanej na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut (nie należy dopuścić do wrzenia). Do płukania stosuje się ciepłą miksturę (nie gorącą).   Nie pamiętam gdzie, ale szukając pomocy na ból zęba znalazłam kiedyś taki wpis w sieci: „Odkąd pamiętam, moja świętej pamięci Babcia nigdy nie uskarżała się na bolące zęby. Jednak dla tych, którzy mieli z tym problem miała bardzo skuteczny i prosty sposób. Należało…

Jak przyśpieszyć gojenie ran?
Porady , Zdrowie / Sierpień 21, 2018

Jak sobie radzić z ranami, otarciami i nie tylko u dzieci? Choć to właśnie u małych pociech najczęściej zdarzają się zadrapania czy skaleczenia, to jednak i my dorośli czasami mamy do czynienia z ranami. Bywają też rany, które nie chcą się szybko lub wcale zagoić. Medycyna głównego nurtu odradza stosowanie wody utlenionej, jodyny, rivanolu, czy spirytusu salicylowego, a nachalnie wręcz poleca środek jakim jest Octenisept. Zainteresował mnie skład tego „cudownego” środka. Znalazłam (na stronie https://www.leki-informacje.pl/content/octenisept) takie oto informacje: 100 g płynu zawiera: • substancje czynne: dichlorowodorek octenidyny 0,10 g , alkohol fenoksyetylowy 2,00 g. • substancje pomocnicze: kokamidopropylobetaina, – roztwór 30%, sodu D-glukonian, glicerol 85%, sodu wodorotlenek, sodu chlorek, woda oczyszczona. No to szukam dalej. Co to jest octenidyna i fenoksyetanol? Wcale tak bardzo się nie zdziwiłam kiedy przeczytałam…. „Octenidyna ogranicza powstawanie tzw. ziarniny i tym samy znacznie wydłuża i utrudnia gojenie się ran” https://www.wykop.pl/wpis/31355697/medycyna-kiciochpyta-przed-momentem-ktos-wyslal-mi/ W szpitalach zaleca się przemywanie pępka u noworodków właśnie octeniseptem, a na stronie https://mamotoja.pl/pediatra-ostrzega-octenisept-opoznia-odpadniecie-kikuta-pepka,pielegnacja-i-opieka-artykul,22368,r1p1.html, można znaleźć informację „Ten antyseptyczny, odkażający preparat owszem, zapobiega powstawaniu stanu zapalnego, ale też likwiduje florę fizjologiczną wokół skóry pępka. Przez to gojenie się ranki jest zaburzone […..]”. Czyli odkaża i likwiduje florę fizjologiczną przez co utrudnia gojenie?……. jaki może być…

Naturalne sposoby na zaparcia
Porady , Warzywa / Czerwiec 20, 2017

Burak czerwony Burak – reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia wytrzymałość organizmu, doskonały zamiast kawy. Buraki zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz mnóstwo niezbędnych pierwiastków: żelazo, potas (tylko 2 buraki to ok. 528mg potasu), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. W ich składzie są także bioflawonoidy, karoten, betanina i mnóstwo kwasu foliowego. Buraki pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej, a dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest niezbędny w zapobieganiu a nawet leczeniu nadciśnienia. Ponadto buraki wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek. Są bezcenne w leczeniu anemii. To nie koniec właściwości buraka. Jego spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga nas w walce z zaparciami. Kolejną jego zaletą jest wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek a dzięki temu organizm łatwiej wydala toksyny. Buraki, a szczególnie te, które nie są traktowane środkami ochrony roślin są doskonałym źródłem boru. Picie surowego soku z buraków jest naturalnym wsparciem organizmu dla wszystkich, ponieważ burak ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Buraki są niezwykle pomocne przy złej przemianie materii i zaparciach.   Przepisy z buraków na zaparcia: Pić dwa razy dziennie…