Jaki wpływ ma poziom witaminy D na długość i jakość naszego życia.

18 marca, 2017

Na temat niedoborów witaminy D3 nauka mówi tak:

Dr Daniel Dudenkof z Mayo Clinic w Rochester, na zjeździe American Society of Bone Minerals  podał, że niski poziom 25 OHD tj., poniżej 25 ng.ml, był związany z przewlekłymi niepożądanymi zdarzeniami, włączając śmiertelność. W badaniu brało udział 11 022 osoby. Czas obserwacji wynosił średnio 4.8 lat.

Zmarły 723 osoby.

Inne badanie:  ustalono, że niedobór witaminy D związany jest ze wzrostem przeciwciał jądrowych – ANA. ANA są to specyficzne białka skierowane przeciwko własnym jądrom komórkowym. Wysokie stężenie ANA wskazuje na chorobę  autoimmunologiczną.

Witamina D odgrywa bardzo istotną rolę w układzie odpornościowym, ma duże znaczenie w zapobieganiu chorób z autoagresji.

„I masz Czytelniku problem, Ministerstwo, nie wiadomo dlaczego zwane Zdrowia, zamiast edukować PT Personel medyczny pod tym względem i stworzyć procedury NFZ-owskie o konieczności wykonywania systematycznych badań poziomu wit.D-3 u chorych nowotworowych, nawet o tym nie wspomina, natomiast wykonywanie rakotwórczej mammografii jest zlecane? Czyli nie chodzi o zmniejszenie epidemii raka, ale o jej wzrost.” http://www.polishclub.org/2016/08/20/dr-jerzy-jaskowski-kolejny-sposob-depopulacje/

A brak, czy niedobór witaminy D3 ma ogromny wpływ na profilaktykę nie tylko chorób raka. Poniżej lista objawów, na które wpływa brak/niedobór tej witaminy.

Jednym zdaniem witamina D3 zapobiega chorobom przewlekłym i nowotworowym, a w Polsce zalecana suplementacja witaminy D w Polsce obowiązuje nadal z 1997 roku http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm

Dr. Cedric Garland (epidemiolog amerykański, który zajmował się witaminą D i prowadził wieloletnie badania, podsumował je tak: “Gdyby poziom witaminy D był właściwy, to znaczy odpowiednio wysoki, wtedy zachorowalność na wiele chorób byłaby zmniejszona w sposób bardzo znaczny. I tak: liczba przypadków nowotworów nerki, piersi, jelita grubego, jajników, czy stwardnienia rozsianego zmniejszyła by się aż o 50 do 80%” J. Zięba “Ukryte terapie” cz. I str. 138-139.

 

Trzy zagadki związane z grypą i witaminą D:

„(1) mimo, że wirus grypy istnieje przez cały rok, grypa jest chorobą zimową;

(2) dzieci z krzywicą (powodowaną przez niedobór witaminy D) są dużo bardziej narażone na infekcje oddechowe;

(3) starsi ludzie w większości krajów dużo częściej umierają w zimie niż w lecie (nadmierna umieralność zimowa) i większość tej umieralności – mimo, że opisanej jako sercowa – spowodowana jest właśnie grypą.

Czy witamina D jest w stanie wytłumaczyć te trzy zagadki – zagadki, które stoją za setkami tysięcy zgonów każdego roku? Badania wykazują, że wirus grypy jest wśród ludzi przez cały rok; dlaczego więc jest to choroba okresu zimowego? Nawet przeziębienie wzięło swoją nazwę od faktu, że jest powszechne w zimie i raczej niespotykane w lato. Poziomy witaminy D w krwi są największe w lecie, ale najniższe w zimie – w sezonie zachorowań na przeziębienie i grypę. Czy tak proste wytłumaczenie może być słuszne?” http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/07/27/witamina-d-epidemia-grypy/

Objawy niedoborów witaminy D:

upośledzony system odpornościowy,

ból i osłabienie mięśni,

nadciśnienie,

uczucie smutku / depresja,
choroby serca,

nadmierne pocenie

 

Zalecane dawki witaminy D?

Trudno sugerować się zalecanymi dawkami, najlepiej sprawdzić poziom witaminy D3. Optymalny poziom powinien wynosić minimum 60 ng/ml. W artykule (link poniżej) znalazłam ogólne wskazówki mówiące o zalecanych dawkach suplementacji. Należy też pamiętać, że witamina D występuje w różnych formach (syntetycznej i naturalnej). My używamy naturalnej formy tej witaminy (cholekalcyferol z lanoliny).

     Wiek Dawka
Poniżej 5 lat 35mg/0.5 kg /dziennie
5-10 lat 2.500 IU
Dorośli 5 000 IU
kobiety w ciąży 5 000 IU

 

Uwaga: Są to ogólne wskazówki – jedyną wiarygodna metodą jest zrobienie testu. Idealny poziom 25 OH D powinien być ok. 60ng/ml. http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm Wykonanie prawidłowego badania jest bardzo ważne. Obecnie wykonuje się DWA rodzaje testu witaminy D: 1,25(OH)D i 25(OH)D. ten, który jest wiarygodny to 25(OH)D.

Kolejna ciekawostka dotycząca „witaminy słońca” to 200 badań klinicznych i 2500 badań laboratoryjnych, w których potwierdzono profilaktyczne działanie witaminy D na 16 typów raka. Badania te dotyczyły wyłącznie nowotworów.

Można znaleźć informacje, że niedobór witaminy D ma także duży wpływ na powstawanie innych chorób, takich jak:

Nadciśnienie,

Choroby serca

Otyłość,

Autyzm,

Reumatoidalne zapalenie stawów,

Cukrzyca 1 i 2,

Stwardnienie rozsiane,

Choroba Crohna,

Gruźlica,

Grypa i przeziębienie,

Posocznica,

Łuszczyca,

Bezsenność,

Ból mięśni,

Starzenie się,

Choroby zębów i przyzębia,

Zwyrodnienie plamki żółtej, Niepłodność,

Astma,

Krótkowzroczność,

Mukowiscydoza,

Migreny,

Depresje,

Schizofrenia,

Choroba Alzheimera

 

Dr J. Jaśkowski twierdzi, że niski poziom witaminy D związany jest ze zwiększonym prawdopodobieństwem śmierci.

Napisał także „zamiast wydawać pieniądze publiczne na wyjątkowo słabo udokumentowany związek pomiędzy szczepionką Gardasil – Siligard, a rakiem, powinno się przeznaczyć te kwoty na suplementację witaminą D- 3. No, ale wówczas nie mielibyśmy depopulacji, ale wzrost liczby mieszkańców Polski”.

I kolejny cytat „W innym badaniu udowodniono, że niski poziom witaminy D u ludzi w wieku średnim może zwiększyć ryzyko zawału serca o 50%. A jeżeli już masz zawał, to przy niskim poziomie witaminy D śmiertelność wzrasta o 100%. Proszę mi pokazać kardiologa, który zlecił swojemu choremu wykonanie badania poziomu witaminy D?”

http://www.polishclub.org/2016/08/20/dr-jerzy-jaskowski-kolejny-sposob-depopulacje/, http://www.polishclub.org/2015/04/17/dr-jerzy-jaskowski-nasze-kochane-zdrowie-czyli-co-rola-witaminy-d/

 

Przemysł farmaceutyczny nie może opatentować witaminy D3, a tym samym zarabiać na zdrowych ludziach. Choroby wynikające z braku witamin i minerałów to fantastyczne i ciągłe źródło zysku dla jednego z największych przemysłów na świecie, którym jest właśnie przemysł farmaceutyczny.

Dr. R. Vieth opublikował przypadek, kiedy stwierdzono u ojca i syna toksyczny poziom witaminy D. Jedli ją łyżeczkami, zamiast cukru w około 1 700 000 IU tej witaminy dziennie przez okres – 7 miesięcy! A bardzo konserwatywna instytucja Amerykański Instytut Medycyny mówi o tym, że górna granica bezpieczeństwa to 10 000 IU witaminy D3 dziennie. J. Zięba “Ukryte terapie” cz. I str. 144. W Polsce ta obowiązująca od 1997 roku dawka wynosi dla osoby dorosłej 800 – 1000 IU. Jest różnica?….

 

Źródła:

Epidemic Influenza And Vitamin D
http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/07/27/witamina-d-epidemia-grypy/

http://www.polishclub.org/2016/08/20/dr-jerzy-jaskowski-kolejny-sposob-depopulacje/

http://motywatordietetyczny.pl/2016/05/7-objawow-niedoboru-witaminy-d/

http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm

http://zdrowiezroslin.blogspot.com/2016/10/niski-poziom-witaminy-d-zwiazany-ze.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.