Jak naturalnie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów?
Porady , Trójglicerydy , Zdrowie / Maj 28, 2017

Trójglicerydy (triacyloglicerydy, triglicerydy, TG) to rodzaj tłuszczów służących organizmowi jako materiał energetyczny i zużywanych na jego bieżące potrzeby. Niewykorzystana część trójglicerydów zostaje zmagazynowana w tkance tłuszczowej. Najwięcej trójglicerydów trafia do organizmu z pożywieniem. Po wchłonięciu z jelita do krwi trój glicerydy są transportowane przez chylomikrony – specjalną frakcję lipoprotein – do mięśni, a tam stanowią źródło energii. Trójglicerydy we krwi nie pochodzą tylko ze zjadanego pożywienia. Są także produkowane przez wątrobę z glukozy. Następnie wraz z cząsteczkami cholesterolu trafiają do krwi. Zatem im więcej spożywamy cukru i węglowodanów, tym więcej mamy trójglicerydów w krwi.   Według Wikipedii prawidłowe wartości stężenia trój glicerydów to: 0,35–1,35 g/l (0,40–1,54 mmol/l) u kobiet 0,4–1,6 g/l (0,45–1,82 mmol/l) u mężczyzn <1 g/l (<1,13 mmol/l) u dzieci Trójglicerydy – kiedy poziom jest podwyższony: 150-199 mg/dl (1,69– 2,25 mmol/l) to wynik graniczny 200–499 mg/dl (2,26 – 5,63 mmol/l) to wynik wysoki powyżej 500 mg/dl (5,64 mmol/l) to wynik bardzo wysoki   W większości wypadków powodem podwyższonego poziomu trójglicerydów jest:  cukier, duża ilość węglowodanów w pożywieniu, brak ruchu (ćwiczeń fizycznych, spacerów), siedzący tryb życia. Do wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi może przyczynić się również zażywanie leków moczopędnych czy doustnych środków antykoncepcyjnych, a także zażywanie betaadrenolityków, retinoidów czy glikokortykosteroidów.   Jak można obniżyć poziom trójglicerydów? Odpowiednia dieta:…