zamknij

Aby świadczyć nasze usługi na najwyższym poziomie nasza witryna wykorzystuje pliki cookies, w ten sposób jest dostosowana do indywidualnych potrzeb. Możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. więcej informacji w naszej "Polityce prywatności".

EKO KOCANKA kwiatostan BIO 25g Dary Natury

3,10 zł

(3,10 zł szt.)

Brutto

Wyciągi ze świeżych lub suchych kwiatów stosuje się do pielęgnacji skóry. Oleje i hydrolaty z Kocanki stosowane w kosmetykach pomagają w łagodzeniu trądziku, minimalizują ryzyko tworzenia się blizn i przyspieszają redukcję istniejących. Hydrolat z kocanki jest częstym składnikiem preparatów „uspakajających” skórę np. po zabiegu depilacji.

Ilość

 

Bezpieczne zakupy

 

Szybka wysyłka

 

14 dni na odstąpienie od umowy

 

Sprawdzone produkty

 

Certyfikat SSL

KOCANKA KWIATOSTAN EKO 25G Dary Natury

Herbatka z kocanki piaskowej zawiera wiele cennych flawonoidów, olejki eteryczne oraz związki kumarynowe. Według literatury zielarskiej związki te mogą poprawić funkcjonowanie wątroby oraz zapobiec wzdęciom. Substancje czynne zawarte w kwiatach kocanki wspomagają trawienie. 

W lecznictwie stosowano kocanki już od średniowiecza. Również od kilkuset lat używano ich w lecznictwie ludowym, zwłaszcza rosyjskim, jako środka moczopędnego i żółciopędnego oraz w leczeniu schorzeń reumatycznych i skazy moczanowej.

Sposób użycia

Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.

KWIATY KOCANKI znajdują również zastosowanie w kosmetyce. Można z nich przygotować napary, odwary, nalewki i ekstrakty.

Wyciągi ze świeżych lub suchych kwiatów stosuje się do pielęgnacji skóry. Oleje i hydrolaty z Kocanki stosowane w kosmetykach pomagają w łagodzeniu trądziku, minimalizują ryzyko tworzenia się blizn i przyspieszają redukcję istniejących. Hydrolat z kocanki jest częstym składnikiem preparatów „uspakajających” skórę np. po zabiegu depilacji.

Wyciąg olejowy z kwiatów kocanki jest stosowany w pielęgnacji skóry, ponieważ bardzo szybko się wchłania. Jest stosowany w kosmetykach docery wrażliwej, naczynkowej i trądzikowej. Olej z kocanki może być stosowany również w kosmetykach spowalniających proces starzenia się skóry.

Olej z kocanki wykazuje właściwości:

  • przyspiesza zanik siniaków, zaczerwienień i krwiaków powstałych po stłuczeniach,
  • minimalizuje ryzyko tworzenia się blizn i przyspiesza redukcję istniejących,
  • uśmierza ból,
  • hamuje krwawienie przy zranieniach,
  • stymuluje regenerację naskórka,
  • pomaga w walce z trądzikiem różowatym,
  • zwalcza wolne rodniki,
  • opóźnia procesy starzenia się skóry,
  • działa nawilżająco i wygładzająco,
  • wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwwirusową

Suszone kwiaty kocanki można wykorzystać do wykonania wyciągu olejowego, potrzeba jest także oliwa z oliwek bądź inne oleje. Proporcje w przygotowywaniu wyciągu olejowego z kocanki - 1:1 bądź 1:2.

Zastosowanie do dekoracji:

  • dekoracja wszelkiego typu świec oraz innych wyrobów rękodzielniczych
  • dekoracja stołu, stroików, aranżowanych zdjęć
  • dodatek do kąpieli lub kosmetyków

Skład

kwiat kocanki* 100% 

*produkt rolnictwa ekologicznego

Opakowanie

25g

Dary Natury
5902741005038

Specyficzne kody

Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.