Witamina B po co jest nam potrzebna? … i właściwości witamin z grupy B
Witaminy , Zdrowie / Wrzesień 11, 2018

Czym są witaminy? Witaminy to substancje niezastąpione dla zachowania zdrowia i prawidłowego działania organizmu człowieka. Są to związki organiczne, które występują w organizmach żywych jako naturalne składniki regulujące (biokatalizatory). Brak lub niedobór poszczególnych witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne: utrata homeostazy – brak równowagi w organizmie, awitaminoza – brak witaminy w organizmie, hipowitaminoza – niedobór witaminy w organizmie. Witaminy dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E i K. Pozostałe, w tym witaminy z grupy B, są rozpuszczalne w wodzie. Znaczy to między innymi, że suplementując się witaminami A, D, E czy K należy je przyjmować w towarzystwie tłuszczów, natomiast przy przyjmowaniu witamin z grupy B nie ma takiej konieczności. Jeżeli nasze jelita prawidłowo funkcjonują, są oczyszczone i zawierają mikroflorę jelitową – to mają za zadanie wytwarzać między innymi witaminy z grupy B, jeśli mamy problemy jelitowe, to zazwyczaj występuje brak tych witamin w naszych organizmie. Aby nasz system odpornościowy działał właściwie należy zadbać o właściwy skład flory bakteryjnej w jelitach, gdyż właśnie tam znajduje się 70-80% komórek układu immunologicznego naszego organizmu. Nasze jelita są narażone, nie tylko na glifosat (stosowany w takich produktach jak Roundup firmy Monsanto), ale także…

Co to jest tauryna? Co warto wiedzieć o tym aminokwasie.
Porady , Zdrowie / Wrzesień 6, 2018

Co to jest tauryna? Tauryna to ważny aminokwas, który jest składnikiem naszego ciała, zaangażowanym w wiele procesów życiowych. U ludzi, najwyższe stężenie tego aminokwasu występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie tauryna jest magazynowana. W mniejszej ilości tauryna występuje w wątrobie, płucach, siatkówce oka, krwi, mleku, nadnerczach i w jelicie cienkim.   Tauryna jest częściowo produkowana przez nasz organizm, ale również pobieramy ją z pożywienia. Ten aminokwas znajduje się także w dużych ilościach w mięsie i rybach, w o wiele mniejszych w serwatce, grochu, soczewicy. Komu zalecana jest tauryna? Tauryna szczególnie niezbędna jest u osób z:  chorobą alkoholową, ADHD, autyzmem, chorobą serca, cukrzycą, zapaleniem wątroby, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu, uszkodzeniem siatkówki, padaczką, chorobami nerek, chorobami wątroby oraz cukrzycą, ponieważ ich organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tauryny, nadwagą, a także: osobom prowadzącym intensywny tryb życia (np. sportowcy), wegetarianom oraz weganom, ze względu na dietę, którą może przyczyniać się do niedoboru tauryny. seniorom oraz osobom po pięćdziesiątym roku życia, ze względu na zmniejszoną ilość wytwarzania tauryny w skutek starzenia się organizmu, borykającym się z nadmiernym wypadaniem włosów (znajduje się w składzie suplementów wzmacniających włosy), przy wadach oraz opóźnieniach rozwojowych (zespół Downa, upośledzenie umysłowe)….

Co na ból zęba w awaryjnych sytuacjach? Jak sobie pomóc gdy nie ma możliwości natychmiast udać się do dentysty?
Porady , Zdrowie , Zioła / Wrzesień 6, 2018

Jak pomóc sobie gdy nagle w nocy rozboli ząb lub jesteśmy na przykład na wyjeździe i  nie ma możliwości udać się natychmiast do dentysty? Czym się ratować jeśli nie chcemy lub nie możemy brać środków przeciwbólowych? Czy są jakieś naturalne środki przeciwbólowe?   Kora dębu   Surowcem leczniczym, który jest pozyskiwany z dębu jest kora. W medycynie ludowej jest ceniona od wieków. Korę dębu zbiera się z młodych pni i gałązek, najlepiej pod koniec marca lub w kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści. Suszy się w temperaturze ok. 35 stopni. Wysuszoną korę dębu można też nabyć w sklepach zielarskich. Jest ona skarbnicą garbników, które wykazują silne działanie bakteriobójcze i łagodzące stany zapalne.   W przypadku bólu zęba można płukać jamę ustną naparem, który przygotowuje się z 1 łyżki kory dębu zalanej szklanką wody i ogrzewanej na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut (nie należy dopuścić do wrzenia). Do płukania stosuje się ciepłą miksturę (nie gorącą).   Nie pamiętam gdzie, ale szukając pomocy na ból zęba znalazłam kiedyś taki wpis w sieci: „Odkąd pamiętam, moja świętej pamięci Babcia nigdy nie uskarżała się na bolące zęby. Jednak dla tych, którzy mieli z tym problem miała bardzo skuteczny i prosty sposób. Należało…

Osteoporoza, stawy, próchnica, łuszczyca, problemy z sercem i wzrokiem, a niedoceniany pierwiastek bor
Minerały , Porady , Zdrowie / Czerwiec 16, 2017

Bor jest pierwiastkiem chemicznym, którego bogatym źródłem są świeże warzywa i owoce. Niedobór tego pierwiastka w diecie powoduje utratę wapnia i demineralizację kości. Wapń bez boru i magnezu nie będzie przenoszony do kości tylko stopniowo odkłada się w tkankach miękkich. Nawet w Wikipedii jeszcze można znaleźć informację „Bor ma również wpływ na organizm człowieka, przede wszystkim na jego kościec. Przypuszcza się, iż jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost, rozwój tkanki kostnej. Jego niedobór powoduje utratę wapnia i demineralizację kości.” Prawidłowo zbilansowana dieta może dostarczyć 2-5 mg boru dziennie. W rzeczywistości poziom ten to 1-2 mg boru na dobę, a nawet 0,25 mg przy spożywaniu wysoko przetworzonej żywności.   Wielu z nas ciągle wierzy propagandzie medycznej. Reklamuje się i sprzedaje nam preparaty wapnia, który przy powszechnych niedoborach boru odkłada się stopniowo w tkankach miękkich i powoduje ich wapnienie. Wapń aby był właściwie wykorzystany przez organizm powinien być zażywany „w towarzystwie” magnezu i boru, gdyż nadmiar wapnia uszkadza błony komórkowe i utrudnia składnikom odżywczym wnikanie do komórek, także utrudnia odpadom opuszczanie komórek. W następstwie zbyt dużego poziomu wewnątrzkomórkowego wapnia, komórka umiera. Przy braku boru do komórek dostaje się zbyt dużo wapnia,…

Jak naturalnie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów?
Porady , Trójglicerydy , Zdrowie / Maj 28, 2017

Trójglicerydy (triacyloglicerydy, triglicerydy, TG) to rodzaj tłuszczów służących organizmowi jako materiał energetyczny i zużywanych na jego bieżące potrzeby. Niewykorzystana część trójglicerydów zostaje zmagazynowana w tkance tłuszczowej. Najwięcej trójglicerydów trafia do organizmu z pożywieniem. Po wchłonięciu z jelita do krwi trój glicerydy są transportowane przez chylomikrony – specjalną frakcję lipoprotein – do mięśni, a tam stanowią źródło energii. Trójglicerydy we krwi nie pochodzą tylko ze zjadanego pożywienia. Są także produkowane przez wątrobę z glukozy. Następnie wraz z cząsteczkami cholesterolu trafiają do krwi. Zatem im więcej spożywamy cukru i węglowodanów, tym więcej mamy trójglicerydów w krwi.   Według Wikipedii prawidłowe wartości stężenia trój glicerydów to: 0,35–1,35 g/l (0,40–1,54 mmol/l) u kobiet 0,4–1,6 g/l (0,45–1,82 mmol/l) u mężczyzn <1 g/l (<1,13 mmol/l) u dzieci Trójglicerydy – kiedy poziom jest podwyższony: 150-199 mg/dl (1,69– 2,25 mmol/l) to wynik graniczny 200–499 mg/dl (2,26 – 5,63 mmol/l) to wynik wysoki powyżej 500 mg/dl (5,64 mmol/l) to wynik bardzo wysoki   W większości wypadków powodem podwyższonego poziomu trójglicerydów jest:  cukier, duża ilość węglowodanów w pożywieniu, brak ruchu (ćwiczeń fizycznych, spacerów), siedzący tryb życia. Do wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi może przyczynić się również zażywanie leków moczopędnych czy doustnych środków antykoncepcyjnych, a także zażywanie betaadrenolityków, retinoidów czy glikokortykosteroidów.   Jak można obniżyć poziom trójglicerydów? Odpowiednia dieta:…

Skutki stresu na zdrowie. Jelita a odporność i choroby przewlekłe. Od czego zależy nasze zdrowie?
Porady , Zdrowie / Maj 20, 2017

Jelita autostradą do zdrowia … napisała dr Amy Myers w książce “Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne” Czy zdajemy sobie sprawę z tego co jest przyczyną chorób przewlekłych?… pewnie nie wszyscy. Też długi czas borykałam się z nieświadomością i niewiedzą. Wydeptałam wiele ścieżek do lekarzy, lecząc się nie tylko na fundusz NFZ… . Prywatne wizyty, ogromne koszty i co z tego wynikło?… . Może nie miałam szczęścia trafić na dobrego fachowca? Pewnie tak. Z tego wynika, że o nasze zdrowie dbają nie fachowcy w swojej dziedzinie… aż strach pomyśleć! Mój Tata zmarł niedawno. Jaka była przyczyna? … Według lekarzy organy przestały porozumiewać się ze sobą… . Szok! Przynajmniej dla mnie. Jak to?… przecież był leczony przez wielu specjalistów – kardiologa, diabetologa, nefrologa, pulmonologa i wielu innych, których nie jestem w stanie wymienić. I dlaczego do tego doszło? …. . Bo każdy z nich leczył kawałek ciała, leczył część, która „należała do niego”! A żaden z lekarzy nie widział całego człowieka!  Dlaczego? Dlaczego współczesna medycyna nie leczy człowieka, leczy (albo usiłuje) leczyć tylko objawy choroby? Dlaczego współczesna medycyna nie leczy przyczyn choroby?… Co jest nie tak?… .   Co jest przyczyną chorób? Wieloletni, chroniczny stres psychiczny i fizyczny, brak aktywności fizycznej, wysokie spożycie…

Cudowna maść?…
Porady , Zdrowie , Zioła / Marzec 31, 2017

Maść z żywicy Udało się, mamy maść z żywicy 🙂   Skąd wziął się pomysł? Do poszukiwań cudownej maści z żywicy skłonił mnie przeczytany artykuł. „Przybyłem tutaj w ramach “wielkiego poszukiwania” przepisu na pewną maść na oparzenia, rzekomo pochodzącą z obszaru Bieszczad. Żeby było sprawnie muszę się podzielić krótką historią, aby wyjaśnić dlaczego szukam tej receptury i czym właściwie ona jest. Proszę więc o wyrozumiałość, jeżeli uznacie Państwo tekst za długim. Ale naprawdę będę wdzięczny za zainteresowanie i wszelką pomoc! W latach 70 moje dziecko poparzyło się straszliwie na wyjeździe z żoną – wrzątek wylany na gołe nogi. Żona sprawę pokpiła i wysmarowała dzieciaka… masłem!!! Po dobie męczarni zawiozła go do szpitala, a tam lekarze zdzierali z chłopaka spaloną skórę. No nic, do sedna – chłopak wylądował u mnie po 2 dobach od poparzenia w opłakanym stanie. Zaczęło się latanie po aptekach aby zdobyć środki przeciwoparzeniowe. Lata 70 = kartki, gigantyczne kolejki. Gdy leciałem z charakterystycznymi butlami specyfików z apteki do domu w drodze zatrzymała mnie jakaś kobieta stojąca w ogonku. “Ma pan poparzonego w domu” – stwierdziła patrząc na medykamenty. Potwierdziłem. Kobieta ta poradziła mi udać się do pewnej kucharki z dworca (wiekowej już kobiety), która rzekomo potrafi sporządzać genialną…

Czy witaminy, minerały i zioła mogą pomóc w walce z depresją i nerwicą?
Zdrowie / Marzec 19, 2017

Czy w walce depresją może pomóc witamina C? Potwierdziły to badania. Wielokrotnie już wykazano, że poziom kwasu askorbinowego u osób chorych na depresję jest dużo niższy niż u osób zdrowych. Na przykład w badaniu, w którym podawano pacjentom chorującym na depresję witaminę C w ilości 1000 mg dziennie, odnotowano o całe 35% mniej zaburzeń nastroju. A podawano tylko 1 gram. A gdyby podawano, jak zaleca zdrowym ludziom dr. Cathcart od 4 do 15 gram na dobę?…. Kwas askorbinowy jest nieodzowny dla pracy mózgu i reguluje jego sprawność. Substancje biologicznie czynne, takie jak dopamina, norepinefryna i epinefryna są przekaźnikami odpowiadającymi za odczuwanie energii życiowej. A organizm potrzebuje witaminy C do syntezy aminokwasu tyrozyny, która jest m.in. prekursorem tych substancji. „Kwas askorbinowy jest również potrzebny do przemian składników obecnych w żywności białkowej (tryptofan i kwasy nukleinowe) w substancję zwaną serotoniną, która jest obecna w mózgu. Serotonina – zwana hormonem szczęścia – wpływa na nasze zachowania, a jej niedobór może powodować agresję, zmęczenie, zwiększoną wrażliwość na ból oraz zaburzenia depresyjne”. http://fundacjapolskaroza.pl/witamina-c-w-walce-z-depresja/ Skład witaminy C oferowanych w aptekach jest różny. Na przykład: – Witamina C (kwas L-askorbinowy), substancje wypełniające (celuloza mikrokrystaliczna, sorbitol), składniki otoczki (substancja glazurująca – hydroksypropylometyloceluloza, substancja wypełniająca – polidekstroza, barwnik – dwutlenek tytanu, substancja przeciwzbrylająca – talk, barwnik – ryboflawina), naturalny aromat cytrynowy, substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu) – Witamina C (kwas L-askorbinowy)Składniki pomocnicze:…

Nasze jedzenie, a otyłość i choroby.
Zdrowie / Marzec 17, 2017

Opracowanie na podstawie książki „antyrak Nowy styl życia” Dr. David Servan-Schreiber   Kilkaset tysięcy lat temu nasi przodkowie byli zbieraczami i myśliwymi. Czyli zjadali to co udało im się zebrać i upolować. Wówczas wykształciły się nasze geny, przystosowały się do spożywanej przez nich żywności, a od tamtej pory geny niewiele się zmieniły. A co mogli zjadać nasi przodkowie? Owoce, jarzyny, jaja dzikich zwierząt i to co udało im się złowić czy  upolować. Czy jadali mąkę?… Zboże?… A może cukier?… (źródłem cukru mógł być jedynie miód, który i dla nas ma właściwości zdrowotne). A co na to na współczesne badania? Okazuje się, że ponad 50% tego co zjadamy pochodzi ze źródeł, które nawet nie istniały w czasach kiedy tworzyły się nasze geny! A co to za główne źródła naszego pożywienia? – oczyszczony cukier (m. in. pochodzący z trzciny cukrowej, buraków, z syropu kukurydzianego, fruktozy itp.), – biała mąka (chleb, bułeczki, ciasto, naleśniki, makaron, biały ryż itp.) – oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, tłuszcze nienasycone)   Czy ponad połowa zjadanych przez nas produktów zawiera wartościowe białka, witaminy, czy kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów? Otóż nie. Nie jest to wartościowe pożywienie. A dodatkowo przyczynia się bezpośrednio do rozwoju raka….

Infekcje wirusowe, jak sobie z nimi radzić.
Zdrowie / Marzec 16, 2017

Opracowanie na podstawie filmu „PRZEZIĘBIENIA Z ZIMNA”  (wirusówki) Ł. Lubickiego. Zimno, łamanie w kościach, wewnętrzne rozbicie, dreszcze. Ten czynnik, czyli wirus (który nas zaatakował) należy wówczas wyrzucić na zewnątrz. Antybiotyki nie działają na wirusy. Znakomicie pomaga sok malinowy. Według Ł. Lubickiego należy także spożywać czosnek, wtedy gdy jest nam zimno i wydzieliny są białe/przezroczyste. Gdy czujemy drapanie w gardle (nie mylić z bólem gardła). Nieszczelne naczynia krwionośne przy infekcji, to już jest związane z czym innym (katar z krwią/wydzielina zabarwiona na czerwono) –  podawać ziele tasznika i krwawnika w niewielkich ilościach lub grykę w dużych ilościach najlepiej połączyć z owocem dzikiej róży.  Oregano  jest dobrym zielem na kaszel mokry, kiedy są małe ilości białych wydzielin (pół łyżeczki oregano), a gdy jest bardzo duży kaszel – można podawać tymianek (ostrożnie, bo silne ziele) u dziecka 1/3 łyżeczki lub ¼ łyżeczki tymianku i można dodać łyżkę kwiatów lipy. Jeśli mamy łamanie w kościach/bóle kości – (Angelica archangelica) korzeń dzięgiela litwora– używamy łyżeczkę. (Jest fototoksyczny. Ostrożnie w lecie, powoduje plamy na skórze!) Korzeń arcydzięgiela działa na przyczynę. Udrażnia wilgotność w obiegu czynnościowym śledziony. Przy jego stosowaniu mamy oddziaływanie na śledzionę i na płuca. W medycynie chińskiej retencja śluzu, który produkuje obieg czynnościowy śledziony…