Kiełki brokuła moc właściwości dla zdrowia
Porady , Warzywa , Zdrowie / 24 czerwca, 2020

Kiełki brokułu Przyroda dostarcza nam wiele naturalnych roślin, które mają ogromną moc. Jednym z nich jest brokuł, a najcenniejsze są kiełki brokułów. Kiełki to najwcześniejsza faza rozwoju rośliny. Każde maleńkie nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, które są niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny. Właściwości kiełków brokułu Badania naukowe potwierdzają, że brokuły mają silne działanie antynowotworowe dzięki zawartości bardzo dużej ilości sulfofranu. Gdy roślina rośnie, ilość leczniczej substancja zanika z każdym gramem. Dlatego właśnie dojrzałe brokuły mają aż do 100 razy mniejszą zawartość sulforafanu, niż znajduje się w kiełkach. Nawet długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tej cennej dla zdrowia substancji. Właśnie dlatego najlepiej spożywać świeżo wyhodowane kiełki, a szczególnie brokuła. Wykazano również, że sulfofran wspiera także serce, kości i chroni mózg. Kiełki brokułów pomagają pozbyć się z organizmu zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska i diety, a chlorofil, który zawierają neutralizuje szkodliwe skutki zakwaszenia organizmu. Kiełki brokułów są cenione za: działanie antynowotworowe — nawet do 100 razy większe, niż dojrzały brokuł zapobieganie cukrzycy i chorobom serca wzmacnianie układu krążenia i oddechowego zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaćmy i choroby Alzheimera zwalczanie uciążliwych szczepów bakterii Helicobacter Pylori, które są częstą przyczyną zapalenia żołądka i powstawania wrzodów trawiennych. wzmacnianie układu odpornościowego i nerwowowego dzięki wysokiej…

Pokrzywa indyjska na odchudzanie i nie tylko
Porady , Zdrowie / 18 czerwca, 2020

Pokrzywa indyjska Pokrzywa indyjska znana jest i ceniona od wieków w medycynie Dalekiego Wschodu, a to za sprawą substancji czynnej o nazwie forskolina. Największe jej stężenie zawierają korzenie pokrzywy.    Pokrzywa indyjska inaczej nazywana szałwią indyjską, Mayani lub Makandi występuje powszechnie w Indiach i Nepalu. W medycynie ajurwedyjskiej, dzięki swoim właściwościom, wykorzystywana jako naturalne wsparcie układu krążenia i układu oddechowego. W ostatnich latach forskolina zyskała popularność jako substancja wspomagająca utratę tłuszczu. Przeprowadzone badania, przez naukowców z University of Kansas w USA, na grupie 30 otyłych mężczyzn sugerowały, że forskolina nasila rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej (lipoliza), dzięki czemu może być ona pomocna w walce z nadwagą i otyłością. U mężczyzn przyjmujących ekstrakt forskoliny odnotowano zredukowanie tkanki tłuszczowej. W wielu przypadkach zaobserwowano zmianę wagi u poddanych obserwacji, jednak nie w każdym. Co jest istotne, obwody w pasie różniły się znacząco przed i po badaniu, co może wynikać ze spalania się tłuszczu, a budowania masy mięśniowej i poprawy jakości kośćca. Badania jednak przeprowadzono na zbyt małej liczbie uczestników, aby można mówić o potwierdzeniu odchudzających właściwości forskoliny. Potrzebne są kolejne, jednak wątpię aby zajmowano się badaniem roślin, które wykazują prozdrowotne właściwości. Innymi, jak się okazało w trakcie wcześniejszych badań, cennymi właściwościami pokrzywy indyjskiej…

Płyn do mycia naczyń czyli co pływa w szklance
Porady , Zdrowie / 8 września, 2019

Płyn do mycia naczyń jest w naszej kuchni niezbędny, ale czy ważne jest dla naszego zdrowia jakiego płynu używamy? Ważne z prostej przyczyny, gdyż zjadamy składniki płynów do mycia naczyń, które nie zostały dokładnie wypłukane z naczyń. Niektóre płyny silnie przywierają do naczyń, nawet po ich dokładnym wypłukaniu. Następnie te substancje chemiczne przedostają się do naszego organizmu wraz z pożywieniem. A co jest w płynie? Często głównym składnikiem płynów są środki powierzchniowo czynne, którym towarzyszą surfaktanty anionowe, regulatory twardości wody (krzemiany, fosforany, cytryniany), chlorek sodu, substancje konserwujące, barwiące i zapachowe. Takie dodatki mają drażniący i toksyczny wpływ, nie tylko na nasze dłonie, na to że niedokładnie wypłukane pozostają na naczyniach, ale i na nasze środowisko – nie ulegają one biodegradacji, stopniowo coraz bardziej zatruwając przyrodę. Ponadto, prawo nie wymaga obecnie, podawania dokładnego składu płynu do zmywania naczyń na opakowaniu. Zgodnie z Rozporządzenie (WE) NR 648/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r w sprawie detergentów, na opakowaniu obowiązkowo mają być umieszczone tylko niektóre składniki. Więc dokładnie nie wiemy co jest w szklance. Alternatywne rozwiązania? Najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie własnego płynu do naczyń. Potrzebne nam będzie: 2 szklanki przegotowanej, gorącej wody (aby rozpuściły się w niej mydlane płatki)…

Biszofit jest pomocny, nie tylko na bóle mięśni i stawów.
Minerały , Porady , Zdrowie / 7 września, 2019

Co to jest biszofit? Biszofit jest naturalnym koncentratem minerałów. Zaczął się tworzyć już ponad dwieście milionów lat temu, kiedy Morze Prehistoryczne (czyste ekologicznie) zaczęło parować i pozostała po nim warstwa minerałów, która znajduje się teraz ok.2 km pod powierzchnią ziemi. Biszofit jest dzięki temu nieskazitelnie czysty i nieskażony zanieczyszczeniami ze środowiska zewnętrznego. Wydobywany jest szybami wiertniczymi za pomocą rozcieńczenia wodą. Dlatego sól biszofitu, w przeciwieństwie do soli Morza Martwego otrzymywanej z solanki jezior powierzchniowych, jest absolutnie ekologicznie czysta, ponieważ od momentu utworzenia się przebywa w formie „zakonserwowanej” i nie jest narażona na działanie środowiska zewnętrznego. Biszofit głównie składa się z chlorku magnezu (wzór chemiczny biszofitu to MgCl26H2O). Poza naturalnym magnezem, który poprawia gęstość tkanki kostnej, wspomaga regulację poziomu wapnia w kościach, biszofit zawiera jeszcze ok. 70 pierwiastków: potas, sód, brom, bor, wapń, krzem, molibden, srebro, cynk, miedź, siarkę, żelazo i wiele innych mikroelementów, które są zupełnie wolne od różnego rodzaju zanieczyszczeń. Stosowany jest jako środek na wiele dolegliwości Biszofit uznany został jako środek przeciwzapalny i znalazł zastosowanie jako składnik preparatów przeciwzapalnych do stosowania zewnętrznego. Początkowo stosowano go przy schorzeniach aparatu ruchu i układu nerwowego. Żel z biszofitem wciera się w bolące miejsca, by w ten sposób złagodzić stan zapalny oraz…

Cytryniec Chiński (Schisandra) czy tylko na odporność?
Zdrowie , Zioła / 18 sierpnia, 2019

Cytryniec chiński (Schizandra chinensis) nie tylko wspomaga prawidłową odporność organizmu i wspiera poziom sił witalnych. Co to jest Schisandra? Roślina jest pnączem, wywodzi się z obszarów północnych Chin, półwyspu Koreańskiego i terenów Rosji. Inna jego nazwa to Wu Wei Zi używana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, co znaczy owoc o pięciu smakach, gdyż skórka owocu ma smak słodki, miąższ smak kwaśny, nasiona są cierpkie i gorzkie, a wyciągi z nasion nabierają słonego smaku. W medycynie chińskiej, która postrzega człowieka holistycznie uważa się, że 5 smaków ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie poszczególnych pięciu organów: nerek, wątroby, serca, płuc i śledziony. Cytryniec chiński właściwości  Lecznicze właściwości cytryńca wykorzystywano w chińskiej medycynie już od ponad 2000 lat p.n.e. Szczególnie ceniony za dobroczynne wpływ na poprawę pamięci, zdolności uczenia się i pobudzanie do aktywności życiowej, ponieważ znosi stany depresji i znużenia. Z tego powodu nie należy zażywać preparatów z cytryńca przy nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, nadciśnieniu i chorobach serca, a według niektórych źródeł przeciwwskazaniem do zażywania cytryńca może być również ciąża. Cytryniec chiński to nie tylko środek poprawiający odporność i wzmacniający organizm (stosowany w celu zapobiegania grypie i przeziębieniom). Wywiera także wpływ przeciwmiażdżycowy i hamuje zmiany zanikowe w układzie nerwowym. W medycynie Dalekiego Wschodu stosowany był…

Tarczyca bajkalska (Bajkalina, Scutellaria baicalensis) – właściwości
Zdrowie , Zioła / 22 kwietnia, 2019

Tarczyca bajkalska, naczej Bajkalina, Scutellaria baicalensis (Scutella w jęz. łacińskim dosłownie oznacza tarczę) występuje na terenach wschodniej Rosji (w okolicach jeziora Bajkał), w Mongolii, Chinach, Korei i Japonii. Pierwsza wzmianka o jej właściwościach leczniczych pojawiła się już w chińskim tekście medycznym sprzed 2000 lat. Scutellaria baicalensis była też stosowana przez Mongołów i szamanów zamieszkujących okolicę jeziora Bajkał, co prawdopodobnie miało wpływ na jej nazwę. Zdrowotne właściwości bajkaliny były chętnie wykorzystywane w tradycyjnej naturalnej medycynie Dalekiego Wchodu. Pod względem zdrowotnym, za najbardziej wartościową częścią rośliny uważany jest jej korzeń. Badania nad związkami czynnymi korzenia tarczycy bajkalskiej mają swój początek na początku XX wieku. Zidentyfikowano dotychczas ponad 40 substancji flawonoidowych. Korzeń tarczycy bajkalskiej stosowany był w medycynie chińskiej w chorobach wirusowego zapalenia wątroby i innych chorobach o podłożu wirusowym (np. grypa, przeziębienie) oraz jako lek przyjmowany na astmę i alergie . Bajkalinie przypisuje się właściwości zapobiegania miażdżycy i zakrzepom (flawonoidy, które zawiera chronią komórki śródbłonka naczyń krwionośnych przed powstawaniem blaszek miażdżycowych), dzięki temu że obniża poziom cukru w surowicy krwi może być pomocna w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Znalazłam też informacje, że potwierdzono skuteczność wyciągów z korzenia tarczycy bajkalski w ochronie neuronów, co daje możliwości wspomagania leczenia niektórych chorób, m.in. choroby Alzheimera…

Bambus, skrzyp polny i biotyna na poprawę wyglądu skóry, włosów, paznokci i nie tylko
Witaminy , Zdrowie , Zioła / 13 kwietnia, 2019

Bambus zwyczajny (Bambusa vulgaris) należy do rodziny traw. Naturalnie występuje głównie w Azji Południowo-Wschodniej i w Chinach. Uważa się go za jeden z najcenniejszych skarbów, jakie zaserwowała nam natura. Bambusy należą do najszybciej rosnących roślin na świecie. Różnicę w wysokości pędu można zauważyć nawet w ciągu jednego dnia, gdyż łodyga, bez żadnych nawozów sztucznych, potrafi urosnąć około 1 metr w ciągu doby. Ich liście mają wiele właściwości leczniczych. W Chinach mówi się, że człowiek może nie jeść mięsa, ale nie może obejść się bez bambusa. Uważają bambus za symbol długowieczności i szczęścia. Bambus potrafi przetrwać i odrodzić się w najgorszych warunkach. Liście bambusa doskonale przechowują światło słoneczne. Zawierają aż 520 substancji czynnych (jest to wiele więcej, niż znajdziemy w żeń-szeniu czy czosnku). Bambus uważany jest za lecznicze ziele. Liście bambusa oraz jego łodyga zawierają olbrzymią ilość minerałów, głównie krzemu (zawartość tego pierwiastka określa się aż około 75 %), a także żelazo, wapń, jod, potas i witaminy (głównie witaminę D i C). Ze względu na ogromną ilość krzemu bambus ma doskonały wpływ na elastyczność i ruchomość stawów regenerując maź stawową. Dzięki temu bambus pomocny jest w schorzeniach takich jak artretyzm i osteoporoza. Z bambusa płynie odprężenie i ukojenie dla nerwów. Krzem…

Witaminy i minerały wzmacniające odporność. Czy suplementy nam są potrzebne?
Minerały , Porady , Witaminy , Zdrowie / 23 lutego, 2019

Dbanie o odporność Dbanie o odporność to nie tylko dostarczanie pokarmu do organizmu, ale dbanie o dobrze zbilansowaną dietę, która dostarczy niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów. Wysoko przetworzone pożywienie, które serwuje się nam obecnie, niestety nie zaspokaja potrzeb organizmu. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.  A im krótsza droga pożywienia z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Procesy przemysłowe takie jak oddzielanie mechaniczne, suszenie rozpyłowe, sterylizacja, liofilizacja, pakowanie próżniowe, poddawanie żywności promieniowaniu, obróbka podczerwienią, termizacja czy faszerowanie jedzenia substancjami dodatkowymi, powoduje że w efekcie końcowym otrzymujemy ładnie wyglądający, ale bezwartościowy dla naszego zdrowia produkt.   Co to jest odporność? Wg Wikipedii (nie jest to dla mnie jakieś istotne źródło wiedzy, ale definicja jest bardzo czytelna) „Odporność – niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów, mikroorganizmów chorobotwórczych.”   Co wzmacnia odporność? Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli…

Srebro koloidalne
Porady , Zdrowie / 14 lutego, 2019

Srebro koloidalne  „Ten niezwykły naturalny antybiotyk znany jest ludzkości od 4500 lat i przez ten czas wielokrotnie udowodnił swoją uniwersalność, bezpieczeństwo i niezwykłą skuteczność w walce z powszechnymi chorobami. Srebro koloidalne stanowi częstą alternatywę dla współcześnie stosowanych coraz mniej skutecznych antybiotyków – zwłaszcza w banalnych przeziębieniach – stanach zdrowia niezagrażających bezpośrednio pacjentowi […] Tak jak antybiotyki nagle wyzwoliły nas od wielu groźnych chorób, które kończyły się dla wielu ludzkich istnień śmiercią, te same antybiotyki wzmocniły bakterie i przestały być wystarczającym narzędziem do walki z nimi.” napisał  lekarz medycyny Wojciech Gziut w książce „Srebro koloidalne. Naturalny antybiotyk”.   Srebro koloidalne odciąża układ odpornościowy. Uważane jest za naturalny antybiotyk, który nie powoduje skutków ubocznych i w przeciwieństwie do antybiotyków nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Jego zaletą jest wysoki stopień rozdrobnienia oraz to, że ma bardzo szerokie działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze oraz zabija wszystkie bakterie natychmiast. Znalazłam informacje, że kiedy antybiotyki niszczą około 6-7 bakterii natomiast srebro koloidalne aż 650 wirusów, grzybów, pleśni i bakterii. W dzisiejszych czasach antybiotyki stają się nie skuteczne w leczeniu nowych odmian bakterii, natomiast srebro w przeciwieństwie do większości syntetycznych leków posiada bardzo silny ładunek dodatni dzięki temu wyszukuje i niszczy zarazki i bakterie w organizmie. Beztlenowe bakterie i wirusy są następnie utleniane (spalane).  W…

Napięcie, huśtawki nastrojów, zaburzenia snu, przejadanie się, a tryptofan
Aminokwasy , Zdrowie / 30 stycznia, 2019

Tryptofan jest aminokwasem nieodzownym do produkcji serotoniny w mózgu, natomiast serotonina jest związkiem chemicznym, który ma wpływ na nasze poczucie bezpieczeństwa, spokoju i zaufania. Jej niedobór może doprowadzić do uczucia lęku, zaburzeń snu, depresji i skłonności do przejadania się, w szczególności węglowodanami i słodyczami, jak i skłonności do uzależnień.  Tryptofan zmniejsza huśtawki nastroju, napięcie i drażliwość u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Organizm nie jest w stanie sam wyprodukować nieodzownych aminokwasów takich jak tryptofan więc należy je dostarczać w pożywieniu. W naszym pożywieniu tryptofan jest najmniej licznym aminokwasem ze wszystkich. Typowa dieta dostarcza niewielkie jego ilości od 1 000 do 1 500 mg/dzień, ale w organizmie toczy się regularna rywalizacja o jego ograniczone ilości. Rozkład enzymatyczny tryptofanu w organizmie wzrasta wraz z wiekiem i wówczas pochodzący z pokarmów aminokwas, w sposób niewielki przekłada się na rzeczywisty jego stan w mózgu. Nawet zjadanie pożywienia zawierającego ten aminokwas, nie zawsze dostarcza jego dostateczną ilość. Jedną z przyczyn jest to, że starzejący się ludzie tworzą enzymy, które szybko niszczą tryptofan w organizmie. Osoby cierpiące na niepożądane efekty niskich poziomów serotoniny, dzięki suplementacji L-tryptofanu, mogą przywrócić odzyskać dobre samopoczucie, prawidłowy sen, dobry nastrój i mieć kontrolę nad zaspakajaniem głodu. Rezultatem jest wewnętrzny…