Kiełki brokuła moc właściwości dla zdrowia
Porady , Warzywa , Zdrowie / 24 czerwca, 2020

Kiełki brokułu Przyroda dostarcza nam wiele naturalnych roślin, które mają ogromną moc. Jednym z nich jest brokuł, a najcenniejsze są kiełki brokułów. Kiełki to najwcześniejsza faza rozwoju rośliny. Każde maleńkie nasionko zawiera skumulowane składniki odżywcze, które są niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny. Właściwości kiełków brokułu Badania naukowe potwierdzają, że brokuły mają silne działanie antynowotworowe dzięki zawartości bardzo dużej ilości sulfofranu. Gdy roślina rośnie, ilość leczniczej substancja zanika z każdym gramem. Dlatego właśnie dojrzałe brokuły mają aż do 100 razy mniejszą zawartość sulforafanu, niż znajduje się w kiełkach. Nawet długie przechowywanie kiełków w lodówce powoduje utratę tej cennej dla zdrowia substancji. Właśnie dlatego najlepiej spożywać świeżo wyhodowane kiełki, a szczególnie brokuła. Wykazano również, że sulfofran wspiera także serce, kości i chroni mózg. Kiełki brokułów pomagają pozbyć się z organizmu zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska i diety, a chlorofil, który zawierają neutralizuje szkodliwe skutki zakwaszenia organizmu. Kiełki brokułów są cenione za: działanie antynowotworowe — nawet do 100 razy większe, niż dojrzały brokuł zapobieganie cukrzycy i chorobom serca wzmacnianie układu krążenia i oddechowego zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaćmy i choroby Alzheimera zwalczanie uciążliwych szczepów bakterii Helicobacter Pylori, które są częstą przyczyną zapalenia żołądka i powstawania wrzodów trawiennych. wzmacnianie układu odpornościowego i nerwowowego dzięki wysokiej…

Naturalne sposoby na zaparcia
Porady , Warzywa / 20 czerwca, 2017

Burak czerwony Burak – reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia wytrzymałość organizmu, doskonały zamiast kawy. Buraki zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz mnóstwo niezbędnych pierwiastków: żelazo, potas (tylko 2 buraki to ok. 528mg potasu), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. W ich składzie są także bioflawonoidy, karoten, betanina i mnóstwo kwasu foliowego. Buraki pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej, a dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest niezbędny w zapobieganiu a nawet leczeniu nadciśnienia. Ponadto buraki wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek. Są bezcenne w leczeniu anemii. To nie koniec właściwości buraka. Jego spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga nas w walce z zaparciami. Kolejną jego zaletą jest wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek a dzięki temu organizm łatwiej wydala toksyny. Buraki, a szczególnie te, które nie są traktowane środkami ochrony roślin są doskonałym źródłem boru. Picie surowego soku z buraków jest naturalnym wsparciem organizmu dla wszystkich, ponieważ burak ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Buraki są niezwykle pomocne przy złej przemianie materii i zaparciach.   Przepisy z buraków na zaparcia: Pić dwa razy dziennie…