Biszofit jest pomocny, nie tylko na bóle mięśni i stawów.
Minerały , Porady , Zdrowie / 7 września, 2019

Co to jest biszofit? Biszofit jest naturalnym koncentratem minerałów. Zaczął się tworzyć już ponad dwieście milionów lat temu, kiedy Morze Prehistoryczne (czyste ekologicznie) zaczęło parować i pozostała po nim warstwa minerałów, która znajduje się teraz ok.2 km pod powierzchnią ziemi. Biszofit jest dzięki temu nieskazitelnie czysty i nieskażony zanieczyszczeniami ze środowiska zewnętrznego. Wydobywany jest szybami wiertniczymi za pomocą rozcieńczenia wodą. Dlatego sól biszofitu, w przeciwieństwie do soli Morza Martwego otrzymywanej z solanki jezior powierzchniowych, jest absolutnie ekologicznie czysta, ponieważ od momentu utworzenia się przebywa w formie „zakonserwowanej” i nie jest narażona na działanie środowiska zewnętrznego. Biszofit głównie składa się z chlorku magnezu (wzór chemiczny biszofitu to MgCl26H2O). Poza naturalnym magnezem, który poprawia gęstość tkanki kostnej, wspomaga regulację poziomu wapnia w kościach, biszofit zawiera jeszcze ok. 70 pierwiastków: potas, sód, brom, bor, wapń, krzem, molibden, srebro, cynk, miedź, siarkę, żelazo i wiele innych mikroelementów, które są zupełnie wolne od różnego rodzaju zanieczyszczeń. Stosowany jest jako środek na wiele dolegliwości Biszofit uznany został jako środek przeciwzapalny i znalazł zastosowanie jako składnik preparatów przeciwzapalnych do stosowania zewnętrznego. Początkowo stosowano go przy schorzeniach aparatu ruchu i układu nerwowego. Żel z biszofitem wciera się w bolące miejsca, by w ten sposób złagodzić stan zapalny oraz…

Witaminy i minerały wzmacniające odporność. Czy suplementy nam są potrzebne?
Minerały , Porady , Witaminy , Zdrowie / 23 lutego, 2019

Dbanie o odporność Dbanie o odporność to nie tylko dostarczanie pokarmu do organizmu, ale dbanie o dobrze zbilansowaną dietę, która dostarczy niezbędnych witamin, minerałów i mikroelementów. Wysoko przetworzone pożywienie, które serwuje się nam obecnie, niestety nie zaspokaja potrzeb organizmu. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.  A im krótsza droga pożywienia z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Procesy przemysłowe takie jak oddzielanie mechaniczne, suszenie rozpyłowe, sterylizacja, liofilizacja, pakowanie próżniowe, poddawanie żywności promieniowaniu, obróbka podczerwienią, termizacja czy faszerowanie jedzenia substancjami dodatkowymi, powoduje że w efekcie końcowym otrzymujemy ładnie wyglądający, ale bezwartościowy dla naszego zdrowia produkt.   Co to jest odporność? Wg Wikipedii (nie jest to dla mnie jakieś istotne źródło wiedzy, ale definicja jest bardzo czytelna) „Odporność – niepodatność organizmu na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych takich jak brak wody, brak pokarmu, obecność toksyn, pasożytów, mikroorganizmów chorobotwórczych.”   Co wzmacnia odporność? Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli…

Osteoporoza, stawy, próchnica, łuszczyca, problemy z sercem i wzrokiem, a niedoceniany pierwiastek bor
Minerały , Porady , Zdrowie / 16 czerwca, 2017

Bor jest pierwiastkiem chemicznym, którego bogatym źródłem są świeże warzywa i owoce. Niedobór tego pierwiastka w diecie powoduje utratę wapnia i demineralizację kości. Wapń bez boru i magnezu nie będzie przenoszony do kości tylko stopniowo odkłada się w tkankach miękkich. Nawet w Wikipedii jeszcze można znaleźć informację „Bor ma również wpływ na organizm człowieka, przede wszystkim na jego kościec. Przypuszcza się, iż jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost, rozwój tkanki kostnej. Jego niedobór powoduje utratę wapnia i demineralizację kości.” Prawidłowo zbilansowana dieta może dostarczyć 2-5 mg boru dziennie. W rzeczywistości poziom ten to 1-2 mg boru na dobę, a nawet 0,25 mg przy spożywaniu wysoko przetworzonej żywności.   Wielu z nas ciągle wierzy propagandzie medycznej. Reklamuje się i sprzedaje nam preparaty wapnia, który przy powszechnych niedoborach boru odkłada się stopniowo w tkankach miękkich i powoduje ich wapnienie. Wapń aby był właściwie wykorzystany przez organizm powinien być zażywany „w towarzystwie” magnezu i boru, gdyż nadmiar wapnia uszkadza błony komórkowe i utrudnia składnikom odżywczym wnikanie do komórek, także utrudnia odpadom opuszczanie komórek. W następstwie zbyt dużego poziomu wewnątrzkomórkowego wapnia, komórka umiera. Przy braku boru do komórek dostaje się zbyt dużo wapnia,…

Jak zapobiegać wypadaniu włosów…nie tylko dla włosomaniaczek.
Minerały , Porady , Witaminy , Zdrowie / 2 kwietnia, 2017

Dlaczego włosy wypadają? Ogromnie ważne jest ustalenie przyczyny naszego zwiększonego wypadania włosów. Wtedy wiemy z czy walczyć, czy jak sobie pomóc. Niektóre źródła podają, że większość pacjentów, którzy zgłaszają się na konsultację dermatologiczną, to osoby cierpiące z powodu wypadania włosów. Oczywiście w sytuacji, kiedy włosy nam zaczynają wypadać w większej ilości, niż zwykle powinniśmy skorzystać z porady lekarskiej. W większości przypadków nasz organizm najczęściej choruje dlatego, że ma za mało substancji odżywczych, lub ma za dużo substancji toksycznych. Przyczyny nadmiernego wypadania włosów mogą być różne: jedną z przyczyn może być zatrucie organizmu toksynami, metalami ciężkimi  włosy mogą być osłabione farbami, szamponami zawierającymi duże ilości środków chemicznych wypadanie włosów może być spowodowane grzybicą skóry głowy, łuszczycą, czy łojotokowym zapaleniem skóry głowy przyjmowanie leków np. na nadciśnienie lub niektórych antybiotyków stres, a z nim skutecznie możemy walczyć magnezem, więcej o magnezie TUTAJ, o wpływie stresu na zdrowie TUTAJ przemęczenie, choroby tarczycy problemy z włosami u kobiet może powodować również nadmiar męskiego hormonu androgenu produkowanego przez jajniki i nadnercza wypadanie włosów u mężczyzn może być powodem łysienia plackowatego (najnowsze badania mówią, że przyczyną łysienie plackowatego są zaburzenia autoimmunologiczne) braki tego co dla włosów niezbędne, czyli: żelazo, witamina H (biotyna), witamina A, witaminy z…

Król życia – magnez, ale jaki wybrać?
Minerały / 8 marca, 2017

Czy wiesz, że magnez jest „królem życia”? Mówi się, że ok. 68 – 80% ludzi na świecie, a ok. 60% Polaków ma niedobór magnezu, a zapotrzebowanie na magnez zwiększa się wraz z wiekiem. Zatem jeśli chcemy zapobiegać siwieniu włosów warto uzupełnić magnez w organizmie Niedobór magnezu w komórkach organizmu, to kataklizm dla naszego zdrowia. Brak magnezu równa się brak energii. Magnez to najważniejszy minerał, dzięki któremu utrzymuje się właściwa równowaga elektryczna i umożliwiająca niezakłócony metabolizm w komórkach. Magnez, nazywany też pierwiastkiem życia, jest bardzo ważny, ponieważ wspomaga nasz układ immunologiczny już na pierwszej linii obrony przed drobnoustrojami.  Nasze limfocyty bez magnezu nie będą produkować przeciwciał do obrony przed wirusami, czy bakteriami. Magnez jest im niezbędny do szybkiego reagowania w momencie pojawienia się zagrożenia. Profesor Julin Aleksandrowicz mówił o magnezie, że jest „królem życia”. Powiedzenie tego wybitnego profesora należy rozumieć dosłownie. To właśnie ten pierwiastek decyduje o tym, jak żyjemy –  dobrze lub źle, lub możemy też przestać żyć, gdy go braknie w naszym organizmie powiedziała prof. dr hab. Alfreda Graczyk, kierownik Pracowni Biochemii i Spektroskopii w Instytucie Optoelektroniki Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie (http://www.ptmag.pl/pl/32073/0/Magnez-krol_zycia.html). Stres i zmęczenie powoduje, że nasze komórki szybciej zużywają magnez. Ale nie tylko. Stres wyczerpuje zasoby…