Napięcie, huśtawki nastrojów, zaburzenia snu, przejadanie się, a tryptofan
Aminokwasy , Zdrowie / 30 stycznia, 2019

Tryptofan jest aminokwasem nieodzownym do produkcji serotoniny w mózgu, natomiast serotonina jest związkiem chemicznym, który ma wpływ na nasze poczucie bezpieczeństwa, spokoju i zaufania. Jej niedobór może doprowadzić do uczucia lęku, zaburzeń snu, depresji i skłonności do przejadania się, w szczególności węglowodanami i słodyczami, jak i skłonności do uzależnień.  Tryptofan zmniejsza huśtawki nastroju, napięcie i drażliwość u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Organizm nie jest w stanie sam wyprodukować nieodzownych aminokwasów takich jak tryptofan więc należy je dostarczać w pożywieniu. W naszym pożywieniu tryptofan jest najmniej licznym aminokwasem ze wszystkich. Typowa dieta dostarcza niewielkie jego ilości od 1 000 do 1 500 mg/dzień, ale w organizmie toczy się regularna rywalizacja o jego ograniczone ilości. Rozkład enzymatyczny tryptofanu w organizmie wzrasta wraz z wiekiem i wówczas pochodzący z pokarmów aminokwas, w sposób niewielki przekłada się na rzeczywisty jego stan w mózgu. Nawet zjadanie pożywienia zawierającego ten aminokwas, nie zawsze dostarcza jego dostateczną ilość. Jedną z przyczyn jest to, że starzejący się ludzie tworzą enzymy, które szybko niszczą tryptofan w organizmie. Osoby cierpiące na niepożądane efekty niskich poziomów serotoniny, dzięki suplementacji L-tryptofanu, mogą przywrócić odzyskać dobre samopoczucie, prawidłowy sen, dobry nastrój i mieć kontrolę nad zaspakajaniem głodu. Rezultatem jest wewnętrzny…