Co wzmacnia odporność? Sposoby na odporność.
Porady , Witaminy , Zdrowie / 30 stycznia, 2019

Co wzmacnia odporność?   Odporność w ogromnej mierze zależy od naszego pożywienia i stylu życia, ponadto aż 80% chorób, które powoduje stres jest skutkiem osłabienia naszego układu immunologicznego. Zwiększoną skłonność do infekcji może powodować niedobór witamin C, D witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu, selenu czy cynku. Witaminy i mikroelementy najlepiej czerpać z naturalnych źródeł, czyli z pożywienia, gdyż w tej postaci są najlepiej przyswajalne. Jednak w dzisiejszych czasach przy spożywaniu wysoko przetworzonych produktów trudno zastosować na co dzień dobrze zbilansowaną dietę, która powinna dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych, witamin i minerałów.   Kiszonki to żywność zawierającą naturalne probiotyki i jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit a tym samym… wzmocnienie odporności. „By móc cieszyć się zdrowym układem odpornościowym, musimy wpierw zadbać o zdrowie jelit” napisała dr. Amy Myers w książce „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne”. Jeśli nie możemy lub nie mamy dostępu do naturalnych kiszonek, a szczególnie w trakcie i po kuracji antybiotykowej należy przyjmować je w formie kapsułek. Doustny probiotyk najlepiej stosować w 2-3 godzinnym odstępie czasowym od antybiotyku.   Czosnek pomimo swojego zapachu i ostrego smaku, którego często nie lubimy, jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Przede wszystkim czosnek polski,…

Naturalne sposoby na opryszczkę
Porady , Zdrowie / 12 listopada, 2018

Co może pomóc na nawracające opryszczki i jak sobie poradzić gdy już pojawią się małe pęcherzyki wypełnione płynem surowiczym? Opryszczka wargową, nazywaną tez zimnem, powoduje przeważnie wirus opryszczki Herpes simplex typu 1. Wirus ten u niektórych pojawia się często a u innych pozostaje uśpiony przez lata i czeka na odpowiedni moment (stres, osłabienie organizmu) aby się uaktywnić. Osoba, która zaraziła się tym wirusem, pozostaje nim zarażona na całe życie. Można znaleźć informacje, że aż ok. 80 proc. populacji jest nim zarażona, ale tylko u około połowy zarażonych wirus się uaktywnia w formie pęcherzyków. Czytałam, że wirusa opryszczki nie można się pozbyć z organizmu, czyli nie ma możliwości zupełnego wyleczenia. Opryszczka występuje nie tylko na ustach. Może także zaatakować inne miejsca na twarzy takie jak policzki czy broda a także nos i dziurki w nosie. Doświadczyłam tego osobiście. Brrr….   Co powoduje uaktywnienie się opryszczki? – choroba, w tym osłabiona odporność – przemęczenie – stres – przebywanie na wietrze lub przemarznięcie – przebywanie na silnym słońcu – niedobór lizyny   Domowe sposoby na opryszczkę: Olejek z drzewa herbacianego nakładany punktowo ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także ściągające. Olejek eteryczny z drzewa herbacianego koi ból związany z pojawieniem się pęcherzyków. Zastosowanie…

Witamina B po co jest nam potrzebna? … i właściwości witamin z grupy B
Witaminy , Zdrowie / 11 września, 2018

Czym są witaminy? Witaminy to substancje niezastąpione dla zachowania zdrowia i prawidłowego działania organizmu człowieka. Są to związki organiczne, które występują w organizmach żywych jako naturalne składniki regulujące (biokatalizatory). Brak lub niedobór poszczególnych witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne: utrata homeostazy – brak równowagi w organizmie, awitaminoza – brak witaminy w organizmie, hipowitaminoza – niedobór witaminy w organizmie. Witaminy dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E i K. Pozostałe, w tym witaminy z grupy B, są rozpuszczalne w wodzie. Znaczy to między innymi, że suplementując się witaminami A, D, E czy K należy je przyjmować w towarzystwie tłuszczów, natomiast przy przyjmowaniu witamin z grupy B nie ma takiej konieczności. Jeżeli nasze jelita prawidłowo funkcjonują, są oczyszczone i zawierają mikroflorę jelitową – to mają za zadanie wytwarzać między innymi witaminy z grupy B, jeśli mamy problemy jelitowe, to zazwyczaj występuje brak tych witamin w naszych organizmie. Aby nasz system odpornościowy działał właściwie należy zadbać o właściwy skład flory bakteryjnej w jelitach, gdyż właśnie tam znajduje się 70-80% komórek układu immunologicznego naszego organizmu. Nasze jelita są narażone, nie tylko na glifosat (stosowany w takich produktach jak Roundup firmy Monsanto), ale także…

Co to jest tauryna? Co warto wiedzieć o tym aminokwasie.
Porady , Zdrowie / 6 września, 2018

Co to jest tauryna? Tauryna to ważny aminokwas, który jest składnikiem naszego ciała, zaangażowanym w wiele procesów życiowych. U ludzi, najwyższe stężenie tego aminokwasu występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie tauryna jest magazynowana. W mniejszej ilości tauryna występuje w wątrobie, płucach, siatkówce oka, krwi, mleku, nadnerczach i w jelicie cienkim.   Tauryna jest częściowo produkowana przez nasz organizm, ale również pobieramy ją z pożywienia. Ten aminokwas znajduje się także w dużych ilościach w mięsie i rybach, w o wiele mniejszych w serwatce, grochu, soczewicy. Komu zalecana jest tauryna? Tauryna szczególnie niezbędna jest u osób z:  chorobą alkoholową, ADHD, autyzmem, chorobą serca, cukrzycą, zapaleniem wątroby, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu, uszkodzeniem siatkówki, padaczką, chorobami nerek, chorobami wątroby oraz cukrzycą, ponieważ ich organizm nie wytwarza odpowiedniej ilości tauryny, nadwagą, a także: osobom prowadzącym intensywny tryb życia (np. sportowcy), wegetarianom oraz weganom, ze względu na dietę, którą może przyczyniać się do niedoboru tauryny. seniorom oraz osobom po pięćdziesiątym roku życia, ze względu na zmniejszoną ilość wytwarzania tauryny w skutek starzenia się organizmu, borykającym się z nadmiernym wypadaniem włosów (znajduje się w składzie suplementów wzmacniających włosy), przy wadach oraz opóźnieniach rozwojowych (zespół Downa, upośledzenie umysłowe)….

Co na ból zęba w awaryjnych sytuacjach? Jak sobie pomóc gdy nie ma możliwości natychmiast udać się do dentysty?
Porady , Zdrowie , Zioła / 6 września, 2018

Jak pomóc sobie gdy nagle w nocy rozboli ząb lub jesteśmy na przykład na wyjeździe i  nie ma możliwości udać się natychmiast do dentysty? Czym się ratować jeśli nie chcemy lub nie możemy brać środków przeciwbólowych? Czy są jakieś naturalne środki przeciwbólowe?   Kora dębu   Surowcem leczniczym, który jest pozyskiwany z dębu jest kora. W medycynie ludowej jest ceniona od wieków. Korę dębu zbiera się z młodych pni i gałązek, najlepiej pod koniec marca lub w kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści. Suszy się w temperaturze ok. 35 stopni. Wysuszoną korę dębu można też nabyć w sklepach zielarskich. Jest ona skarbnicą garbników, które wykazują silne działanie bakteriobójcze i łagodzące stany zapalne.   W przypadku bólu zęba można płukać jamę ustną naparem, który przygotowuje się z 1 łyżki kory dębu zalanej szklanką wody i ogrzewanej na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut (nie należy dopuścić do wrzenia). Do płukania stosuje się ciepłą miksturę (nie gorącą).   Nie pamiętam gdzie, ale szukając pomocy na ból zęba znalazłam kiedyś taki wpis w sieci: „Odkąd pamiętam, moja świętej pamięci Babcia nigdy nie uskarżała się na bolące zęby. Jednak dla tych, którzy mieli z tym problem miała bardzo skuteczny i prosty sposób. Należało…

Jak przyśpieszyć gojenie ran?
Porady , Zdrowie / 21 sierpnia, 2018

Jak sobie radzić z ranami, otarciami i nie tylko u dzieci? Choć to właśnie u małych pociech najczęściej zdarzają się zadrapania czy skaleczenia, to jednak i my dorośli czasami mamy do czynienia z ranami. Bywają też rany, które nie chcą się szybko lub wcale zagoić. Medycyna głównego nurtu odradza stosowanie wody utlenionej, jodyny, rivanolu, czy spirytusu salicylowego, a nachalnie wręcz poleca środek jakim jest Octenisept. Zainteresował mnie skład tego „cudownego” środka. Znalazłam (na stronie https://www.leki-informacje.pl/content/octenisept) takie oto informacje: 100 g płynu zawiera: • substancje czynne: dichlorowodorek octenidyny 0,10 g , alkohol fenoksyetylowy 2,00 g. • substancje pomocnicze: kokamidopropylobetaina, – roztwór 30%, sodu D-glukonian, glicerol 85%, sodu wodorotlenek, sodu chlorek, woda oczyszczona. No to szukam dalej. Co to jest octenidyna i fenoksyetanol? Wcale tak bardzo się nie zdziwiłam kiedy przeczytałam…. „Octenidyna ogranicza powstawanie tzw. ziarniny i tym samy znacznie wydłuża i utrudnia gojenie się ran” https://www.wykop.pl/wpis/31355697/medycyna-kiciochpyta-przed-momentem-ktos-wyslal-mi/ W szpitalach zaleca się przemywanie pępka u noworodków właśnie octeniseptem, a na stronie https://mamotoja.pl/pediatra-ostrzega-octenisept-opoznia-odpadniecie-kikuta-pepka,pielegnacja-i-opieka-artykul,22368,r1p1.html, można znaleźć informację „Ten antyseptyczny, odkażający preparat owszem, zapobiega powstawaniu stanu zapalnego, ale też likwiduje florę fizjologiczną wokół skóry pępka. Przez to gojenie się ranki jest zaburzone […..]”. Czyli odkaża i likwiduje florę fizjologiczną przez co utrudnia gojenie?……. jaki może być…

Osteoporoza, stawy, próchnica, łuszczyca, problemy z sercem i wzrokiem, a niedoceniany pierwiastek bor
Minerały , Porady , Zdrowie / 16 czerwca, 2017

Bor jest pierwiastkiem chemicznym, którego bogatym źródłem są świeże warzywa i owoce. Niedobór tego pierwiastka w diecie powoduje utratę wapnia i demineralizację kości. Wapń bez boru i magnezu nie będzie przenoszony do kości tylko stopniowo odkłada się w tkankach miękkich. Nawet w Wikipedii jeszcze można znaleźć informację „Bor ma również wpływ na organizm człowieka, przede wszystkim na jego kościec. Przypuszcza się, iż jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost, rozwój tkanki kostnej. Jego niedobór powoduje utratę wapnia i demineralizację kości.” Prawidłowo zbilansowana dieta może dostarczyć 2-5 mg boru dziennie. W rzeczywistości poziom ten to 1-2 mg boru na dobę, a nawet 0,25 mg przy spożywaniu wysoko przetworzonej żywności.   Wielu z nas ciągle wierzy propagandzie medycznej. Reklamuje się i sprzedaje nam preparaty wapnia, który przy powszechnych niedoborach boru odkłada się stopniowo w tkankach miękkich i powoduje ich wapnienie. Wapń aby był właściwie wykorzystany przez organizm powinien być zażywany „w towarzystwie” magnezu i boru, gdyż nadmiar wapnia uszkadza błony komórkowe i utrudnia składnikom odżywczym wnikanie do komórek, także utrudnia odpadom opuszczanie komórek. W następstwie zbyt dużego poziomu wewnątrzkomórkowego wapnia, komórka umiera. Przy braku boru do komórek dostaje się zbyt dużo wapnia,…

Dna moczanowa – przyczyny, objawy i jak wspomóc organizm w walce z nadmiarem kwasu moczowego
Porady , Zdrowie , Zioła / 7 czerwca, 2017

Co to jest dna moczanowa? To choroba charakteryzująca się wyjątkowo gwałtownym i bolesnym zapaleniem stawów. Dna moczanowa spowodowana jest odkładaniem się w tkankach kryształów moczanu sodu. Zazwyczaj obejmuje stawy, co objawia się atakami ostrego bólu, obrzękiem i ograniczeniem ruchomości chorego stawu. Każdy napad dny moczanowej zwiększa deformację stawów oraz powoduje pojawianie się guzków dnawych. Dna moczanowa, nazywana też artretyzmem, jest przewlekłą, i bardzo podstępną chorobą. Początkowo rozwija się bez objawów i daje znać wtedy, gdy w organizmie doszło już do zmian chorobowych, których skutkiem są silne ataki bólu stawów. Choroba często rozpoczyna się atakiem zapalenia pojedynczego stawu – często jest to staw podstawy palucha (czyli znana potocznie „podagra”), ale mogą to być także inne stawy stopy, stawy kolanowe, staw barkowy, czy stawy palców rąk. Bardzo silny ból stawu pojawia się zazwyczaj w nocy i osiąga apogeum w ciągu kilkunastu godzin, stając się trudnym do zniesienia. Zajęty chorobą staw jest obrzęknięty, skóra nad nim zaczerwieniona i gorąca, występuje złuszczanie naskórka. Może także występować: gorączka, dreszcze i uczucie ogólnego rozbicia. Po kilku czy kilkunastu latach dna moczanowa przeważnie przechodzi w fazę przewlekłą, w której objawy choroby, zazwyczaj o dużo mniejszym nasileniu, występują ciągle. Złogi kryształków moczanu sodu, które odkładają się w stawach…

Jak naturalnie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów?
Porady , Trójglicerydy , Zdrowie / 28 maja, 2017

Trójglicerydy (triacyloglicerydy, triglicerydy, TG) to rodzaj tłuszczów służących organizmowi jako materiał energetyczny i zużywanych na jego bieżące potrzeby. Niewykorzystana część trójglicerydów zostaje zmagazynowana w tkance tłuszczowej. Najwięcej trójglicerydów trafia do organizmu z pożywieniem. Po wchłonięciu z jelita do krwi trój glicerydy są transportowane przez chylomikrony – specjalną frakcję lipoprotein – do mięśni, a tam stanowią źródło energii. Trójglicerydy we krwi nie pochodzą tylko ze zjadanego pożywienia. Są także produkowane przez wątrobę z glukozy. Następnie wraz z cząsteczkami cholesterolu trafiają do krwi. Zatem im więcej spożywamy cukru i węglowodanów, tym więcej mamy trójglicerydów w krwi.   Według Wikipedii prawidłowe wartości stężenia trój glicerydów to: 0,35–1,35 g/l (0,40–1,54 mmol/l) u kobiet 0,4–1,6 g/l (0,45–1,82 mmol/l) u mężczyzn <1 g/l (<1,13 mmol/l) u dzieci Trójglicerydy – kiedy poziom jest podwyższony: 150-199 mg/dl (1,69– 2,25 mmol/l) to wynik graniczny 200–499 mg/dl (2,26 – 5,63 mmol/l) to wynik wysoki powyżej 500 mg/dl (5,64 mmol/l) to wynik bardzo wysoki   W większości wypadków powodem podwyższonego poziomu trójglicerydów jest:  cukier, duża ilość węglowodanów w pożywieniu, brak ruchu (ćwiczeń fizycznych, spacerów), siedzący tryb życia. Do wysokiego stężenia trójglicerydów we krwi może przyczynić się również zażywanie leków moczopędnych czy doustnych środków antykoncepcyjnych, a także zażywanie betaadrenolityków, retinoidów czy glikokortykosteroidów.   Jak można obniżyć poziom trójglicerydów? Odpowiednia dieta:…

Skutki stresu na zdrowie. Jelita a odporność i choroby przewlekłe. Od czego zależy nasze zdrowie?
Porady , Zdrowie / 20 maja, 2017

Jelita autostradą do zdrowia … napisała dr Amy Myers w książce “Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne” Czy zdajemy sobie sprawę z tego co jest przyczyną chorób przewlekłych?… pewnie nie wszyscy. Też długi czas borykałam się z nieświadomością i niewiedzą. Wydeptałam wiele ścieżek do lekarzy, lecząc się nie tylko na fundusz NFZ… . Prywatne wizyty, ogromne koszty i co z tego wynikło?… . Może nie miałam szczęścia trafić na dobrego fachowca? Pewnie tak. Z tego wynika, że o nasze zdrowie dbają nie fachowcy w swojej dziedzinie… aż strach pomyśleć! Mój Tata zmarł niedawno. Jaka była przyczyna? … Według lekarzy organy przestały porozumiewać się ze sobą… . Szok! Przynajmniej dla mnie. Jak to?… przecież był leczony przez wielu specjalistów – kardiologa, diabetologa, nefrologa, pulmonologa i wielu innych, których nie jestem w stanie wymienić. I dlaczego do tego doszło? …. . Bo każdy z nich leczył kawałek ciała, leczył część, która „należała do niego”! A żaden z lekarzy nie widział całego człowieka!  Dlaczego? Dlaczego współczesna medycyna nie leczy człowieka, leczy (albo usiłuje) leczyć tylko objawy choroby? Dlaczego współczesna medycyna nie leczy przyczyn choroby?… Co jest nie tak?… .   Co jest przyczyną chorób? Wieloletni, chroniczny stres psychiczny i fizyczny, brak aktywności fizycznej, wysokie spożycie…