Pestki arbuza i olej z pestek. Zalety oleju z pestek arbuza dla każdej cery, nie tylko trądzikowej. Remedium na zaskórniki?

Sierpień 18, 2019

Co znajdziemy w pestkach arbuza?

  • Pestki arbuza zawierają dużo białka, dobrego tłuszczu, także magnezu, żelaza, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy i znacznie przewyższają walory odżywcze miąższu arbuza.
  • Są źródłem wielu antyoksydantów takich jak saponiny, alkaloidy, taniny, flawonoidy i związki fenolowe.
  • Włókno zawarte w pestkach, może pomóc w trawieniu i jest niezwykle ważne dla prawidłowej flory jelitowej.
  • Można znaleźć informację, że systematyczne spożywane pestki arbuza pomagają wyleczyć infekcje grzybicze, bakteryjne, a także choroby skóry, układu pokarmowego i oddechowego.
  • Dzięki obecności kukurborycyny i argininy pestki arbuza mają pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.
  • Natomiast aminokwasy takie jak tryptofan, kwas glutaminowy i lizyna mają korzystny wpływ na układ nerwowy, polepszając koncentrację oraz minimalizując zmęczenie wynikające z wytężonej pracy intelektualnej.

Ileż bogactwa w tych małych małych ziarenkach.

Także i olej z pestek arbuza w kosmetyce znalazł szerokie zastosowanie. A oto niektóre z jego zalet:

  • zalecany jest do wszystkich typów skóry, czyli suchej, dojrzałej i zniszczonej, do cer tłustych i trądzikowych, a nawet dla dzieci,
  • jest olejem lekkim, nie zatyka porów, szybko się wchłania, a ponadto nie hamuje wydzielania toksyn przez skórę, jest nawet bardziej delikatny niż olej ze słodkich migdałów,
  • pomaga utrzymać i przywrócić skórze elastyczność dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolenowy,
  • wykazuje właściwości silnie przeciwstarzeniowe, dzięki zawartości wysokiej zawartości antyoksydantów,
  • zawartość witamin A, B, C, E i PP wzmacnia barierę lipidową skóry,
  • zwęża pory i zapobiega powstawaniu zaskórników.

Jak stosować?

  • można używać samodzielnie zamiast kremu na noc, działanie nawilżające wzmocni dodanie odrobiny kwasu hialuronowego (można wymieszać na dłoni i bezpośrednio nałożyć na twarz),
  • doskonały do oczyszczania skóry z makijażu,
  • zregeneruje i natłuści skórę dodany do kąpieli, a także zmiękczy twardą wodę,
  • maska na skórę głowy –2 łyżki stołowe wmasować w skórę minimum na godzinę przed umyciem,
  • odżywka do paznokci – kilka kropli olejku wmasować w paznokcie oraz skórki,
  • w kosmetykach stosowany także jako dodatek do balsamów i pomadek do ust,
  • odżywka do rzęs – rozprowadzić olej na całej długości rzęs i brwi, aby się wzmocniły i zregenerowały,
  • ze względu na jego lekkość i wysoką odporność na jełczenie wykorzystywany przy produkcji kosmetyków dla dzieci.

https://www.azymut-na-zdrowie.pl/sklep/kosmetyczne/1110-olej-z-pestek-arbuza-100ml-zaskorniki-tradzik-5902574356338.html

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.