Pokrzywowe inspiracje…

Marzec 31, 2017

 “Wariacje z Królową Ziół”, inaczej pokrzywowe przepisy:

 

Opracowanie na podstawie książki „POKRZYWA – NADZWYCZAJNY LEK” Zbigniew T. Nowak. Więcej informacji o właściwościach pokrzywy KLIK

Jak zrobić sok z pokrzywy?

W kwietniu i maju przed kwitnieniem pokrzywy zbieramy młode listki i pędy (nic też nie ujmuje wartości ziela jeśli wypuszcza nowe pędy we wrześniu). Najbezpieczniej zbierać w rękawicach. Zebrane ziele umieszczamy na plastikowym sicie i polewamy gorącą wodą (nie wrzątkiem, gdyż niszczy witaminy). Po odsączeniu można wycisnąć sok w wyciskarce, sokowirówce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Kurację sokiem najlepiej rozpocząć od jednej łyżeczki 3 razy dziennie po posiłku, a po tygodniu zwiększyć dawkę do 1 łyżki 3 razy dziennie. Dla lepszego smaku można dodać soku z cytryny. Taka kuracja nie powinna być dłuższa niż 4–5 tygodni.  Przed kolejną należy zrobić 2 tygodnie przerwy.

Świeżo uzyskany sok należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Dlatego nie warto robić dużych zapasów.

Jak można zakonserwować sok z pokrzywy?

Alkoholem:

– możemy do tego użyć spirytusu – na 4 szklanki soku należy użyć 1 szklankę spirytusu,

– lub czystej wódki – na 4 szklanki soku należy użyć 2 szklanki wódki.

Tak zakonserwowany sok przelać do szczelnie zamykanych butelek z ciemnego szkła i przechowywać w chłodnym miejscu.

Miodem pszczelim:

Najlepszy jest: lipowy, akacjowy, wielokwiatowy, leśny lub Mniszkowy.

– na około 1 szklankę świeżo wyciśniętego soku należy użyć 2 szklanki (najlepiej płynnego, gdyż łatwiej wymieszać) miodu.

Taki miodowo-pokrzywowy sok najlepiej przelać do niewielkich, szczelnie zakręcanych słoików i przechowywać w lodówce. Przed spożyciem zawsze zamieszać.

Cukrem lub sokiem owocowym:

Zebraną pokrzywę należy umyć, odsączyć i i dokładnie zmiksować np. w blenderze. Miazgę przełożyć do emaliowanego garnka i zalać wrzątkiem, aby woda ją przykryła. Zagotować pod przykryciem około 2 minut i nie zdejmując pokrywki odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odcedzić przez plastikowe sito, a resztki odcisnąć przez czystą gazę. Najlepiej wtedy zmierzyć jaką ilość soku uzyskaliśmy. Po odciśnięciu sok ponownie wlać do emaliowanego garnka i powoli podgrzewać do słabego wrzenia. Wówczas dodać cukier. Na 1 litr soku – ok. 30 dag cukru (można więcej) i sok z 1 cytryny. Można też dodać gęsty sok z owoców w ilości 300 ml soku owocowego na 1 litr soku z pokrzywy.  Gotowy sok przelać do małych, szczelnych butelek i pasteryzować ok. 20-25 minut. Następnie schłodzić.

Butelki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu wyłącznie w lodówce.

 

Miód pokrzywowy

10 łyżek suszonych, rozkruszonych liści pokrzywy (w młynku do kawy, czy moździerzu)

Słoik miodu płynnego o pojemności 400 gram (najlepiej lipowy lub wielokwiatowy)

Rozkruszoną pokrzywę należy przesiać i odrzucić grube części. Uzyskany proszek wymieszać z miodem. Szczelnie zakręcony odstawić na 10 dni. Po tym czasie jest gotowy do spożycia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

W ciągu dnia można spożywać około 3 łyżeczek miodu pokrzywowego, między posiłkami.

 

Miód pokrzywowo – orzechowy

6 łyżek suszonych, rozkruszonych liści pokrzywy (w młynku do kawy, czy moździerzu)

3 łyżki proszku z liści orzecha włoskiego (zebranych pod koniec maja lub czerwcu i ususzonych)

Słoik miodu płynnego o pojemności 400 gram (najlepiej wielokwiatowy)

Rozkruszoną pokrzywę należy przesiać i odrzucić grube części. Uzyskany proszek wymieszać z pokrzywą, następnie z miodem. Szczelnie zakręcony odstawić na tydzień. Po tym czasie jest gotowy do spożycia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ssać po 1 łyżeczce miodu pokrzywowo – orzechowego 2 razy dziennie między posiłkami. Kuracja powinna trwać ok. 4-5 tygodni. Potem należy zrobić 3-4 tygodnie przerwy.

Taka kuracja ma korzystny wpływ na cały przewód pokarmowy. Jest źródłem wielu witamin, biopierwiastków i enzymów. Unieszkodliwia wiele groźnych bakterii chorobotwórczych i grzybów. Zalecana w uciążliwych biegunkach, nieżycie żołądka, jelit oraz przy niedomaganiach trzustki. Zwiększa filtrację nerek.

Opracowanie na podstawie książki „POKRZYWA – NADZWYCZAJNY LEK” Zbigniew T. Nowak

Przepis na sok niesłodzony z pokrzywy

Kolor tego soku będzie zależał od kilku czynników. Najważniejszym z nich, to termin zrywania liści. Im młodsze liście, te z początku kwietnia, to sok będzie miał kolor jasne khaki a pod koniec maja już ciemne khaki wpadające w czerń 🙂

Kolor też będzie zależał od metody zrobienia soku (wywaru).

Pragnę podzielić się przepisem na sok niesłodzony z liści pokrzywy, który doskonalę co roku 🙂

PRZEPIS:

Zbieramy młode liście pokrzywy, najlepsze są te z górnej części.

Skłniki:
1 kg liści pokrzywy
2 litry wody
sok z 1/2 cytryny

Umyte liście należy bardzo drobno pokroić lub zmielić w maszynce.
Wrzucić do garnka. Zalać wodą i podgotować, czyli doprowadzić do zagotowania.
Odstawić do ostygnięcia, ale tak przynajmniej kilka godzin. Taki garnek przykrywam kocem.

Po ostygnięciu (u mnie trwa to całą noc) liście wyciskam do tej samej wody.
Przecedzam wszystko przez gęste sito.

Powstały sok doprowadzam jeszcze raz do zagotowania.
Podgrzewając dodaję sok z cytryny.
Należy zbierać z powierzchni soku wypływające szumowiny specjalnym sitkiem (szumówką).
Po zagotowaniu ściszyć ogień i rozlewać do butelek.
Nie potrzeba już tego soku dodatkowo pasteryzować.
Wystarczy przeprowadzić tzw suchą pasteryzację, czyli włożyć wszystkie butelki pod koc lub pudełka kartonowego. Przykryć i żeby w wysokiej temperaturze, którą same wytworzą, pasteryzowały się.
Po kilku godzinach wieczka są wciągnięte 🙂

Taki sok (wywar) zawiera naturalny osad i przed wypiciem należy wstrząsnąć butelką, aby połączyć osad z sokiem.
Sok nadaje się do rozcieńczania. Najlepiej 1/3 szklanki soku uzupełnić wodą.
Można stosować również zewnętrznie, np do mycia włosów.
Sok z cytryny dodaję z ważnego powodu, ponieważ sok z pokrzywy do lepszego przechowywania potrzebuje “kwaśnego środowiska”.
Dodatkowo taki sok przechowuję zawsze w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, ponieważ składniki zawarte w pokrzywie powodują nadmierny ferment, nawet po pasteryzacji.

Na koniec wspomnę tylko, że picie herbatki, soku czy syropu z pokrzywy, przyczyni się do poprawy naszego zdrowia.

Oczyścimy sobie krew i nerki. Poprawimy pracę wątroby, trzustki oraz śledziony.
Wzbogacimy nasz organizm w żelazo i kwas foliowy
I co ważne, w prosty sposób możemy odtruć nasz organizm z toksycznych substancji.

Przepis autorstwa Pani Ali Mazur
Gospodarstwo Ekologiczne w Brzezinach
na Podkarpaciu

 

Kolejne przepisy wkrótce 🙂

 

 

 

 

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.