Witamina B po co jest nam potrzebna? … i właściwości witamin z grupy B

Wrzesień 11, 2018

Czym są witaminy?

Witaminy to substancje niezastąpione dla zachowania zdrowia i prawidłowego działania organizmu człowieka. Są to związki organiczne, które występują w organizmach żywych jako naturalne składniki regulujące (biokatalizatory). Brak lub niedobór poszczególnych witamin powoduje zaburzenia fizjologiczne:

  • utrata homeostazy – brak równowagi w organizmie,
  • awitaminoza – brak witaminy w organizmie,
  • hipowitaminoza – niedobór witaminy w organizmie.

Witaminy dzieli się na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to: A, D, E i K. Pozostałe, w tym witaminy z grupy B, są rozpuszczalne w wodzie. Znaczy to między innymi, że suplementując się witaminami A, D, E czy K należy je przyjmować w towarzystwie tłuszczów, natomiast przy przyjmowaniu witamin z grupy B nie ma takiej konieczności. Jeżeli nasze jelita prawidłowo funkcjonują, są oczyszczone i zawierają mikroflorę jelitową – to mają za zadanie wytwarzać między innymi witaminy z grupy B, jeśli mamy problemy jelitowe, to zazwyczaj występuje brak tych witamin w naszych organizmie. Aby nasz system odpornościowy działał właściwie należy zadbać o właściwy skład flory bakteryjnej w jelitach, gdyż właśnie tam znajduje się 70-80% komórek układu immunologicznego naszego organizmu. Nasze jelita są narażone, nie tylko na glifosat (stosowany w takich produktach jak Roundup firmy Monsanto), ale także inne czynniki środowiskowe, czyli toksyny związane ze stylem życia (alkohol, żywność, leki),  a także plagę naszego wieku – stres. Chemia w jedzeniu, chlor i w wodzie, różne toksyny czy leki, które na co dzień wprowadzamy do naszego organizmu niszczą naszą pożyteczną florę bakteryjną.

Witamina B

 

 

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B są jednymi z bardzo ważnych substancji, jakich potrzebuje nasz organizm, by  funkcjonować w homeostazie, czyli równowadze. Oddziałują one na cały organizm człowieka: układ nerwowy, serce, skórę, mięśnie, układ naczyniowy. Mają ogromny wpływ na przemianę materii i samopoczucie. Witaminy z grupy B są gwarantem naszego zdrowia. Przede wszystkim odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego, a co za tym idzie – za stan naszego zdrowia psychicznego. Witaminy z grupy B uspokajają/łagodzą napięcie nerwowe, dodatnio wpływają na nastrój, a także poprawiają nasze zdolności intelektualne. Witaminy z grupy B pełnią bowiem ogromnie ważną funkcję w procesach metabolicznych, między innymi biorą udział w procesie przyswajania węglowodanów – w wymianie glukozy na energię, która jest dostarczana m.in, do mózgu. Tym samym poprawiają sprawność umysłu i poprawiają nastrój. Jednak witaminy te pełnią także wiele innych ważnych funkcji w naszych organizmach.

B1

B1 tiamina – Witamina B1 jest pierwszą odkrytą witaminą z grupy B i nazywana jest “pokarmem” optymistów, ponieważ ta witamina przypuszczalnie najbardziej wpływa na samopoczucie. Jeśli mamy jej za mało w organizmie pojawia się drażliwość, zmęczenie, nerwowość, występują problemy z koncentracją i pamięcią, spada też apetyt, może obniżać się ciśnienie krwi, a żołądek pracuje bardziej ospale. O suplementacji witaminą B1 należy pamiętać szczególnie jeśli pijemy dużo kawy, żyjemy w stresie, sięgamy po alkohol, jemy sporo mącznych potraw lub jesteśmy w kwiecie wieku czyli po 50. roku życia.

B2

B2 (ryboflawina, witamina G) odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga dobry sen, odgrywa ogromną rolę w procesie widzenia. Kiedy jest jej za mało w diecie mogą pojawiać się zajady, suchość i pieczenie oczu, nawet zmiany w narządzie wzroku (witamina B2 jest odpowiedzialna za transport tlenu do oka, dzięki czemu pomaga w zachowaniu ostrości widzenia), a także zapalenie śluzówki nosa i jamy ustnej czy zawroty głowy. Na niedobory tej witaminy narażeni są osoby sięgające po alkohol, dzieci i młodzież, diabetycy, ludzie w podeszłym wieku a także kobiety w ciąży. Dla osób starszych, o podwyższonym ryzyku zachorowania na zaćmę, ta witamina ma szczególne znaczenie. Duże ilości ryboflawiny znajdziemy w jajach i tłustym serze twarogowym, a także w mięsie i wątróbce.

B3

B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy) Najważniejszym źródłem tej witaminy powinno być pożywienie. Źródłem witamy B3 są: drożdże piwne, orzeszki ziemne, otręby pszenne, ryby, nabiał, fasola, groch, migdały, chude mięso, nasiona słonecznika, grzyby suszone i mąka z pełnego przemiału. Witamina B3 jest bardzo ważna dla mózgu! Niedobory niacyny powodują niepokój, nerwowość, irytację, kłopoty z pamięcią i koncentracją, bezsenność, bóle głowy, uczucie zmęczenia, a nawet nadkwasotę, bóle brzucha, czy problemy z wypróżnieniami. Brak witaminy B3 może też powodować przesuszenie i łuszczenie się naskórka czy zapalenie jamy ustnej.

B4

B4 (cholina) – Między innymi witamina B4 pomaga organizmowi pozbyć się zalegających w nim substancji toksycznych, co jest ogromnie ważne w dzisiejszych czasach, stymuluje układ nerwowy, uczestniczy w tworzeniu oraz utrzymywaniu właściwej struktury komórek, dba o prawidłowe funkcjonowanie mięśni, układu oddechowego, czynności serca a także pracy mózgu związanej z ….. no właśnie z pamięcią! Niedobór choliny może doprowadzić m.in. do obumierania komórek wątrobowych, rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby, a nawet skutkować uszkodzeniem mięśni. Przypisuje się jej również rolę w zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Cholina szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Ograniczenia spożycia jaj, z obawy o wysoki cholesterol, w diecie prowadzi do niedoboru choliny. Źródłem choliny są jaja, mięso, oleje roślinne, mleko, warzywa strączkowe.

B5

B5  (kwas pantotenowy) Promienna skóra, zdrowe włosy to między innym odpowiednie stężenie witaminy B5 w naszym organizmie. Witamina B5 odpowiada za prawidłową gospodarkę hormonalną. To siła regeneracji. Kwas pantotenowy bierze udział w procesie przetwarzania pokarmu przez organizm i uwalnianiu z niego energii. Niedobór tej witaminy może objawiać się zmęczeniem, bólami brzucha, nudnościami, zaburzenia pigmentacji skóry i włosów, a także sztywnością stawów i spadkiem odporności. Witamina B5 jest, na szczęście, częściowo wytwarzana przez bakterie jelitowe, ale dzisiejsza dieta, w której występują w większości wysoko przetworzone produkty sprzyja niedoborom właśnie tej witaminy. Jeśli nasza dieta składa się często z fast foodów, słodyczy, lub żyjemy w stresie i pijemy dużo kawy czy mocnej herbaty lub alkoholu, bierzemy leki nasenne to powinniśmy wprowadzić do diety produkty zwierające witaminę B5. Co to za produkty?: orzechy włoskie, ryby morskie (no wiem… dziś już strach je jeść), jaja (od szczęśliwych kur), pestki słonecznika, grzyby, tłuste mleko czy otręby lub produkty z pełnego ziarna. Wysokie stężenie kwasu pantotenowego odnaleziono w drożdżach piwnych i w mleku pszczelim (pokarm królowej pszczół J).

B6

B6 (pirydoksyna) To dzięki niej organizm produkuje hormony szczęścia. Jest to witamina, która zapobiega starzeniu się organizmu! Pirydoksyna odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, podnosi odporność organizmu, ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi, a także na skurcze mięśni oraz na pracę serca. Witamina B6 dostarczona z pożywieniem jest wchłaniana z przewodu pokarmowego i magazynowana przede wszystkim w mięśniach i częściowo również w wątrobie. Umożliwia magazynowanie energii, uczestniczy w produkcji enzymów, hormonów, hemoglobiny. Objawami niedoboru witaminy B6 mogą być nocne skurcze mięśni, bóle kolan, stóp czy palców, a także lekkie drżenie rąk bądź drganie powiek, może się także objawiać problemami z nadwagą pomimo stosowania diet. Niedoborom witaminy B6 towarzyszą zaburzenia w funkcjonowaniu mięśnia sercowego i bezsenność. Uwaga: kobiety mają większe zapotrzebowanie na witaminę B6 niż mężczyźni (zwłaszcza, jeśli przyjmują tabletki antykoncepcyjne lub są w ciąży). Ale i panowie powinni ją suplementować, szczególnie jeśli biorą sterydy, mają cukrzyce czy choroby stawów. Witaminę B6 można znaleźć w rybach, drożdżach, wątróbce, kiełkach, otrębach, produktach pełnoziarnistych, ziemniakach, fasoli, marchwi i kapuście.

B7

B7 (biotyna, witamina H) Brak biotyny oznacza, że konkretne enzymy nie mogą prawidłowo katalizować reakcji, dlatego jej niedobór może mieć poważne konsekwencje dla naszego organizmu. (Więcej na ten temat na stronie http://beta.chem.uw.edu.pl/people/AMyslinski/cw13/enzymy.html) Witamina B7 wspomaga pracę tarczycy, ma wpływ na właściwe funkcjonowanie skóry, włosów i paznokci, dlatego jest bardzo ważna dla urody J Brak witaminy B7 prowadzi do zmian skórnych (wysypki, stany zapalne), wypadania włosów. Jej brak skutkuje także podwyższonym poziomem cholesterolu oraz zmianami zapalnymi jelit. Objawy braku tej witaminy występują przeważnie u chorych poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykowej, u osób z chorobami jelit (uszkodzona śluzówka jelit uniemożliwia naturalną produkcję witaminy B7), a także u ludzi spożywających wysoko przetworzoną żywność. Objawami niedoboru biotyny jest: depresja, senność, apatia, nerwowość, bóle mięśni, drętwienie dłoni i stóp. Może pojawiać się zapalenie spojówek, wypadające włosy, rozdwajające się paznokcie, złuszczanie naskórka, a nawet wzrost poziomu cholesterolu.

B8

B8 (inozytol) Poprawia kondycję psychiczną, koncentrację i pamięć, sprzyja produkcji serotoniny co przekłada się na poprawę sprawności umysłowej i stabilizację nastroju przez łagodzenie nieprawidłowych reakcji organizmu na stres. […] „Inozytol odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu neuroprzekaźników acetylocholiny i serotoniny (tj. zwiększając wrażliwość receptorów na serotoninę). Te neuroprzekaźniki są potrzebne między innymi dla właściwych funkcji poznawczych, sprawności pamięci, jasności myślenia, stabilizacji nastrojów oraz pracy nerwów i mięśni. Na przykład badania potwierdziły skuteczność suplementacji inozytolem w dużych dawkach w leczeniu depresji. Prawdopodobnie dzięki jego pozytywnemu wpływowi na aktywność serotoniny, badania wykazały również, że inozytol w dużych ilościach ogranicza dotkliwość i częstotliwość ataków paniki i łagodzi objawy nerwicy natręctw. […] https://slawomirambroziak.pl/forum/index.php?topic=2779.0

 Około dwóch trzecich inozytolu powstaje w naszym organizmie w wyniku przemiany materii. Wytwarzają go także bakterie obecne w naszym organizmie, m.in. znajdujące się w układzie pokarmowym. W wyniku spożywania żywności,  w której występują wysoko przetworzone produkty i u osób u których występują problemy jelitowe lub są pod wpływem długotrwałego stresu, może dochodzić do niedoborów  inozytolu.

 […] „Ciekawostki o witaminie:

– inozytol tracą osoby, które piją zbyt wiele wody (ponad 2,5 l dziennie), gdyż wypłukuje ona inozytol z organizmu,

– regulując równowagę miedzi i cynku w komórkach mózgu, zapobiega wzrostowi stężenia miedzi – którego wysokie poziom prowadzi do nerwic, zwiększonej agresywności, rozdrażnienia i zakłóceń w psychice.” https://slawomirambroziak.pl/forum/index.php?topic=2779.0

Niedobór inozytolu powoduje depresje, nerwice, napady paniki, choroby oczu, zaparcia, wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

B9

B9 (kwas foliowy) Witamina B9 zaliczana jest do grupy związków określanych mianem folianów. Związki te różnią się między sobą budową chemiczną, a witamina B9 jest formą najbardziej przyswajalną.

Ważne jest aby była dostarczana w odpowiedniej ilości wraz z dietą.

Kwas foliowy w organizmie człowieka jest syntetyzowany przez bakterie jelitowe i w głównej mierze odpowiedzialny jest za wzrost i prawidłowe funkcjonowanie komórek, systemu nerwowego i mózgu. Decyduje także o naszym samopoczuciu psychicznym. Gdy kwasu foliowego spożywamy za mało zaczyna pojawiać się zmęczenie, bezsenność,  depresja, kłopoty z pamięcią, bladość skóry, zapalenia dziąseł a nawet stany zapalne w przewodzie pokarmowym. Niedobór kwasu foliowego powoduje wzrost poziomu homocysteiny powodującej uszkodzenia w śródbłonku naczyń krwionośnych i tym samym przyczynia się do powstania lub rozwoju miażdżycy.

Witamina B9 wraz z witaminą B12 pełni ważną funkcję w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi. Bez tej witaminy nie powstaną nowe krwinki, co jest prostą drogą do anemii. Niedobór B9 jest bardzo groźny dla kobiet, które planują macierzyństwo, powoduje bowiem niedorozwój płodu. Zapotrzebowanie na B9 rośnie gdy spożywamy alkohol (nawet niewielkie ilości), przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej oraz leków o działaniu moczopędnym.

 Najlepsze źródła kwasu foliowego to warzywa liściaste: szpinak, jarmuż, brukselka, brokuły, natka pietruszki, sałata lub też groch, bób, fasola, buraki, wątróbka, żółtka jaj. Obróbka termiczna (gotowanie, smażenie czy pasteryzowanie) niszczy tę witaminę. W wysokich temperaturach dochodzi do utraty do 50-90% czynnych związków kwasu foliowego.

B12

B12 (metylokobalamina) Zanim organizm będzie w stanie wykorzystać zwykłą witaminę B12, musi zamienić ją w aktywną formę – metylokobalaminę. Jest to ważna informacja, ponieważ w większości suplementów dostępnych w aptekach, witaminę B12 można nabyć w formie cyjanokobalaminy. Mocno uproszczając – Witamina B12 przerabia groźną homocysteinę na pożyteczną metioninę, która jest niezbędnym dla człowieka aminokwasem. A co to jest homocysteina? Jest to aminokwas, który powoduje uszkodzenie śródbłonka naczyń krwionośnych a tym samym sprzyja powstawaniu i rozwojowi miażdżycy. Na uszkodzonym śródbłonku łatwo osadzi się blaszka miażdżycowa co z czasem może spowodować powstanie zatoru, jeśli dojdzie do niego w tętnicy wieńcowej to w konsekwencji spowoduje to zawał mięśnia sercowego. Pogromcą homocysteiny jest właśnie witamina B12 w formie metylokobalaminy. Metylokobalamina poza obniżaniem poziomu homocysteiny, między innymi przeciwdziała anemii i zapewnia optymalną pracę układu nerwowego. Podawane normy homocysteiny to 5-16 mcmol/l. A im niższy wynik z badania, tym większa gwarancja dłuższego życia. Optymalny poziom to 5-8 mcmol/l.

Gdy jest jej za mało, pojawia się niedokrwistość, bezsenność, osłabienie, kłopoty żołądkowe, piecze język. Powinniśmy ją sobie zapewniać w większych ilościach, jeśli stosujemy antykoncepcję doustną lub bierzemy dużo leków, cierpimy na choroby układu pokarmowego, np. niedokwasotę, która utrudnia przyswajanie witaminy B12. Brakuje jej wegetarianom! Jej źródła to: owoce morza i ryby, wątróbkę wołową i cielęcą, kiełki pszenicy, cebulę, drożdże, mleko, jaja, sery.

B13

B13 (kwas orotowy) działa przeciwartretycznie – oczyszcza krew z kwasu moczowego, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma działanie profilaktyczne w niedokrwistości, wspomaga leczenie stwardnienia rozsianego. Głównym źródłem witaminy B13 w naszym pożywieniu są warzywa korzeniowe, serwatka, kwaśne mleko i drożdże piwne. Dotychczas nie jest do końca poznany wpływ niedoboru witaminy B13 na organizm człowieka.  Można jednak znaleźć informacje, że skutkiem długotrwałego niedoboru tej witaminy może być przyczyną miażdżycy, stwardnienia rozsianego, czy zmian zwyrodnieniowych.

B15

B15 (kwas pangamowy) kwas pangamowy to substancja o właściwościach antyoksydantu chroniącego przed działaniem wolnych rodników w organizmie, mało znana w Polsce za to wykorzystywana w lecznictwie we wschodniej części Europy. Kwas pangamowy zwiększa produkcję żółci i dzięki temu ma korzystny wpływ na oczyszczanie organizmu. Witaminy B15 nie powinno się suplementować w trakcie kuracji sterydowych i antybiotykowych, ponieważ może wzmacniać działanie leków odbijając się niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Kwas pangamowy możemy znaleźć w pestkach dyni, ziarnach sezamu, pestkach słonecznika, moreli, brązowym ryżu, drożdżach piwne i w krwi wołowej.

B17

B17 (amigdalina) w artykułach ze źródeł medycyny akademickiej można przeczytać, że duże zainteresowanie amigdaliną, wzięło się z nie popartego badaniami naukowymi przekonania, że ma ona niesamowite właściwości w leczeniu nowotworów.

Zdecydowała o tym FDA – (Food and Drug Administration – Amerykańska Agencja Żywności i Leków), a w uzasadnieniu podano, że nie ma dowodów skuteczności preparatu, a natomiast istnieje ryzyko zatrucia cyjankiem, zwłaszcza wtedy, gdy chory równocześnie z amigdaliną zażywa witaminę C.

Z kolei źródła nie związane z medycyną akademicką podają, że amigdalina to roślinny związek chemiczny, który zawiera cukier i uwalnia cyjanek, który jest substancją czynną o działaniu przeciwnowotworowym. Można ją znaleźć w pestkach wielu owoców:  jabłek, moreli, wiśni, nektaryn, brzoskwiń, gruszek i śliwek, a także w gorzkich migdałach, nerkowcach, owocach jeżyny, aronii, jagód. fasoli, bobie, ciecierzycy, w nasionach lnu. Niektóre źródła podają, że amigdalina występowała w tradycyjnym pożywieniu takich kultur jak Hunzowie czy Eskimosi, Hunzowie, a nie występowała tam tak choroba jak…rak. Dla zainteresowanych polecam artykuł http://www.lekarstwonaraka.com.pl/Amigdalina.html

producent ALINESS NOW FOODS Phoenix Nutrition Holistic Podkowa Best Store
produkt Witamina B Complex
B-50 Methyl
B-50 Optimum B Complex Mega B

komplex

Witamina B Complex
składnik jedn. ilość / szt.
Witamina B1 (Tiamina) mg 50 50 100 50 4 1,1
Witamina B2 (Ryboflawina) mg 50 50 10 50 5 1,4
Witamina B3 (Niacyna) mg 50 50 90 50 40 16
Witamina B4 (Cholina) mg 83 25 50 100 30
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) mg 50 50 100 50 50 6
Witamina B6 (Pirydoksyna) mg 50 50 10 50 10 1,4
Witamina B7 (Biotyna) µg 50 50 250 300 500 50
Witamina B8 (Inozytol) mg 50 25 50 100 30
Witamina B9 (Folian) (L-metylofolian wapnia-sól glukozaminy) µg 400 400 400 400 1000 200
Witamina B10 (Kwas p-aminobenzoesowy (PABA)) mg 50 25 40 50 30
Witamina B12 (methylkobalamin) µg 50 50 1000 50 100 2,5
Witamina B15 (kwas pangamowy) mg 5
Acerola ekstrakt 50% wit C mg 150
Bioflawonoidy cytrusowe mg 20
Lecytyna sojowa mg 100
Algi morskie ekstrakt mg 100
Alfala (lucerna ekstrakt) mg 100
Bioperina (ekstrakt z czarnego bzu) mg 3 mg
Lactospore (probiotyk) mln U 3
substancje pomocnicze substancja wypełniająca (celuloza mikro krystaliczna), substancja glazurująca: hydroksy propylometylo celuloza żelatyna (kapsułka), substancja wypełniająca (celuloza), substancja przeciw zbrylająca, krzemionka, stearynian magnezu celuloza (kapsułka wege tariańska) Kapsułka pochodzenia roślinnego z celulozy drzewnej celuloza, krzem substancja wiążąca-mikrokrystaliczna celuloza, substancja przeciw zbrylająca- sole magnezowe kwasów tłuszczowych, substancja przeciw zbrylająca-dwutlenek krzemu,
ilość w opak. szt. 100 250 60 90 100 120
znaleziona cena czerwiec 2017 61,00 zł 99,00 zł 55,00 zł 70,00 zł 47,00 zł 19,99 zł
zł / szt. 0,61 zł 0,40 zł 0,92 zł 0,78 zł 0,47 zł 0,17 zł

Źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witaminy-b7-biotyna-dzialanie-zrodla-wystepowania-objawy-niedoboru_38895.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/witamina-b-wlasciwosci-i-funkcje-witamin-z-grupy-b_34121.html

Bibliografia:

  1. Normy żywienia dla populacji polskiej– nowelizacja, pod red. Jarosz M., wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012
  2. Rożnowska K., Witaminy i biopierwiastki, Kraków 1996
  3. Kijowski J., Leśnierowski G., Cegielska-Radziejewska R., Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, “Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2013, nr 5(90)

https://slawomirambroziak.pl/forum/index.php?topic=2779.0

http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/vitaminum.html

 http://www.biologia.net.pl/biochemia/witaminy.html

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,11631322,Witaminy_z_grupy_B__ukoja_nerwy_i_wspomoga_metabolizm.html

http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,witaminy-z-grupy-b—wlasciwosci–w-jakich-produktach-wystepuja-,galeria,326853,10.html

http://vitabuerlecithin.pl/poradnik/witamina-b2-i-jej-kluczowa-rola-w-ludzkim-organizmie/

http://www.blogmagdy.pl/2017/09/02/witamina-b3-niacyna-wplywa-prace-mozgu-oraz-zapobiega-utracie-energii/

https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/witamina-b4-cholina-wlasciwosci-dzialanie-i-wystepowanie-witaminy-b4,24175.html

https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/witamina-b5-kwas-pantotenowy-wlasciwosci-dzialanie-i-wystepowanie-witaminy-b5,21351.html

https://diagnozujmy.pl/witamina-b6/

https://dietetycy.org.pl/kwas-foliowy/

https://verdum.pl/witamina-b13-funkcje-zrodla-niedobor/

http://www.dietetyk.katowice.pl/witamina-b13-jej-rola-zrodla-zagrozenia-wynikajace-z-niedoboru/

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,kwas-pangamowy-witamina-czy-antyoksydant-dlaczego-go-potrzebujemy.html

 

Więcej na temat witaminy B9 znajdziesz:

Czeczot H: Kwas foliowy w fizjologii i patologii. Postepy Hig Med. Dosw., 2008, 62, 405-419.

Kapka-Skrzypczak L, Niedźwiecka J, Skrzypczak M, Wojtyła A: Kwas foliowy – skutki niedoboru i zasadność suplementacji. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, 18(1), 65-69.

Cieślik E, Kościej A: Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Probl Hig Epidemiol, 2012, 93(1), 1-7.

Cieślik E, Gębusia A: Skutki niedostatecznej podaży kwasu foliowego ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia dla kobiet w wieku rozrodczym. Hygeia Public Health, 2011, 46(4), 431-436.

Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Wydanie V rozszerzone.

 

 

Na blogu dzielimy się swoimi radami czerpanymi z przeczytanych książek, artykułów i własnych doświadczeń. Większość przekazywanych informacji przetestowaliśmy na sobie i rodzinie. Artykuły na naszym blogu mają charakter informacyjny i edukacyjny. Każdy organizm jest inny, każdy inaczej się odżywia, prowadzi inny tryb życia. Nie ponosimy odpowiedzialności za to, w jaki sposób informacje zawarte w opracowaniach zostaną odebrane lub wykorzystane. Wszelkie rady, które są na tej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Informacje tu zawarte nie są fachową opinią, ani poradą medyczną.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.