Jak prosto i szybko zrobić pyszny przecier pomidorowy:
Produkty:
6 kg pomidorów
bazylia
oregano
kurkuma
kminek mielony
pieprz czarny
sól (najlepiej kłodawska)
ewentualnie cukier
Wykonanie:
I wersja – Całe pomidory wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem (najlepiej podzielić na dwie, trzy porcje, bo nie wszystkie mogą się zmieścić J), po sparzeniu jeszcze ciepłe pomidorki obieramy ze skórki i wycinamy twarde, zielone części od łodygi. Potem wystarczy zblendować i przetrzeć przez gęste sito.
II wersja – Pomidory pokroić na ćwiartki i gotować aż do miękkości nie przykrywając, często mieszać. Jeśli będą bardzo miękkie należy wystudzić i przetrzeć przez gęste sito lub przecierak do warzyw.
III wersja – Całe pomidory przetrzeć przez wyciskarkę do soków.
Już gotowy przecier wlewamy do dużego garnka i gotując dodajemy:
– pół łyżeczki bazylii i oregano
– płaską łyżeczkę kurkumy
– płaską łyżeczkę drobno zmielonego kminku
– łyżeczkę pieprzu (do smaku – lepiej płaską)
– 25 gram soli
– można cukier, ale my nie używamy (kiedy nie musimy) tego dobrodziejstwa
Długość gotowania zależy od tego jaką chcemy mieć konsystencję. My gotujemy ok. godzinę, czasem dłużej. Płynny przecier jest pysznym soczkiem na zimę, doskonały też do pomidorówki, czy bigosu.
Po odpowiednio długim gotowaniu gorący przecier wlewamy do czystych (mogą być gorące) słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
W zależności od wolnego czasu pasteryzujemy lub nie. Nawet niepasteryzowany stał w spiżarni do samej wiosny.
Brak komentarzy