Jak prosto i szybko zrobić przecier pomidorowy?

Wrzesień 9, 2018

Jak prosto i szybko zrobić pyszny przecier pomidorowy:

Produkty:

6 kg pomidorów

bazylia

oregano

kurkuma

kminek mielony

pieprz czarny

sól (najlepiej kłodawska)

ewentualnie cukier

Wykonanie:

I wersja – Całe pomidory wrzucamy do dużego garnka z wrzątkiem (najlepiej podzielić na dwie, trzy porcje, bo nie wszystkie mogą się zmieścić J), po sparzeniu jeszcze ciepłe pomidorki obieramy ze skórki i wycinamy twarde, zielone części od łodygi. Potem wystarczy zblendować i przetrzeć przez gęste sito.

II wersja – Pomidory pokroić na ćwiartki i gotować aż do miękkości nie przykrywając, często mieszać. Jeśli będą bardzo miękkie należy wystudzić i przetrzeć przez gęste sito lub przecierak do warzyw.

III wersja – Całe pomidory przetrzeć przez wyciskarkę do soków.

Już gotowy przecier wlewamy do dużego garnka i gotując dodajemy:

– pół łyżeczki bazylii i oregano

– płaską łyżeczkę kurkumy

– płaską łyżeczkę drobno zmielonego kminku

– łyżeczkę pieprzu (do smaku – lepiej płaską)

– 25 gram soli

– można cukier, ale my nie używamy (kiedy nie musimy) tego dobrodziejstwa

Długość gotowania zależy od tego jaką chcemy mieć konsystencję. My gotujemy ok. godzinę, czasem dłużej. Płynny przecier jest pysznym soczkiem na zimę, doskonały też do pomidorówki, czy bigosu.

Po odpowiednio długim gotowaniu gorący przecier wlewamy do czystych (mogą być gorące) słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

W zależności od wolnego czasu pasteryzujemy lub nie. Nawet niepasteryzowany stał w spiżarni do samej wiosny.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.