Naturalne sposoby na zaparcia

20 czerwca, 2017

Burak czerwony

Burak – reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia wytrzymałość organizmu, doskonały zamiast kawy.

Buraki zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz mnóstwo niezbędnych pierwiastków: żelazo, potas (tylko 2 buraki to ok. 528mg potasu), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. W ich składzie są także bioflawonoidy, karoten, betanina i mnóstwo kwasu foliowego.

Buraki pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej, a dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest niezbędny w zapobieganiu a nawet leczeniu nadciśnienia.

Ponadto buraki wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek. Są bezcenne w leczeniu anemii.

To nie koniec właściwości buraka. Jego spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga nas w walce z zaparciami. Kolejną jego zaletą jest wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek a dzięki temu organizm łatwiej wydala toksyny. Buraki, a szczególnie te, które nie są traktowane środkami ochrony roślin są doskonałym źródłem boru.

Picie surowego soku z buraków jest naturalnym wsparciem organizmu dla wszystkich, ponieważ burak ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Buraki są niezwykle pomocne przy złej przemianie materii i zaparciach.

 

Przepisy z buraków na zaparcia:

  1. Pić dwa razy dziennie ok. pół szklanki soku z buraka rozcieńczonego chłodną lub zimną wodą. Taki świeżo wyciśnięty sok to natychmiastowy rodzaj transportu dla witamin, wspaniale alkalizuje organizm. Witaminy dostarczane w sokach są błyskawicznie przyswajane, gdyż pomijany jest proces trawienia.

 

  1. Utrzeć buraka na drobnej tarce i dodać do niego ok. ½ – 1 łyżeczkę mielonego kminku, łyżeczkę oleju lnianego oraz szczyptę soli (najlepiej kłodawskiej lub himalajskiej). Całość zmieszać ze sobą i zjeść na czczo. Podobno zaparcia mijają po kilku dniach. Nie próbowałam z braku takiej potrzeby.

 

Woda

Najlepiej ją pić między posiłkami. Kawa i herbata to nie woda. Mała ilość wody powoduje przesuszenie treści jelitowej a to skutkuje tym, że jej przesuwanie w jelitach staje się utrudnione – mówi się wtedy o osłabieniu perystaltyki jelit. Jeśli pozostałości pokarmu w jelicie grubym mają odpowiednią wilgotność, organizm bez problemu radzi sobie z jego z jego wydalaniem. Ok. 2 litry wody to minimum dla organizmu. Jeśli pijemy zbyt mało wody to organizm ją wchłonie, gdyż trawienie w wyższych partiach wymaga środowiska wodnego i do jelita grubego niewiele już dotrze.

 

Kiszona kapusta

Ma bardzo cenne właściwości lecznicze. Zawiera mnóstwo cennych witamin: betakarotenu – prowitaminy A, wit. C, witaminy z grupy B, E i K, a także minerały: potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk i magnez i wiele mikroelementów, z których jednym z najważniejszych jest siarka. Sok z kapusty kiszonej zawiera pożyteczne bakterie – naturalne probiotyki i enzymy. Poprawiają one trawienie, wspomagają pracę trzustki i rekompensują niedostateczną ilość kwasu solnego w żołądku. Przy zaparciach warto wypijać pół szklanki soku raz dziennie na czczo. Najlepiej zacząć od mniejszej ilości.

 

Siemię lniane

Prawie wszyscy wiemy, że siemię działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową układu pokarmowego, a także o tym, że poprawia perystaltykę  jelit. Wywar z siemienia lnianego łagodzi dolegliwości żołądkowe i likwiduje problemy z zaparciami. Siemię, dzięki bogactwu witaminy E zmniejsza i to znacznie ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Może znacznie ograniczać odkładanie się blaszek miażdżycowych oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Cenne związki zawarte w siemieniu lnianym szybko się utleniają a zawarte w nim tłuszcze szybko jełczeją. Więc najkorzystniej kupować siemię w ziarenkach i mielić przed spożyciem. Zmielone przez kilka dni można przechowywać w zamkniętym, szklanym słoiczku w temperaturze pokojowej.

Ilość spożywanego siemienia to kwestia indywidualna. Najkorzystniej jest spożywać 1 – 3 łyżki siemienia dziennie. Zmielone ziarenka zalać gorącą wodą. Zacząć od mniejszej ilości i najlepiej słuchać własnego organizmu. Można też całe ziarenka zalać na noc szklanką letniej wody. Wypić rano najlepiej ok. pół godziny przed śniadaniem. Więcej o właściwościach siemienia.

Sól gorzka

Inaczej sól Epsom czy siarczan magnezu to naturalny sposób na zaparcia. Nazwa soli pochodzi od miejscowości Epsom w Anglii, gdzie sól ta była odparowywana z tryskających tam źródeł. Sól Epsom to naturalny związek mineralny, w którego skład wchodzą magnez i siarka. Te pierwiastki od dawna znajdowały zastosowanie w kosmetyce i medycynie między innymi jako sposób na zaparcia. Sól Epsom najlepiej zastosować w dzień wolny od pracy, gdyż może to skutkować kilkoma wizytami w toalecie. Łyżkę siarczanu magnezu rozpuścić w szklance ciepłej wody i wypić. Uwaga! Nie stosować u dzieci i kobiet w ciąży. Więcej o magnezie.

Witamina C

Przy chronicznych zaparciach można wspomóc się witaminą C. Na przykład pić kwas l-askorbinowy z wodą i sokiem z cytryny. Witamina C stosowana nawet w dużych ilościach jest bezpieczna dla organizmu, gdyż jej nadmiar zostaje wydalony wraz z moczem. Użycie zbyt dużej dawki spowoduje rozwolnienie. Witamina C nie powinna mieć kontaktu z metalem np. łyżeczką. Więcej informacji o witaminie C.

Dieta

Dużo węglowodanów w diecie (biała mąka) długo zalega w żołądku i jelitach, co może sprzyjać zaparciom. Wszystko to, co zjadamy, wpływa na kondycję naszego organizmu, a w szczególności jelit. A od zdolności przyswajania substancji odżywczych z pożywienia zależy jakość naszego życia. „By móc cieszyć się zdrowym układem odpornościowym, musimy wpierw zadbać o zdrowie jelit” dr. Amy Myers  w książce „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne”

 

Żywność powodująca stany zapalne:

cukier

przetworzona żywność (biała mąka, makarony, ciasteczka z margaryną zawierającą tłuszcze trans)

wysoko przetworzone lub konserwowane mięso

wielonasycone oleje roślinne

nabiał (także sery, lody)

alkohol, kofeina

smażone frytki na oleju

pożywienie z barów szybkiej obsługi

oleje rafinowane zawierające potężną ilość prozapalnego omega 6

Inne szkodliwe dla organizmu składniki, które są serwowane w wielu produktach to słodziki typu ksylitol i aspartam oraz syrop glukozowo – fruktozowy. Znajdują się w dżemach, sokach w kartonach, słodyczach, jogurtach owocowych, masłach orzechowych a nawet wędlinach. Więcej na ten temat: Jelita a odporność i choroby przewlekłe.

 

Źródła:

http://www.roik.pl/czerwone-buraki-wskazane-dla-wszystkich/

http://www.zdrowemiasto.pl/i/7/gastroenterologia/jelito-grube,1589.html#.WUl1IOuLSUk

http://www.oczyszczanie-organizmu.com/zdrowa-dieta-dla-jelita-grubego/

 

Dzielimy się swoimi radami czerpanymi z przeczytanych książek, artykułów i własnych doświadczeń. Większość przekazywanych informacji przetestowaliśmy na sobie i rodzinie. Artykuły na naszym blogu mają charakter informacyjny i edukacyjny. Każdy organizm jest inny, każdy inaczej się odżywia, prowadzi inny tryb życia. Nie ponosimy odpowiedzialności za to, w jaki sposób informacje zawarte w opracowaniach zostaną odebrane lub wykorzystane. Wszelkie rady, które są na tej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Informacje te nie są fachową opinią, ani poradą medyczną.

 

 

Jeden komentarz

  • Melka 2 sierpnia, 2017jako6:25 pm

    Zgadzam się w 100% co do tego, że odpowiednia dieta może rzeczywiście unormowac problem z zaparciami. Ja od momentu gdy zmieniłam styl życia staram się jeść dużo błonnika w warzywach czy owocach. Wcześniej przy naprawde czasami nieludzki kombinacjach z jedzeniem – zaparcia były na porządku dziennym. Pomagał jedynie dicopeg 10g który przywracał właściwy bieg moim jelitom. Na szczęście mam ten problem juz za soba 🙂 zminilam tryb zycia, schudlam 20kg i czuje sie zwyczajnie happy ;p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.