Eliksir zdrowia, wspaniały środek na wzmocnienie odporności, który możesz przygotować w domu

19 czerwca, 2017

Szukamy różnych sposobów na wzmocnienie odporności. A jeśli zdarzy się, że zachorujemy często leczymy się chemicznymi specyfikami przepisanymi przez lekarza. Aby uniknąć przewlekłych chorób, a zapewnić sobie przewlekłe zdrowie najlepiej przestać koncentrować się na zwalczaniu chorób, a zacząć koncentrować się na budowaniu zdrowia. Wzmacniajmy nasz układ immunologiczny, a organizm ma doskonałe możliwości samoleczenia. Należy tylko dostarczyć mu tego, czego potrzebuje. Wszystko co wkładamy do ust może budować naszą odporność lub jej szkodzić.

 

Jakie korzyści możemy mieć z picia soków przygotowanych w domu?

 

Trudno zjeść nawet w ciągu całego dnia na przykład 3 duże surowe marchewki, buraka, jabłko, kilka liści jarmużu i pęczek natki pietruszki. A nawet jak nam się to uda, to dodatkowo można wypić eliksir zdrowia, jakim jest własnoręcznie wyciśnięty świeży soczek warzywny.

 

Dlaczego warto pić soki warzywne?

 

Świeżo wyciśnięty sok to natychmiastowy rodzaj transportu dla witamin, wspaniale alkalizuje organizm. Witaminy dostarczane w sokach są błyskawicznie przyswajane, gdyż pomijany jest proces trawienia. Najlepiej jeśli warzywa pochodzą z upraw, gdzie nie stosuje się pestycydów. Świeży sok z takich warzyw to potężny zastrzyk ogromnej ilości nie tylko witamin, ale i minerałów, pierwiastków śladowych i enzymów. Kupujmy warzywa i owoce u osób, które wiemy, że nie stosują środków ochrony roślin, które przenikają do gleb i wód gruntowych. Kumulują się latami w naszych organizmach prowadząc do groźnych chorób. Na przykład gliofasat jest jednym ze składników Roundapu.  Glifosat wiąże ze sobą minerały, takie jak cynk, magnez, mangan, żelazo, wapń i w konsekwencji mamy ich niedobory w organizmie.

 

Dlaczego nie soki z półek sklepowych, nawet te jednodniowe?

 

W większości producenci pasteryzują soki, a ten proces pozbawia produkt jego wartości odżywczych. Są często rozwadniane wodą, dodawany jest cukier lub chemiczne słodziki. Produkowane też są z soków zagęszczonych… . Ponadto sok ma najwięcej wartości odżywczych świeżo po wyciśnięciu. Należy go pić powoli, mieszając go w ustach ze śliną.

Znana wielu jest Terapia Gersona polegająca między innymi na podawaniu pacjentom chorym na nowotwory duże ilości soków, głównie z marchwi, jabłek, pomarańczy i zielonych liści. Terapia słynie ze zwalczania wielu chorób, a najbardziej znana jest z sukcesów w walce z rakiem. Więcej na ten temat NA STRONIE

 

Przykładowy skład pysznego soczku warzywnego z dodatkiem jabłka:

marchewka – w zależności od wielkości ok. 3 sztuki,

burak – 1 szt. (raczej niewielki)

natka pietruszki – ok. pół pęczka lub cały (w zależności od wielkości),

jarmuż – 3 – liście,

jabłko – 1 sztuka,

opcjonalnie można dodać na przykład liście rzodkiewki, jeśli lubimy zielone soki

olej z rokitnika – ½ – 1 łyżeczka  (witaminy A, D, E, K są rozpuszczalne w tłuszczach, a także tłuszcz wspomaga przyswajaniu B-karotenu)

 

Burak – reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia wytrzymałość organizmu, doskonały zamiast kawy.

Buraki zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C oraz mnóstwo niezbędnych pierwiastków: żelazo, potas (tylko 2 buraki to ok. 528mg potasu), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez. W ich składzie są także bioflawonoidy, karoten, betanina i mnóstwo kwasu foliowego.

Buraki pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej, a dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest niezbędny w zapobieganiu a nawet leczeniu nadciśnienia.

Ponadto buraki wspomagają wytwarzanie czerwonych krwinek. Są bezcenne w leczeniu anemii.

To nie koniec właściwości buraka. Jego spożywanie reguluje pracę przewodu pokarmowego i wspomaga nas w walce z zaparciami. Kolejną jego zaletą jest wspomaganie pracy wątroby, jelit i nerek a dzięki temu organizm łatwiej wydala toksyny. Buraki, a szczególnie te, które nie są traktowane środkami ochrony roślin są doskonałym źródłem boru. Więcej o tym naturalnym pierwiastku TUTAJ

 

Marchewka – zawiera witaminę C, B6, niacynę, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, witaminę E i  K. A także bezcenne dla naszego organizmu minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Sok z marchwi pomaga obniżyć poziom cholesterolu dzięki zawartości dużej dawki antyoksydantów, w które bogata jest marchew. W marchewce znajdziemy wszystkie rodzaje karotenoidów – alfa-karoten, beta-karoten, także zeaksantynę, luteinę oraz prowitaminę A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A.

Marchew głównie znana jest z powodu dużej zawartości beta-karotenu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku a nawet opóźnia pojawianie się zmarszczek. Beta karoten także przyśpiesza i przedłuża efekty opalania. Po kąpielach słonecznych można dłużej cieszyć się piękną opalenizną.

Beta-karoten jest naturalnym przeciwutleniaczem, oznacza to, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

Sok z marchwi jest stosowany jako podstawowy składnik (razem z jabłkiem) w bardzo znanej i skutecznej terapii antyrakowej „Dieta Gersona”. Więcej o informacji o Terapii Gersona nakierowanej na usuwanie przyczyn chorób, a nie tłumienie ich skutków znajdziesz na stronie: https://www.terapiagersona.com.pl/

 

Tutaj  http://www.chrisbeatcancer.com/ann-cameron-cured-her-cancer-with-carrot-juice/ możesz przeczytać o terapii Ann Cameron, która po 8 miesiącach picia soku z marchwi wyleczyła się z raka jelita z przerzutami do płuc.

 

 

Natka pietruszki – zawiera więcej witaminy C, niż cytrusy. Ma niesamowity wpływa na wzrok i cerę, bo w 100 gramach ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E.

Jest źródłem witamin: B1, B2, B3, kwasu foliowego, B12, kwasu pantotenowego, a także witaminy A. 

Zawiera także: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i antyoksydanty takie jak: luteolina i apigenina, chlorofil. Dzięki temu ma pozytywny wpływ na wzrok, reguluje trawienie, wspomaga odporność i pracę wątroby.

Natka pietruszki doskonale wzmacnia i zapobiega anemii (w 100 g jest 5 mg żelaza), a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

 

 

Jarmuż – dostarcza organizmowi spore ilości prowitaminy witaminy A – beta-karotenu, wit. B1, B2, C, E, K1 i składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk, bor), jak przeciwutleniaczy które spowalniają procesy starzenia się.

Jarmuż zawiera od 3 do 5 razy więcej wapnia i żelaza niż kapusta, znajdziemy w nim także związki siarki i sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.

 

 

Jabłka zawierają witaminy: C, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy i minerały takie jak:  wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, bor. Dzięki pektynom zawartym w jabłku, które regulują stężenie cukru oraz cholesterolu, pomaga przywrócić prawidłowy profil lipidowy Sok jabłkowy wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn i walce z zaparciami.

 

 

Olej z rokitnika – Rokitnik cechuje się ogromną zawartością witaminy C, szczególnie owoce. Dr. Różański tak napisał o owocach rokitnika „Owoce rokitnika zasobne są w witaminy z grupy B, witaminę E (do 150mg%), witaminę C (50-200 mg%), karotenoidy, czyli prowitaminę A (do 250 mg%). Zawierają również do 8-14% oleju tłustego, dlatego jest niezwykle cenną rośliną olejową. Ponadto antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy, garbniki, cukry, kwasy organiczne (głównie maleinowy i szczawiowy, a także cytrynowy i jabłkowy), sole mineralne [..] Preparaty z rokitnika zastosowane zewnętrznie wykazują działanie przeciwzapalne, regenerujące, przyspieszające gojenie ran i zmniejszające zasięg bliznowacenia. Bardzo dobrze działa na skórę głowy i włosy, odżywiając je i wzmacniając zespoły mieszkowe. Wyciągi z rokitnika wchodzą w skład wielu kosmetyków do pielęgnacji i regeneracji skóry, a także przeciwko łysieniu, uszkodzeniu skóry w wyniku działania promieni słonecznych i rentgenowskich.” Olej z owoców rokitnika najlepiej pić codziennie po 1 łyżeczce.

 

 

 

 

Źródła:

https://vrota.pl/2014/11/czerwone-buraki-ich-uzdrawiajaca-moc-poczujesz-natychmiast/

http://surojadek.com/sok-z-marchwi-poznaj-jego-zdumiewajace-wlasciwosci/http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/marchew-wlasciwosci-odzywcze-jakie-witaminy-ma-marchew_34471.html

http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,natka-pietruszki-ciekawostki-i-wartosci-odzywcze.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html

http://wylecz.to/pl/zdrowy-styl-zycia/odchudzanie/sok-z-jablek-czy-jest-zdrowy-jakie-wlasciwosci-ma-sok-jablkowy.html

 

 

 

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.