Siemię lniane
Prawie wszyscy wiemy, że siemię działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową układu pokarmowego, a także o tym, że poprawia perystaltykę jelit. Czytałam też, że dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie, że wspomaga odporność. No ale jakim kwasom tłuszczowym i dlaczego kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać stanom zapalnym?… dowiedziałam się o tym po przeczytaniu książki „antyrak Nowy styl życia” Dr. David Servan-Schreiber”
Otóż siemię lniane zawiera 3 razy więcej omega-3, niż omega-6.
Co z tego wynika?
„Kwasy omega-3 i omega-6 nieustannie współzawodniczą w naszych organizmach o kontrolę nad ich funkcjami.
Kwasy omega-6 pomagają gromadzić tłuszcz, prowadzą do utwardzania komórek, krzepnięcia krwi i rozwoju procesów zapalnych w reakcji na agresję z zewnątrz. Od początku życia człowieka stymulują powstawanie komórek tłuszczowych.
Kwasy omega-3 działają zupełnie inaczej: pomagają rozwijać układ nerwowy, czynią ścianki komórek elastycznymi i zapobiegają zapaleniom. Ograniczają również wytwarzanie komórek tłuszczowych.
Nasza równowaga fizjologiczna zależy w znacznej mierze od równowagi między kwasami tłuszczowymi omeg-3 i omega-6 w naszych organizmach, czyli w naszej diecie. Okazuje się, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat właśnie ta równowaga uległa największej zmianie”– dr. David Servan-Schreiber.
Co jadały i czym obecnie żywi się zwierzęta i co my pośrednio spożywamy?
Naturalnym pożywieniem dla krów jest trawa. W naturalnym cyklu rozrodczym krowa rodzi się cielę wiosną kiedy trawa jest najbardziej wartościowa i bogata w kwasy tłuszczowe omega–3. Takie naturalne kwasy omega-3 spożywano potem w mleku, maśle, śmietanie, jogurcie, czy w jajkach swobodnie żywiących się kur. A co jadamy obecnie? Od lat pięćdziesiątych w Ameryce (w Polsce trend przyszedł później) zrezygnowano z wypasania krów i zastąpiono hodowlę masową produkcją bydła. Głównymi składnikami diety zwierząt stały się: kukurydza, pszenica, soja.
Na czym polega różnica?
Produkty te nie zawierają prawie wcale tłuszczów omega-3, natomiast zawierają mnóstwo kwasów omega-6. Kwasy tłuszczowe zarówno omega-3, jak i omega-6 nazywają się niezbędnym, ponieważ organizm ludzki nie potrafi ich wytworzyć. Dostarczamy je wyłącznie z pożywieniem.
A ich ilość w naszym pożywieniu zależy od tego, co jedzą zwierzęta.
Kiedy żywią się trawą zostaje zachowana proporcja zbliżona 1 : 1. Jeśli są karmione kukurydzą i soją ich proporcje w naszych organizmach wynoszą 1 : 15, a nawet 1 : 40.
A nie tylko dieta krów uległa radykalnej zmianie, dotyczy to wszystkich hodowlanych zwierząt.
Ponadto dr. Artemis Simopoulos, wybitna amerykańska dietetyczka, w artykule opublikowanym w „New England Journal of Medicine” wykazała, że jaja od kur karmionych kukurydzą zawierają 20 razy więcej kwasów omega-6, niż kwasów omega-3, a jajka od kur „domowych” mają stosunek tych kwasów tłuszczowych 1 : 1. Dodatkowo pasze dla zwierząt obfitują w hormony, które mają na celu przyspieszanie ich wzrostu i masy.
I dzięki temu, że siemię lniane zawiera 3 razy więcej omega-3, niż omega-6 pomaga w przywróceniu równowagi tych kwasów w naszych organizmach. Kwasy omega 3 zapobiegają stanom zapalnym. Stąd tak ważna rola siemienia lnianego w naszej diecie.
Siemię lniane ze względu na fitoskładniki, czyli naturalne witaminy i minerały pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną u kobiet. Przyczynia się do zwiększenia płodności i łagodzi objawy menopauzy.
U mężczyzn pozwala zahamować rozwój raka prostaty.
Siemię lniane usprawnia pracę układu pokarmowego i reguluje wypróżnienia. Niestrawione resztki pokarmów, które spożywamy dodatkowo zaprawione jeszcze chemią spożywczą gromadzą się i mogą zalegać w jelicie grubym nawet latami. Przekłada się to w dużym stopniu na pracę naszego układu odpornościowego.
Dbając o jelita można zapobiec wielu przypadłościom, które nawet trudno powiązać z chorobami jelit. Dr. Amy Myers w książce „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne” napisała ”uzdrawiając jelita, wyleczysz ciało”.
Kwasy omega-6 pomagają gromadzić tłuszcz, dlatego właśnie siemię lniane, dzięki zawartości dużej ilości omega 3,może być niezwykle pomocne w diecie odchudzającej.
Niezwykle cenny jest także olej lniany, który tłoczy się na zimno z nasion lnu, czyli z siemienia lnianego.
Jest ważny nie tylko zdrowia, ale i urody. Może być stosowany także zewnętrznie w chorobach skóry, czy przy wypadaniu włosów. Przyspiesza regenerację naskórka i skóry właściwej i dzięki temu pomocny jest podczas leczenia odleżyn, owrzodzeń i czyraków.
Olej lniany, a tym samym i siemię, dzięki bogactwu witaminy E zmniejsza i to znacznie ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Może znacznie ograniczać odkładanie się blaszek miażdżycowych oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi.
Cenne związki zawarte w siemieniu lnianym szybko się utleniają a zawarte w nim tłuszcze szybko jełczeją. Więc najkorzystniej kupować siemię w ziarenkach i mielić przed spożyciem. Zmielone przez kilka dni można przechowywać w zamkniętym, szklanym słoiczku w temperaturze pokojowej.
Ilość spożywanego siemienia to kwestia indywidualna. Najkorzystniej jest spożywać 1 – 3 łyżki siemienia dziennie. Zmielone ziarenka zalać gorącą wodą. Zacząć od mniejszej ilości i najlepiej słuchać własnego organizmu.
Źródła:
http://bonavita.pl/cudowne-siemie-lniane-zastosowanie-i-wlasciwosci-zdrowotne
https://akademiawitalnosci.pl/jak-stosowac-siemie-lniane/
„antyrak Nowy styl życia” Dr. David Servan-Schreiber
Dr. Amy Myers „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne”
Dzielimy się swoimi radami czerpanymi z przeczytanych książek, artykułów i własnych doświadczeń. Większość przekazywanych informacji przetestowaliśmy na sobie i rodzinie. Artykuły na naszym blogu mają charakter informacyjny i edukacyjny. Każdy organizm jest inny, każdy inaczej się odżywia, prowadzi inny tryb życia. Nie ponosimy odpowiedzialności za to, w jaki sposób informacje zawarte w opracowaniach zostaną odebrane lub wykorzystane. Wszelkie rady, które są na tej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Informacje te nie są fachową opinią, ani poradą medyczną.
5 komentarzy
Jak zapobiegać wypadaniu włosów…nie tylko dla włosomaniaczek. – Azymut na zdrowie
Jak naturalnie obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów? – Azymut na zdrowie
Naturalne sposoby na zaparcia – Azymut na zdrowie
Siemię lniane dodaje do owsianki. Nie mielę, wiem że powinnam ,ale nigdy nie mam czasu
A ja piję olej lniany, codziennie rano na czczo. Polecam