Naturalne sposoby na nadciśnienie.

Luty 6, 2017

19 naturalnych sposobów na nadciśnienie

Obecnie kilkaset milionów ludzi na świecie cierpi na nadciśnienie tętnicze, szacuje się że 29% populacji, czyli ok. 11 milionów osób w Polsce, choruje właśnie na nadciśnienie. Medycyna konwencjonalna uznaje, że w ponad 90 % przyczyny nadciśnienia tętniczego są nieznane, lub że przyczyną nadciśnienia są czynniki dziedziczno-genetyczne Nadciśnienie uznano za jedną
z wielu chorób cywilizacyjnych.

Według medycyny komórkowej główną przyczyną nadciśnienia tętniczego jest chroniczny niedobór niezbędnych składników odżywczych w milionach komórek ściany naczynia.

Wysokiego ciśnienia krwi nie można lekceważyć, gdyż może spowodować pęknięcie ścianki naczynia krwionośnego i wylanie się krwi. Jest to nazywane wylewem. Najgroźniejsze są wylewy naczyń krwionośnych mózgu. Stosowanie leków obniżających ciśnienie jest jak najbardziej uzasadnione, jednak warto wiedzieć, kiedy uboczne działanie takich leków jest groźniejsze od samego nadciśnienia. Wspomagająco można sięgnąć po naturalne środki, w które tak obficie wyposażyła ziemię Matka Natura. Warto też dbać w przypadku nadciśnienia o nasze tętnice tym bardziej,
że rośliny które je chronią możemy znaleźć na okolicznych łąkach. A najlepszym lekarstwem na stres, czy skołatane nerwy może okazać się  pójście do lasu lub ogrodu. Nasi przodkowie wierzyli w moc drzew. Na przykład lipa obok dębu uważana była za drzewo święte. Jej  moc dawała im siłę umożliwiającą znalezienie najlepszego sposobu chronienia swojego gniazda. Brzoza działa uspokajająco, pobudza krążenie i łagodzi napięcie mięśniowe. Łagodzi depresję. Leczenie lasem jest coraz bardziej popularne na świecie i  w Polsce.

 

Przy nadciśnieniu:

U osób z nadciśnieniem którzy przyjmują środki moczopędne w długotrwałych kuracjach, może dochodzić do niedoboru potasu. Najbardziej bogate w potas są suszone owoce – morele, figi, jabłka i rodzynki. Najnowsze badania wykazały, że istotna jest nie tyle ilość spożywanej przez nas soli, ile proporcje między solą,  a potasem. 

 

– należy odpowiednio nawodnić organizm, najlepiej pić 30 ml wody na 1 kg masy ciała (woda do picia z odrobiną soli kłodawskiej nieoczyszczonej z mikroelementami, inaczej” pierwiastkami życia” Obecna sól kuchenna dostępna w marketach zawiera tylko chlorek sodu. Takiej soli nikomu nie polecam. Sól z mikroelementami można zakupić na stronie kopalni w Kłodawie. O soli i nadciśnieniu można poczytać na stronie: https://jarek-kefir.org/2014/04/02/czy-sol-to-zabojcza-trucizna-a-moze-w-tej-kwestii-tez-jestesmy-oklamywani/. Kiedy się pije za mało wody krew jest zagęszczana (jest jak kisiel) i jest przepychana w żyłach. Nazywa się to zjawisko nadciśnieniem. To jest odwodnienie. Należy pić między posiłkami, a nie w trakcie, żeby woda trafiła do jelit i tam z kosmków jelitowych nawadniany  jest organizm.  Żadnych herbat, kaw i słodkich napojów, bo wszystko co ma smak jest przez mózg rozpoznawane jako jedzenie i trawione kilka godzin w żołądku. Tracimy 1.5 l wody z moczem, 0.4 to oddychanie skórne, 0.5 to oddychanie płucne i 0.3 powinno być wody w masie kałowej. Czyli na co dzień potrzebujemy 2.5 litra żeby tylko organizm funkcjonował wyrzucając toksyny i produkty przemiany materii z komórek i dostarczając tlen. Kawa i herbata nas odwadnia, gdyż tracimy więcej wody z moczem, niż jej zyskujemy.

 

http://sklep.sol-klodawa.com.pl/pl/p/Sol-rozowa-spozywcza/139

 

– uzupełnić magnez. Magnez jest niezbędny dla zapewnienia równowagi mineralnej w komórkach ścian naczyń krwionośnych. Przyczynia się do obniżenia napięcia ściany tętnicy, a tym samym
do normalizacji ciśnienia krwi. Magnez jest minerałem od którego zależy rytmiczne bicie naszego serca. Jego niedobór powoduje nie tylko nadciśnienie, ale także i niedotlenienie serca. Magnez hamuje zbyt duży napływ wapnia do komórek serca, chroniąc tym serce przed skurczami, zapobiegając odkładaniu się wapnia w tętnicach i cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Częstym objawem braku magnezu są uczucia nierównego i szybkiego bicia serca. Suplementy magnezu występują w wielu różnych formach. Najlepsze formy magnezu to cytrynian magnezu, taurynian magnezu (ma właściwości zapobiegające arytmii serca i ochrony przed uszkodzeniami powodowanymi przez ataki serca), jabłczan magnezu, glicynian magnezu i chlorek magnezu,
który polecam. Jedną z najgorszych z form magnezu, która najbardziej powszechnie występuje
w aptekach to tlenek magnezu. Najprościej można uzupełnić magnez przez skórę (chlorek magnezu
– szklanka na wannę wody, lepiej się przyswaja gdy dodamy też szklankę sody oczyszczonej – kąpiel
w dobrze ciepłej wodzie ok. 30 – 45 minut, ale nie wtedy gdy ciśnienie jest wysokie! (Jeżeli są problemy z tarczycą bezpieczniej stosować do kąpieli siarczan magnezu).  Chlorek można używać nie tylko do kąpieli, ale także do moczenia stóp. Świetną i tanią formą suplementacji magnezem jest wykonanie płynu Delbeta. Wystarczy 33 gramy chlorku magnezu na litr wody i spożywanie takiego roztworu w ilości 25 ml cztery razy dziennie (z wodą i sokiem z cytryny). Kuracja 1 kg wystarczy na rok. Cena 1 kg chlorku magnezu sześciowodnego, to około 20 zł. W Internecie można znaleźć przepisy na wykonanie roztworu Delbeta. Więcej o magnezie i sposobach jego wykorzystania dla poprawy zdrowia.

– w sytuacji podwyższonego ciśnienia zimny okład na szyję, nadgarstki pod zimną wodę i ciepła spokojna rozmowa,

– herbata z jemioły (wyciąg na zimno 1 kopiastą łyżeczkę do herbaty jemioły zalewa się na noc 1/4 litra zimnej wody, rano całość lekko podgrzewa) należy pić łykami 3 szklanki dziennie. Reguluje ciśnienie, przeciwdziała wszelkim uszkodzeniom serca. Należy pić przez 3 tygodnie po 3 szklanki, 2 tygodnie po szklanki i ostatni tydzień po 1 szklance. Aby utrzymać  taki stan najlepiej pić jedną szklankę herbatki przez cały rok. Wyciąg z jemioły (Intractum visci), można kupić bez recepty w aptece.

– po wypiciu szklanki soku z buraka ciśnienie już po godzinie znacznie spada ciśnienie, a po dwóch lub trzech obniża się jeszcze bardziej. Wskazane jest picie rano i wieczorem. Można do soku dodać marchewkę lub jabłko, jest lepszy w smaku. Sok z burak oprócz tego, że reguluje ciśnienie jest świetnym napojem energetyzującym.

– w sytuacji, gdy nadciśnienie wynika z chorób nerek ( a często to właśnie jest przyczyną) niezastąpiony jest widłak goździsty (należy położyć woreczek wypełniony świeżym widłakiem na nerki). Może to być poduszeczka wypełniona suszonym widłakiem (100 do 300 gram suszonego ziela), którą należy przykładać regularnie w okolice nerek. Na noc taki okład można zabandażować,
aby się nie przesuwał. Nadciśnienie rozkurczowe w osiemdziesięciu procentach ma przyczynę w nieprawidłowym funkcjonowaniu nerek.  Według Józefa Słoneckiego autora książki „Zdrowie
na własne życzenie” na choroby nerek skuteczna jest roczna kuracja nefroseptem. Link: http://portal.bioslone.pl/przyczyna-chorob/nadcisnienie

– w medycynie ludowej od około XVI wieku do leczenia miażdżycy, nadciśnienia stosowano włóknouszek ukośny. Jest to grzyb zwany popularnie hubą brzozową lub modrzewiową. Najskuteczniejsze są wodno-alkoholowe ekstrakty, gdyż wodne wyciągi zawierają mało składników czynnych. Najlepiej zebrać surowiec ze stanu naturalnego i przygotować preparat leczniczy samodzielnie wiosną lub jesienią. Suszyć w temperaturze do 50 st.C.

– ocet jabłkowy (najlepiej własnej produkcji) z miodem, wypijany na czczo pomaga zmniejszać ciśnienie krwi

– czosnek skutecznie obniża ciśnienie. Naturalna mikstura obniżająca ciśnienie: 1 łyżka naturalnego, surowego miodu, średni kawałek korzenia imbiru, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka octu jabłkowego, 1 łyżka soku z cytryny. Zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę, przecedzić i wstawić do lodówki na około 5 dni. Po tym czasie można przyjmować po 1 łyżeczce mikstury 2 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem. Wystarcza na około tydzień.

– czosnek niedźwiedzi jeśli nie ma dostępu do świeżego to można suszony utrzeć z olejem np. lnianym i stosować jako dodatek do chleba czy mięsa. Taki czosnek może w dużym stopniu obniżyć ciśnienie. Należy więc je kontrolować.

– zioła, które pomagają zwolnić sercu i sprawiają, że ciśnienie się obniża:
> oliwka europejska (Olea europea) – stosuje się liście i pączki bogate w oleuropeozydy, flawonoidy i triterpeny. Mają właściwości przeciwarytmiczne (normalizują nieregularne uderzenia serca). Liście oliwki stosowano w medycynie naturalnej w celu obniżenia gorączki, ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi, oraz jako diuretyk.

> głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha) Głóg pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Działa w ten sposób, że wzmacnia mięsień sercowy, wspomaga przepływ krwi. Głóg jest bardzo bezpieczny w stosowaniu i nie są znane skutki uboczne przy długotrwałym jego przyjmowaniu. Działa on bardzo łagodnie i potrzeba dłuższego czasu stosowania, aby widoczne były efekty. Głóg daje znakomite efekty u kobiet po menopauzie. Bioflwonoidy w jagodach i kwiatach oraz witamina C działają uspokajająco na czynność mięśnia sercowego, zwiększając siłę jego skurczów i zwalniając nieco częstotliwość.

Aby sporządzić nalewkę należy równą ilość świeżo zerwanych kwiatów i jagód głogu i napełnić półlitrową butelkę po szyjkę. Zalać 38-40 procentowym alkoholem i na dwa tygodnie odstawić
w ciepłe miejsce. Spożywać 4 do dziesięciu kropli nalewki (można rozcieńczać odrobiną wody).
Napar z listków i kwiatów głogu należy pić nie więcej niż 2 filiżanki dziennie podzielonych na małe porcje. Czubatą łyżeczkę od herbaty listków lub kwiatów głogu zalać filiżanką wrzątku i zaparzać pół minuty
> biel lipy dzikiej z Roussillon (fr. Aubier de tilleul sauvage du Roussillon) z lipy Tillia sylvestris – ma właściwości hipotensyjne i działa przeciwskurczowo na mięśnie gładkie. Ma także bardzo interesujące działanie wazodylatacyjne na naczynia wieńcowe, napary z jej kwiatów obniżają napięcie nerwowe, ułatwiają zasypianie, a także utrzymują naczynia krwionośne w dobrej kondycji

> melisa ma działanie rozkurczowe i przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z chorobami naczyń wieńcowych

są rośliny, które chronią nasze tętnice. Im więcej w ścianie aorty znajduje się krzemu, tym więcej jest tam elastyny i kolagenu oraz tym bardziej elastyczna jest nasza tętnica. Szczególnie dotyczy to osób po 40 roku życia, gdyż z wiekiem ilość krzemu zmniejsza się nawet o połowę i tętnice stają się mniej elastyczne, co może doprowadzić do powstania blaszek miażdżycowych. Bez krzemu jest niemożliwy prawidłowy przepływ informacji pomiędzy mózgiem a pozostałymi organami. Do roślin, które zawierają dużo krzemu organicznego należy skrzyp polny i pokrzywa. Więcej o pokrzywie.
Napar ze skrzypu polnego bardzo korzystnie przeciwdziała zmianom zwyrodnieniowym naczyń krwionośnych i działa wybitnie przeciwmiażdżycowo. Pokrzywa jest szczególnie potrzebna osobom starszym, gdyż wtedy w organizmie człowieka zmniejsza się zawartość żelaza i mogą występować stany znużenia czy wyczerpania. Pokrzywa także pomaga przy zwężeniu naczyń. Zbyt niski poziom krzemu w organizmie powoduje zaburzenia wchłaniania aż 70 innych pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dawniej krzem był bez problemu dostarczany przede wszystkim z twardej wody studziennej, w dzisiejszych czasach większość ludzi cierpi na niedobory tego pierwiastka. Obecnie krzemień można kupić w sklepach zielarskich lub przez Internet. Około 100g krzemienia zalać wodą (ok. 5 litrów) i po 4 dniach mamy gotową wodę krzemową. Kamienie można używać kilka miesięcy. Ale też jak już wspomniałam, bardzo dobrym źródłem krzemu jest pokrzywa. Wg dr. Różańskiego między innymi, pokrzywa ma działanie:

  • poprawiające krążenie mózgowe i obwodowe;
  • przeciwmiażdżycowe (obniżające stężenie cholesterolu we krwi),
  • lipotropowe, hepatoprotekcyjne, ochronne na nerki i mięsień sercowy;
  • venoprotekcyjne (ochronne na naczynia krwionośne).

Jeśli ktoś pokrzywy nie zbiera można kupić ekologiczną. Polecamy ekologiczne suszone liście i nasiona z pokrzywy z polskiej, ukrytej wśród lasów firmy, Dary Natury. Zapraszamy wkrótce do naszego sklepu AZYMUT NA ZDROWIE, który powstał z miłości do natury. Nasze motto to: “ORGANIZM LECZY SIĘ SAM, a my możemy mu pomóc dostarczyć to, czego potrzebuje by się uzdrowić.”

Przepis Ojca Grande z Zakonu Bonifiratów na wodę krzemową: ,, Kto chce mieć w domu dobrą krzemionkową wodę, którą orzeźwi się o każdej porze roku, niech zrobi tak: pół kilograma suszonego skrzypu pokruszyć, wsypać do emaliowanego garnka, zalać przefiltrowaną wodą, zostawić na noc. Rano pogotować 20 minut, odstawić. Kiedy ustoi się, przecedzić przez niezbyt gęste sitko, wlać do kamiennego wyziębionego garnka. Garnek paruje i nie pozwoli, by woda się nagrzała i w ten sposób pozyskujemy krzemionkę – wyśmienitą, twardą wodę wprost do picia.”

– czosnek niedźwiedzi, podobnie jak czosnek zwyczajny, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii i nie dopuszcza aby odkładały się na wewnętrznej powierzchni naczyń krwionośnych. Czosnek działa przeciwmiażdżycowo, ale traci te cenne właściwości po ususzeniu, dlatego stosować go należy w formie alkoholowego wyciągu. 10 do 12 kropli nalewki z czosnku niedźwiedziego z niewielką ilością wody wypijane codziennie pomagają zachować doskonałą pamięć – zapobiegają zwapnieniu tętnic i leczą wiele innych dolegliwości. Ustępują dolegliwości sercowe i bezsenność, wywołane zaburzeniami żołądkowymi, a także zawroty głowy uczucie ucisku w głowie i duszność, które mają swoją przyczynę w zwapnieniu tętnic i nadciśnieniu. Nadciśnienie powoli ustępuje. Młode liście zbiera się w kwietniu i maju przed kwitnieniem

– bioflawonoidy z aronii przyczyniają się do obniżenia ciśnienia. Szczególnie rutyna i antocyjany wzmacniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych. Poprawiają też pracę maleńkich naczynek krwionośnych np. w oku przez co wykluczają lub opóźniają np. jaskrę, zaćmę i inne choroby oczu, warto pić aroniowy soczek,

– przy dolegliwościach sercowych dobrze jest kilka razy dziennie przecierać okolice serca nierozcieńczoną nalewką ziół szwedzkich.  Zioła szwedzkie dostępne są w Internecie. Gotową mieszankę zalewa się alkoholem 38-40%

– domowy środek w sytuacji wysokiego ciśnienia Sebastiana Kneipp (hydroterapeuty),
który zajmował się leczeniem wodą. Napełnić wannę lub wysokie wiadro/miskę zimną wodą, tak aby sięgała do kolan. Pomału zanurzać i wynurzać naprzemiennie nogi. Zabieg należy powtórzyć 15 razy, potem zwiększyć ilość do 30 i powrócić do 15. Tak seria zabiegów ma trwać około 3 tygodni. Ciśnienie w tym czasie powinno się uregulować, lub jeśli stan był zaawansowany – znacznie złagodnieć. Po takiej serii należy zastosować długą przerwę, aby nie przyzwyczajać organizmu do takich bodźców, gdyż kolejna kuracja może być nieskuteczna

– innym domowym sposobem zapobiegającym nadciśnieniu jest naturalny kolagen, czyli rosół z domowej kury czy „zimne nóżki”. Autorzy odkrycia, naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie pod przewodnictwem Ai Saigi potwierdzili, że najbogatszym źródłem korzystnego kolagenu są kurze nogi

 

– witamina E naturalna – przeciwutleniacz, zapewniający ochronę błon komórkowych,
ma właściwości rozrzedzające krew. Bracia Shute podawali ją ludziom z różnymi formami chorób serca i drzwi do ich kliniki (Shute Institute for Clinical and Laboratory Medicine) w Londynie (kanadyjskie miasto w prowincji Ontario) się nie zamykały. W 1956 r. wydali książkę popularno-naukową dla pacjentów („Vitamin E for ailing & healthy hearts”). Dr  Rath opisuje badanie, że ryzyko wystąpienia zawału serca zmniejszyło się o 47%  u osób, którym podawano dziennie dawki witaminy E w ilości 400 – 800 jednostek, w porównaniu z grupą osób, które otrzymywały placebo. Tym badaniem dr David H. Emmert i doc. Jeffrey T. Kirchner, zwrócili uwagę na fakt, iż śmiertelność o podłożu sercowo-naczyniowym może być zredukowana przy użyciu witaminy E. Witamina E syntetyczna może mieć działanie szkodliwe dla organizmu. W aptekach często występuje właśnie w takiej formie. Poniżej naturalna witamina E w formie mieszanki tokotrienoli i tokoferoli.

 

– zbyt niski poziom witaminy D w organizmie,ma ogromny wpływ na ryzyko nadciśnienia tętniczego70% większa przyswajalność, to suplementacja witaminą D3 z lanoliny.

Dr. Jaśkowski o witaminie D „W innym badaniu udowodniono, że niski poziom witaminy D u ludzi w wieku średnim może zwiększyć ryzyko zawału serca o 50%. A jeżeli już masz zawał, to przy niskim poziomie witaminy D śmiertelność wzrasta o 100%. Proszę mi pokazać kardiologa, który zlecił swojemu choremu wykonanie badania poziomu witaminy D?” http://www.polishclub.org/2015/04/17/dr-jerzy-jaskowski-nasze-kochane-zdrowie-czyli-co-rola-witaminy-d/

Więcej o witaminie D.

–  kuracja witaminą C może zmniejszyć ciśnienie do poziomu prawidłowego, mimo to nie jest terapią alternatywną – przyznaje Balz Frei, szef Instytutu Linusa Paulinga Uniwersytetu Stanu Oregon (nazwanego od nazwiska laureata Nagrody Nobla, który był największym zwolennikiem zażywania megadawek witaminy C) http://www.klinika-zdrowia.com/prasa.php?o=czytaj&p_id=14. Więcej o dobroczynnym działaniu witaminy C.

Przewlekły niedobór witaminy C może być jedną z przyczyn utrzymującego się skurczu naczyń krwionośnych, a gdy poziom witaminy C we krwi spada do poziomu 1 mg na litr, nasze włoskowate naczynia krwionośne stają się po prostu łamliwe. W aptekach można dostać przeważnie syntetyczną formę witaminy. Najlepsza jest naturalna witamina C z dzikiej róży i należy sprawdzać ile dzikiej róży znajduje się w oferowanym przez sprzedawców proszku. Ideałem jest 100% sproszkowanych owoców dzikiej róży. Takie witaminy jeszcze można legalnie zakupić w sklepach zielarskich, czy w Internecie. Komisja żywnościowa “CODEX ALIMENTARIUS” dąży do eliminowania z rynku środków naturalnych. Popierane przez „Codex” są natomiast sztuczne dodatki do żywności, pestycydy żywność genetycznie modyfikowana https://wolna-polska.pl/wiadomosci/codex-alimentarius-2015-10

 

I fragment książki, którą polecam “Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca…tylko my ludzie” którą napisał naukowiec i lekarz, Dr. Matthias Rath

“Dr James Enstrom i jego koledzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles badali efekty spożycia witamin u ponad 11 tysięcy Amerykanów na przestrzeni 10 lat. To wspierane przez rząd badanie wykazało, że dzienne spożycie co najmniej 300 mg witaminy C w diecie lub w postaci dodatków odżywczych, w porównaniu z 50 mg zawartych w diecie przeciętnego Amerykanina, obniżyło ryzyko zawału serca o 50% u mężczyzn i o 40% u kobiet. To samo badanie wykazało, że większe spożycie witaminy c prowadzi do przedłużenia życia, średnio o 6 lat”.

O tym badaniu nie mówi się głośno, gdyż nasze choroby, to doskonałe źródło zysku dla przemysłu farmaceutycznego. Warto też wiedzieć jaką witaminę kupić, aby nie zawierała więcej szkodliwych wypełniaczy, niż samej witaminy. Więcej o witaminie C.

 

Nieregularne, bądź za szybkie bicie serca, duszności lub trudności z oddychaniem mogą być związane z niedoborem witaminy B12. Jeśli miewasz te objawy, skonsultuj się z lekarzem.

 

Polecam ciekawy artykuł: http://zdrowiezroslin.blogspot.com/2017/05/ratujacy-zycie-zapomniany-niedoceniony.html?m=1

 

Źródła:
„Apteka Pana Boga” M. Treben
„Wracamy do natury” M. Treben

www.igya.pl/schorzenia-choroby/35-rak/136-rak-wg-henryka-rskiego

https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/nadcisnienie-bron-sie-przed-cichym-zabojca

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/aronia-jakie-wlasciwosci-zdrowotne-ma-sok-z-aronii_39732.html

http://sekrety-zdrowia.org/woda-krzemionkowa-czyli-jak-uzupelnic-niedobor-krzemu/

http://kopalniawiedzy.pl/kolagen-kura-kurczak-rosol-nadcisnienie-konwertaza-angiotensyny-ACE-angiotensyna,5903

http://zdrowie.dziennik.pl/profilaktyka/artykuly/430006,witamina-d-obniza-cisnienie-krwi-uchroni-cie-przed-udarem.html

http://www.akademiawitalnosci.pl/10-najpotezniejszych-protokolow-witaminowych-cz-6-cud-naturalnej-witaminy-e-dr-wilfrid-i-evan-shute/

http://www.faceci.com.pl/r_vitamin_e.html

http://portal.bioslone.pl/przyczyna-chorob/nadcisnienie

https://www.pfm.pl/baza_chorob/mineraly-w-ustroju/magnez-chroni-krazenie-i-serce/974

https://kefir2010.wordpress.com/2015/05/02/bhp-suplementacji-magnezu-czy-wiesz-ze-nieodpowiedni-preparat-moze-zaszkodzic/      |
http://kodczasu.pl/viewtopic.php?t=1378

weeklyhealthylife.com
http://motywatordietetyczny.pl/2016/04/optymalne-zdrowie-a-spalanie-tkanki-tluszczowej-7-objawow-niedoboru-witaminy-b12/

“Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca…tylko my ludzie” Dr. Matthias Rath

 

Dzielimy się swoimi radami czerpanymi z przeczytanych książek, artykułów i własnych doświadczeń. Większość przekazywanych informacji przetestowaliśmy na sobie i rodzinie. Artykuły na naszym blogu mają charakter informacyjny i edukacyjny. Każdy organizm jest inny, każdy inaczej się odżywia, prowadzi inny tryb życia. Nie ponosimy odpowiedzialności za to, w jaki sposób informacje zawarte w opracowaniach zostaną odebrane lub wykorzystane. Wszelkie rady, które są na tej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność. Informacje te nie są fachową opinią, ani poradą medyczną.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.